Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Brazílii na obzore ďalší korupčný škandál
Zdielať na
Futbal

V Brazílii na obzore ďalší korupčný škandál

Zdroj: Flavio Ferrari/ilustračné

Majstrovský titul Corinthians z roku 2005 v tieni pochybností

Neopatrný výrok bývalého prezidenta brazílskeho futbalového klubu Corinthians v telefonickom rozhovore postavil do tieňa pochybností majstrovský titul, ktorý tím získal v roku 2005.

Brazílsky športový tribunál totiž začal vyšetrovať, čo znamenali slová Alberta Dualiba v políciou odpočúvanom telefonáte s riaditeľom mužstva, že Corinthians sa stali majstrami iba vďaka tomu, že šampionát bol ovplyvnený.

"Budeme sa zhovárať so zainteresovanými osobami a zhromaždíme všetky dostupné dôkazy, ktoré by vysvetlili tento výrok. Požiadame o spoluprácu aj federálnu políciu," povedal generálny prokurátor brazílskeho najvyššieho športového súdu Paulo Schmitt.

V prípade, že vyšetrovatelia dospejú k záverom potvrdzujúcim podvod zo strany Corinthians, klub môže prísť nielen o titul, ale aj o príslušnosť medzi elitou. Brazílsky šampionát sprevádzalo v roku 2005 odhalenie manipulovania s priebehmi zápasov a z toho dôvodu sa zopakovalo 11 stretnutí, ktorých výsledky napokon vyniesli na čelo Corinthians o tri body pred Internacionalom.

Tím z Porto Alegre by šampionát vyhral v prípade, že zostanú v platnosti výsledky zápasov vedených skorumpovaným rozhodcom Edilsonom Pereirom de Carvalhom, ktorý prijímal úplatky od stávkarov.

V závere súťaže navyše Internacional utrpel od Corinthians prehru zásluhou chybne odpískaného pokutového kopu. Doteraz sa však nepodarilo dokázať, že za správaním rozhodcov stáli konkrétne osoby zo zákulisia klubov.

Zdielať na