Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chorvátsko – Slovensko 3:0
Zdielať na
Futbal

Chorvátsko – Slovensko 3:0

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Slovenskí futbaloví reprezentanti podľahli v utorkovom prípravnom stretnutí v Rijeke Chorvátsku hladko 0:3 (0:1). Slováci zaznamenali v piatom meraní síl s Chorvátmi druhú prehru.

Slováci zaznamenali v piatom meraní síl s Chorvátmi druhú prehru (bilancia 2-1-2) a výrazne si tým skomplikovali situáciu v súvislosti s prípadným nasadením do tretieho koša pre blížiaci sa žreb kvalifikácie MS 2010.

V úvode stretnutia mali prekvapujúco viac z hry slovenskí futbalisti, ktorí zatlačili Chorvátov pred ich vlastnú šestnástku. Už v 7. min boli zverenci trénera Kociana blízko k prvému gólu, keď Marek Čech po prihrávke Vaščáka mieril kuriózne pätičkou do žrde. V 14. min skúšal pozornosť brankára Runjeho strelou z pravej strany Vaščák, o niečo neskôr nepresne vystrelili obaja defenzívni stredopoliari - kapitán Štrba a tiež Hamšík.

Chorváti, ktorí nastúpili bez viacerých hráčov základnej zostavy, sa dostali k slovu výraznejšie až po takmer polhodine hry. Ich útočný klenot, rodený Brazílčan Eduardo, sa v 28. min dostal k strele z voleja z nebezpečnej vzdialenosti, ale nenamieril presne. O niečo neskôr vysunul Šimič kolmicou Eduarda, no ten zoči-voči Hajdúchovi neuspel. V závere prvého polčasu získali Chorváti prevahu a napokon v poslednej minúte sa aj dočkali vedúceho gólu. Prvú strelu Eduarda ešte Hajdúch vyrazil, ale na dorážku Oliča bol už prikrátky - 1:0.

Po prvom polčase vystriedali obaja tréneri po dvoch hráčoch vrátane brankárov, no hneď po zmene strán uštedrili "vatreni" zle hrajúcej slovenskej obrane druhý úder. V 48. min po rohovom kope skončila lopta za chrbtom Kuciaka po zásahu striedajúceho Vukojeviča, ktorý si otvoril reprezentačný gólový účet. O niečo neskôr Rakitič opečiatkoval hlavičkou brvno.

V 57. min sa po rohu dostal k zakončeniu hlavou Olič a Petráš odvracal pred istým gólom loptu z bránkovej čiary. Svoju prevahu korunoval aktuálne desiaty tím rebríčka FIFA v 69. min tretím gólom. Strieľaný center Babiča z ľavej strany premenil vo svoj druhý úspešný zásah v stretnutí Olič - 3:0.

Slováci sa čestného úspechu nedočkali ani po prestriedaní v záverečnej polhodine. Neujala sa ani Hamšíkova strela z 90. min do ľavého dolného rohu. Slovenskí futbalisti mali podľa štatistiky z chorvátskych zdrojov len 43-percentné držanie lopty a prehrali rozdielom triedy.

Chorvátsko - Slovensko 3:0 (1:0)
Góly: 45. a 69. Olič, 48. Vukojevič, bez kariet, rozhodovali: Laperriere - Buragina, Bühlmann (všetci Švajč.), 5000 divákov

Chorvátsko: Runje (46. Galinovič) - Drpič, Šimič (56. Šimunič), Čorluka, Kneževič - Vranješ, Rakitič, J. Leko (46. Vukojevič), Babič (70. Srna) - Olič (70. Modrič), Eduardo da Silva


Slovensko: Hajdúch (46. Kuciak) - Šinglár (84. Szabó), Brezinský (75. J. Ďurica), Škrtel, P. Petráš - Zd. Štrba, Hamšík - Vaščák (68. Jež), Hesek, M. Čech (46. Grajciar) - Hološko (62. Šebo)

Zdielať na