Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V kvalifikácii ME 2009 víťazstvá SR "21" a Rakúska "21"
Zdielať na
Futbal

V kvalifikácii ME 2009 víťazstvá SR "21" a Rakúska "21"

Zdroj: SITA/AP/Polfoto, Lars Poulsen

Cyprus "21" - Slovensko "21" 1:2 (1:1) a Rakúsko "21" - Belgicko "21" 3:2 (1:1)

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov zvíťazili vo svojom piatom vystúpení v 7. skupine kvalifikácie ME 2009 tejto vekovej kategórie v Paralimni nad domácimi rovesníkmi z Cypru 2:1 (1:1).

O vedúci gól mladých Slovákov sa postaral v 29. min Peter Pekarík z MŠK Žilina. Cyperčania vyrovnali tesne pred odchodom do kabín na polčasovú prestávku, keď Andreas Avraam hlavičkoval loptu do siete Kamenára, ktorý predtým vyrazil strelu domáceho hráča na brvno.

Zverenci trénera Jozefa Barmoša po zmene strán zvýšili obrátky a zaslúžene sa dočkali víťazného gólu. V 73. min po spolupráci Pilára s Jurčom rozhodol napokon o triumfe hostí striedajúci útočník Artmedie Petržalka Juraj Piroška - 1:2. Slováci sa potom zamerali na defenzívu a cenné víťazstvo na Afroditinom ostrove už ubránili.

Tím SR "21" má po dvoch domácich remízach s Islandom (2:2), resp. Rakúskom (1:1), prehre v Belgicku (2:4) a októbrovom víťazstve v Senci nad Cyprom (4:1) aktuálne na svojom konte 8 bodov a zostal na 2. mieste tabuľky. Lídrom je naďalej Rakúsko (11 bodov), ktoré v druhom piatkovom dueli 7. kvalifikačnej skupiny dokázalo otočiť nepriaznivý vývoj (0:1, 1:2) a napokon zvíťazilo doma v Paschingu nad výberom Belgicka 3:2.

Na slovenskú dvadsaťjednotku čaká šieste stretnutie v kvalifikácii ME 2009 až na jar budúceho roku, keď 26. marca nastúpi práve na rakúskej pôde.

Výsledky - piatok:
Cyprus "21" - Slovensko "21" 1:2 (1:1)
Góly: 45.+ Avraam - 29. Pekarík, 73. Piroška, ŽK: 31. Pilár (SR "21"), rozhodovali: Kulbakov - Bykov, Savickij (všetci Bielor.), 300 divákov

Zostava SR "21": Kamenár - Pekarík, M. Tóth (46. Džogan), J. Maslo, Patrik Mráz - Ižvolt (71. Piroška), Kucka, L. Opiela, Pilár - Pavol Jurčo (90.+ P. Maslo), Jendrišek

Úvod stretnutia bol z oboch strán rozháraný. Cyperčania, vedomí si októbrovej prehry so Slovákmi v Senci 1:4, začali s rešpektom, hostia si vyloženú príležitosť tiež nevypracovali. Po "zahrievacej" dvadsaťminútovke dali v príjemnom počasí (približne 25 stupňov Celzia) o sebe vedieť futbalisti spod Tatier. Ich zvýšená aktivita vyústila do vedúceho gólu stretnutia.

V 29. min poslal Pavol Jurčo prihrávku "za obranu," na ktorú si pekne nabehol kapitán slovenského výberu Peter Pekarík a namieril presne - 0:1. Veľkú príležitosť na zvýšenie náskoku na dvojgólový rozdiel mal následne legionár z nemeckého Kaiserslauternu Erik Jendrišek, ale nezakončil tak ako chcel. Keď sa už zdalo, že Slováci odídu do kabín spokojnejší, prišiel trest.

Brankár Kamenár, ktorý dostal prednosť pred Košickým, síce prvú strelu dokázal ešte vyraziť na brvno, na dorážku 20-ročného hráča Apollonu Limassol a bývalého kapitána cyperskej devätnástky Andreasa Avraama však už nemal nárok - 1:1.

Po zmene strán začali oba tímy opatrne, za nerozhodného stavu nechcel nikto urobiť chybu. Futbalisti SR "21" však postupne predsa len prebrali iniciatívu, lepšie kombinovali a vytvárali si aj šance. Nebezpečný bol Jurčov pokus, strelu Kucku zázračne chytil brankár Cypru a Jendrišek napálil loptu do brvna.

Ako výborný ťah od trénera Barmoša sa ukázal napokon príchod Pirošku, ktorý v 71. min nahradil Ižvolta. Práve striedajúci dvadsaťročný útočník Artmedie Petržalka sa zaslúžil o rozhodujúci druhý gól, keď dve minúty po svojom nástupe na trávnik zužitkoval spoluprácu Pilára s Jurčom a spätnú prihrávku prvého menovaného - 1:2. Hostia sa následne zamerali na precíznu defenzívu a aj s podporou približne stovky slovenských priaznivcov v hľadisku doviedli duel do víťazného konca.

Hlasy:
Jozef Barmoš (tréner SR "21"): "Keď sme chceli zostať v hre a naďalej bojovať o postup, museli sme na Cypre zabodovať. Tajne sme si želali z dnešného zápasu tri body, máme ich, a preto sme spokojní. Piatkový duel však vôbec nebol jednoduchý. Chlapcom odčerpával sily nielen súper, ale aj teplé počasie a v prvom polčase i silný vietor. Po vedúcom góle kapitána Pekaríka sme v závere prvého dejstva inkasovali, keď sme tesne predtým nestihli vystriedať. Obranca Martin Tóth si obnovil svalové zranenie, prehral v dôležitom momente v šestnástke hlavičkový súboj a bolo 1:1. Po zmene strán oživil ofenzívu Piroška, ktorý strelil aj víťazný gól. Ďalšie šance Jurča a Kucku zostali nevyužité, Jendrišek opečiatkoval brvno. V nervóznom závere, keď domáci nakopávali všetko do našej šestnástky a aj simulovali, sme sa báli, že bieloruský rozhodca zapíska proti nám nejakú nebezpečnú štandardku. Napokon sme cenné víťazstvo proti Cypru udržali, čo nám dáva šancu na úspech v tejto kvalifikácii. Teraz budeme mať pauzu až do marca, keď odohráme duel v Rakúsku. To však už bude úplne iný zápas ako ten piatkový v Paralimni."

Rakúsko "21" - Belgicko "21" 3:2 (1:1)
Góly: 32. Erbek, 81. Modl, 90.+ Okotie - 13. Legear, 52. Yulu-Matondo, ČK: 90.+ Sanchez-Davolio (Belg.)

Aktuálna tabuľka 7. kvalifikačnej skupiny:
1. Rakúsko 5 3 2 0 8:5 11
2. Slovensko 5 2 2 1 11:9 8
3. Belgicko 4 1 1 2 6:6 4
4. Island 4 0 3 1 3:4 3
5. Cyprus 4 1 0 3 4:8 3

Zdielať na