Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Hokejové pravidlá pre futbal
Zdielať na
Futbal

Hokejové pravidlá pre futbal

Zdroj: DãRÇÕ/ilustračné

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) chce futbal viac priblížiť ľadovému hokeju. Hráči sa síce nepresunú na klziská, ale o góloch budú rozhodovať špecializovaní rozhodcovia spoza bránky.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) chce v decembri vyskúšať bránkových rozhodcov. „Pokusnými králikmi“ budú účastníci klubových majstrovstiev sveta v Japonsku. Na rozdiel od hokejových „kolegov“ by však nemali pomáhať len pri rozhodovaní o platnosti gólov.

Bránkoví rozhodcovia vo futbale by okrem diania na bránkovej čiare a za ňou mali sledovať aj to, čo sa deje v šestnástke. O pokuse rozhodla na svojom zasadaní nová strategická komisia FIFA, na čele ktorej je samotný šéf európskeho futbalu Michel Platini. Cieľom komisie je prísť so strategickými zmenami orientovanými o. i. na futbalové pravidlá.

Podľa hovorcu FIFA však ide len o prvý nápad, ktorý nie je končeným rozhodnutím. O úlohách a presnej pozícii novej dvojice rozhodcov na ihrisku sa ešte len bude v orgánoch asociácie rokovať. Na decembrovom japonskom turnaji by navyše mal rozhodcom pomáhať aj ďalší, tento krát technologický experiment. Pôjde o futbalovú loptu s čipom, ktorá by signálom mala sama ohlásiť, že prenikla za bránkovú čiaru.

Medzinárodná futbalová komisia pre pravidlá (IFAB) tento nových technologický prvok podporuje, lenže na druhej strane opakovane vyjadrila obavy, či bude čip naozaj stopercentne spoľahlivý. V mládežníckych súťažiach v Anglicku chce IFAB pri posudzovaní sporných gólových situácií vyskúšať iný variant: kamerový systém spoločnosti Hawk-Eye, ktorá napríklad v tenise zaviedla tzv. jastrabie oko.

Zdielať na