Jasno
12°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Fanúšikovia riadia tím cez internet
Zdielať na
Futbal

Fanúšikovia riadia tím cez internet

V Izraeli zriadil jeden majiteľ futbalového mužstva internetovú stránku, cez ktorú fanúšikovia dirigujú trénera, dokonca aj počas zápasu. Tréner má príkaz rady počúvať. VIDEO: pozrite sa, ako vyzerá skutočný futbalový zápas riadený cez internet

Hráči izraelského futbalového tímu Hapoel Shalom sa stretávajú pred zápasom v Tel Avive. Tréner zhŕňa stratégiu a hráči sa sústredia na stretnutie. Scéna, ktorá sa pravidelne opakuje v každm futbalovom tíme na svete. Avšak v tomto tíme nerobí strategické rozhodnutia tréner a kapitán, ale fanúšikovia.

Izraelská internetová firma Web2Sport je na čele skupiny majiteľov, ktorí kúpili treťoligový amatérsky tím Hapoel Kiryat Shalom. Jeho fanúšikovia používajú internetovú stránku www.web2sport.com, aby hlasovali za úvodné rozostavenie hráčov a navrhli trénerovi inštrukcie. Zároveň môžu na internetovom modely nasadiť hráčov na jednotlivé pozície na ihrisku. Po uzávierke sa hlasy spočítajú a hráč, ktorý na danú pozíciu získa najviac hlasov v ďalšom zápase na nej nastúpi.

Šéfa firmy Web2Sport Moshe Hogega inšpirovala skúsenosť z posledných majstrovstiev sveta: „Milióny fanúšikov chceli vidieť v zápase Argentíny a Nemecka Lionela Messiho a jediný muž – tréner – zmaril ich túžby.“ Kapitán mužstva tvrdí, že fanúšikom verí, aj tak sa sústredí na víťazstvo bez ohľadu na to, kto je trénerom. Fanúšikovia môžu navyše komentovať vývoj aj počas zápasu a trénerovi Jaakovovi Jakhrimu majitelia prikázali, aby ich odporúčania rešpektoval.

Keďže tretiu ligu nikto v televízii nevysiela, M. Hogeg zariadil priame prenosy na internete. Z domáceho ihriska televízne, zo súperových aspoň zvukové. Pol milióna dolárov za Hapoel Kiryat Shalom neľutuje. Hoci má mužstvo len okolo stovky stálych fanúšikov, na internete otvárací zápas sezóny minulý víkend sledovalo vyše 6000 surferov. A to sa ich ďalších asi 4000 nedokázalo pripojiť, takže Web2Sport skvalitní stránku, aby sa to v ďalších stretnutiach nestávalo.

VIDEO: tréner musí aj počas zápasu poslúchať chlapíka s počítačom, ktorý komunikuje s fanúšikmi

Zdielať na