Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci chcú potrápiť Čechov, Kocianovou prioritou bojovnosť
Zdielať na
Futbal

Slováci chcú potrápiť Čechov, Kocianovou prioritou bojovnosť

Zdroj: sxc.hu

Pred sobotňajším stretnutím D-skupiny kvalifikácie ME 2008 Česko - Slovensko v Prahe na Letnej

Presne v deň 18. výročia "nežnej revolúcie", ktorá znamenala pre vtedajšie Československo zásadné spoločenské zmeny, sa v súčasnosti futbalové reprezentácie už rozdelených národov stretnú v kvalifikačnom stretnutí D-skupiny o postup na majstrovstvá Európy 2008.

V Prahe na Letnej, kde svoje domáce zápasy hráva Sparta Praha, tak budú môcť českí aj slovenskí hráči osláviť tento štátny sviatok tou najlepšou formou - výborným futbalovým predstavením pre fanúšikov oboch táborov.

Aj keď sobotňajší duel môže byť oslavou futbalu, ani jednému z tímov už prakticky o nič nejde. Domáci Česi už majú miestenku na budúcoročný európsky šampionát v Rakúsku a vo Švajčiarsku vo vrecku, aj keď podľa slov trénera Karla Brücknera je ich cieľom víťazstvo v D-skupine pred ďalším už istým účastníkom ME - Nemeckom.

Slováci pre zmenu nemajú žiadnu šancu na postup a navyše nemôžu ovplyvniť ani svoje postavenie v novembrovom vydaní rebríčka FIFA (uzatvoril sa vo štvrtok 15. 11. a zverejnený by mal byť v stredu 21. 11.), ktoré je dôležité z pohľadu žrebovania európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike. Zverenci trénera Jána Kociana už totiž budú určite pred žrebom, ktorý sa uskutoční v nedeľu 25. novembra v Durbane, nasadení do štvrtého výkonnostného koša.

Najväčším stimulom pre hráčov oboch mužstiev tak môže byť rivalita medzi krajinami a v prípade hostí aj snaha revanšovať sa Česku za minuloročnú kvalifikačnú prehru na bratislavskom Tehelnom poli (0:3). Štyridsaťdeväťročný hlavný kouč A-tímu SR Ján Kocian navyše potvrdil, že hráči budú bojovať aj o jeho dôveru.

"Pre každého futbalistu musí byť cťou nastúpiť proti takémuto tímu, ktorý by som zaradil do rovnakej kategórie ako napríklad Anglicko, Nemecko či Španielsko. O motivácii našich hráčov preto netreba hovoriť, navyše mali by sa snažiť ukázať aj predo mnou, aby sa mi svojimi výkonmi odporúčali do ďalších zápasov," povedal.

Obom reprezentačným kormidelníkom chýbajú viacerí kľúčoví hráči. Kocianovi okrem dlhodobo zraneného tria Róbert Vittek - Martin Jakubko - Dušan Švento na poslednú chvíľu vypadol aj stopér Ján Ďurica, ktorého by mal aj v závislosti na českom rozostavení nahradiť jeden z dvojice Ľubomír Michalík - Tomáš Hubočan.

Náprotivok rodáka zo Zlatých Moraviec Karel Brückner pre zmenu nemôže rátať s brankárskou jednotkou Petrom Čechom, obrancami Tomášom Ujfalušim a Marekom Jankulovským a stredopoliarom Liborom Sionkom, ktorý v už spomenutom stretnutí zo septembra 2006 strelil Slovákom v Bratislave dva góly. Naopak, do kádra českého "nároďáku" sa vracia kapitán Tomáš Rosický a po treste aj záložník Norimbergu Jan Polák.

Slováci sa budú určite snažiť na pražskej Letnej vylepšiť si bilanciu vzájomných meraní síl so súperom spoza rieky Moravy. Od rozdelenia Československa v roku 1993 si história pamätá päť spoločných stretnutí - v troch sa z víťazstva tešili Česi (vždy až rozdielom troch gólov), jedenkrát sa zrodila remíza a raz dokázalo triumfovať Slovensko, navyše jasnou rečou v prospech Česka hovorí aj skóre - 12:4.

Futbalová kvalita je pred sobotňajším derby na strane domácich, reprezentanti SR sa podľa Jána Kociana musia snažiť vykompenzovať to inými, predovšetkým vôľovými vlastnosťami: "U nás musí byť na prvom mieste bojovnosť, pretože bez nej sa nám nepodarí dostať sa k hernej stránke."

Stretnutie kvalifikačnej D-skupiny Česko - Slovensko sa v Prahe na Letnej, ktorá by mala byť vypredaná, začína v sobotu 17. novembra o 20.30 h a povedú ho fínski rozhodcovia. Hlavným arbitrom bude 39-ročný Tony Asumää, ktorému budú na čiarach pomáhať jeho krajania Jukka-Pekka Koskela a Teijo Kotinurmi. Štvrtým rozhodcom bude rovnako Fín Jouni

Predpokladaná zostava SR:

Čontofalský - Krajčík, Škrtel, Hubočan (Ľ. Michalík), Szabó - Hamšík - Kisel (Šesták), Sapara, M. Čech - Mintál - Hološko

Zdielať na