Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V Pohári UEFA postupujú aj Slováci
Zdielať na
Futbal

V Pohári UEFA postupujú aj Slováci

Zdroj: SITA/Viktor Zamborský

Z 19 slovenských legionárov ich až 16 má šancu zahrať si v druhom kole Pohára UEFA. Maroš Klimpl (dánsky FC Midtjylland), Peter Babnič (Groclin Grodzisk) a Vladimír Janočko (Red Bull Salzburg) sú mimo hry rovnako, ako naše tímy.

Do 2. kola Pohára UEFA postúpilo až 5 gréckych klubov. Po Panathinaikose uspeli aj ďalšie štyri tímy, hoci bez výnimky prehrali - Panionios Atény (Miroslav König a Jozef Gáspár sedeli na lavičke náhradníkov), FC Larissa (Jozef Kožlej nebol na súpiske), AEK Atény a Aris Solún. Teoretickú šancu to ponúka aj našim futbalistom.

Ešte väčšie šance majú tí Slováci, ktorí patria k stáliciam svojich tímov. Napríklad Marek Mintál odohral ako osamotený útočný hrot 1. FC Norimberg 71 minút, Róbert Vittek je dlhodobo zranený. Leverkusenský Vratislav Greško nútene absentoval za vylúčenie v prvom dueli proti inému portugalskému mužstvu UD Leiria. „Farmaceuti“, ktorí túto trofej získali v sezóne 1987/1988, bojovne zužitkovali dvojgólový náskok z domácej pôdy.

Obaja českí zástupcovia idú ďalej po zvládnutom rozstrele z 11 m na trávniku súperov. Sparta Praha s Karolom Kiselom a Milošom Brezinským na trávniku počas celých až 120 minút odvety a Radoslavom Zabavníkom a Matúšom Kozáčikom na striedačke (Tomáš Kóňa a zranený Igor Žofčák neboli v zápasovom kádri) rovnako ako na Letnej remizovala 0:0 s dánskym Odense BK.

Bezgólové skóre platilo aj po predĺžení. Jednu z jedenástok premenil Kisel, ktorý v 89. min dostal žltú kartu za zakopnutie lopty. Brezinský v lotérii z bieleho bodu trafil žrď. „Jedenástky sme špeciálne netrénovali, ale skúšame si ich pravidelne. Niektorí strelci boli dosť netradiční a tí ani nedali - Brezinský a Došek. V zápase by zrejme penaltu nekopali,“ povedal pre iDnes.cz tréner Michal Bílek.

Mladá Boleslav zvládla rozstrel v Palerme. Predĺženie si vynútila až v tretej minúte nadstaveného času zásluhou Tomáša Sedláčka, ktorý sa stal dvojnásobným hrdinom duelu, pretože neskôr premenil rozhodujúcu jedenástku.

Premožiteľ ViOn-u Zlaté Moravce Zenit Petrohrad s Kamilom Čontofalským v bránke i Martinom Škrtelom v defenzívnej línii si v Liége proti Standardu postrážil náskok 3:0 od Nevy. Slovenský gólman si nešťastne dal „vlastenca“, keď po rohovom kope neudržal tečovanú loptu a vyťahoval ju už spoza bránkovej čiary. Anglický Bolton Wanderers so stopérom Ľubomírom Michalíkom v akcii (útočník Zoltán Harsányi nesedel ani na striedačke) sa dostal cez macedónsky Rabotnički Skopje.

Zdielať na