Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začiatok októbra konečnou pre slovenské tímy v Európe
Zdielať na

Začiatok októbra konečnou pre slovenské tímy v Európe

Zdroj: SITA/Viktor Zamborský

Sumár vystúpení slovenských klubov v pohárovej Európe v sezóne 2007/08

Slovenský futbal uzavrel v utorok 2. októbra ďalšiu európsku klubovú kapitolu. Rovnako ako vlani, aj tentokrát odbila záverečná na prelome septembra a októbra po stretnutiach 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA.

Ani v tomto ročníku sa tak nepodarilo slovenským zástupcom napodobniť úspech Artmedie Bratislava (teraz už Artmedia Petržalka) zo sezóny 2005/06, keď sa "bielo-čierni" dokázali prebojovať do skupinovej fázy Ligy majstrov a po zisku tretieho miesta pokračovali po Novom roku ešte aj vo "vyraďovačke" Pohára UEFA.

Rovnako ako pred dvoma rokmi, aj teraz to najďalej dotiahla Artmedia. Na jej trénerskú lavičku sa po 1,5-ročnej anabáze v ruskom Saturne Moskovská oblasť vrátila dvojica Vladimír Weiss - Michal Hipp, ktorá priniesla potrebnú sebadôveru a disciplínu. Petržalčania to však rozhodne nemali jednoduché a poriadne sa "vytrápili" už v 1. predkole druhej najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže na starom kontinente. S moldavským Zimbru Kišiňov najskôr uhrali na "domácej" pôde v Senci remízu 1:1 a v odvete to už - už vyzeralo na vyradenie úradujúceho slovenského vicemajstra, v nadstavenom čase však zariadil konečnú remízu 2:2 a tým aj postup do ďalšej fázy Borbély.

V 2. predkole Artmedia narazila na arménsky tím FC Mika. Na jeho pôde Bratislavčania prehrali 1:2, no doma zásluhou výborného výkonu a dvoch gólov Obžeru zvíťazili 2:0 a ocitli sa v žrebovom osudí 1. kola. Tu však na tím spoza bratislavského Starého mosta čakala, ako sa neskôr ukázalo, neprekonateľná prekážka. Devätnásťnásobný majster Grécka a pravidelný účastník Ligy majstrov Panathinaikos Atény najskôr so šťastím vyhral na Tehelnom poli 2:1 a práve v utorok 2. októbra pozíciu favorita potvrdil na domácej pôde triumfom 3:0. Zaujímavosťou je, že v tomto dvojzápase videli až dvaja hráči Artmedie (Borbély a Burák) červené karty a gólman Hýll čelil až trom pokutovým kopom. Všetky úspešne zrealizoval Papadopoulos, ktorý pridal aj jeden gól hlavou po štandardnej situácii.

Okrem Petržalky sa v Pohári UEFA a vôbec premiérovo v akejkoľvek európskej pohárovej súťaži predstavil víťaz Slovenského pohára 2006/07 FC ViOn Zlaté Moravce. Nováčik Corgoň ligy pod vedením pozitívne zmýšľajúceho trénera Jána Rosinského najskôr dokázal v 1. predkole prejsť cez kazašský tím FC Almaty po domácom víťazstve 3:1 a remíze u súpera 1:1, no potom narazil na jeden z najbohatších a najsilnejších ruských klubov Zenit Petrohrad. Mužstvo v kádri aj s dvoma slovenskými reprezentantmi Kamilom Čontofalským a Martinom Škrtelom bolo v tomto dvojstretnutí jasne lepším tímom, uštedrilo ViOnu lekciu z efektivity a napokon s celkovým skóre 5:0 (2:0 v Zlatých Moravciach a 3:0 doma) ukončilo jeho pôsobenie v Pohári UEFA 2007/08.

Nedlhú púť absolvoval v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov slovenský šampión MŠK Žilina. Zverenci českého kouča Pavla Vrbu si najskôr v 1. predkole povinne poradili s luxemburským F91 Dudelange, keď u súpera vyhrali 2:1 a na Štadióne pod Dubňom potom v divokom stretnutí zvíťazili hokejovým výsledkom 5:4. V 2. predkole LM čakal na "šošonov" úradujúci český vicemajster Slavia Praha. Ani v jednom zo zápasov diváci v Žiline resp. na pražskom Strahove nevideli gól počas riadneho hracieho času a ani predĺženia. O všetkom tak rozhodovali pokutové kopy v druhom dueli. Viac šťastia a lepšie nervy mali napokon "zošívaní" a vyliali tak Žilinčanov z najprestížnejšej európskej klubovej pohárovej súťaže.

K sumárnemu výpočtu vystúpení slovenských tímov v pohárovej Európe v sezóne 2007/08 treba prirátať aj účinkovanie Slovana Bratislava v letnej súťaži UEFA-Intertoto Cup. A možno ho zaradiť k aktívam. Tím trénera Borisa Kitka v 1. kole suverénne vyradil luxemburský FC Differdange 03 a v druhom mu o jeden gól ušiel postup cez silný rakúsky Rapid Viedeň.

Sumár vystúpení slovenských futbalových tímov v pohárovej Európe v ročníku 2007/2008:

Liga majstrov / MŠK Žilina

1. predkolo: MŠK Žilina - F91 Dudelange (Lux.) 2:1 (v, góly: Jež, Lietava), 5:4 (d, góly: Štyvar 2, Devátý, Lietava, Vomáčka)

2. predkolo: MŠK Žilina - Slavia Praha (ČR) 0:0 (d), 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 3:4 (v)

Pohár UEFA / FC Artmedia Petržalka, FC ViOn Zlaté Moravce

1. predkolo:FC Artmedia Petržalka - Zimbru Kišiňov (Mold.) 1:1 (d, gól: M. Ďurica), 2:2 (v, góly: Guédé, Borbély)FC ViOn Zlaté Moravce - FC Almaty (Kazach.) 3:1 (d, góly: M. Gibala 2, Greguška), 1:1 (v, gól: Černák)

2. predkolo:FC Artmedia Petržalka - FC Mika (Arm.) 1:2 (v, gól: Fodrek), 2:0 (d, góly: Obžera 2)FC ViOn Zlaté Moravce - Zenit Petrohrad (Rus.) 0:2 (d), 0:3 (v)

hlavná súťaž - 1. kolo:

FC Artmedia Petržalka - Panathinaikos Atény (Gréc.) 1:2 (d, gól: Urbánek), 0:3 (v)

UEFA Intertoto Cup / Slovan Bratislava

1. kolo:Slovan Bratislava - FC Differdange 03 (Lux.) 2:0 (v, góly: M. Poliaček, P. Sedlák), 3:0 (d, góly: Ľ. Meszároš, M. Poliaček, Sylvestr)

2. kolo:Slovan Bratislava - Rapid Viedeň (Rak.) 1:3 (v, gól: Slovák), 1:0 (d, gól: Dobrotka)