Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Wänkeho odovzdá polícia súdu
Zdielať na
Futbal

Wänkeho odovzdá polícia súdu

Zdroj: SITA/Michal Burza

Vladimír Wänke, okolo ktorého sa rozkrútil najväčší korupčný škandál v slovenskom futbale, pôjde pred súd. Polícia už vraj ukončila vyšetrovanie a onedlho vznesie oficiálnu obžalobu.

Medializovaný prípad bývalého športového riaditeľa, predsedu ligovej komisie, vedúceho matriky a zastupujúceho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra Wänkeho, ktorého trestne stíhajú za korupciu, sa zrejme čoskoro skončí na súde.

Podľa Hospodárskych novín (HN) polícia už ukončila vyšetrovanie, čo pre spomenutý denník potvrdil dobre informovaný zdroj z policajného prostredia. O niekoľko týždňov by tak vraj mohol byť pripravený návrh na vznesenie obžaloby. Spis ešte vyhodnotí prokurátor, ktorý rozhodne aj o tom, či bude potrebné v niektorých prípadoch vyšetrovanie doplniť.

Wänkemu hrozí až trojročné väzenie. 61-ročný futbalový funkcionár od začiatku tvrdí, že je nevinný a celý prípad je podľa neho zinscenovaný. Na SFZ už nepracuje, výpovedná lehota mu vypršala koncom júla. "Keď príde čas, tak sa vyjadrím," uviedol V. Wänke.

Korupčná aféra sa začala 6. marca 2007, keď Vladimíra Wänkeho zatkli policajti z Úradu boja proti korupcii priamo pri preberaní desaťtisícového úplatku. Takzvaný „kolok“ vraj požadoval za rýchle vybavenie registrácie prestupu Andreja Masaroviča z Rakúska do ŠK Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom bol vtedajší majiteľ klubu Stanislav Szabó, ktorý vystupoval v pozícii agenta-provokatéra a odovzdávanie úplatku nakrútil na kameru.

O deň neskôr V. Wänke na tlačovke odmietol obvinenia a viackrát zdôraznil, že osobne od Szabóa žiadnu obálku neprevzal. V ten istý deň výkonný výbor SFZ na mimoriadnom zasadnutí okamžite pozastavil Wänkemu činnosť. A 2. apríla Úrad špeciálnej prokuratúry zamietol Wänkeho sťažnosť proti obvineniu z korupcie a uznesenie o trestnom stíhaní tým nadobudlo právoplatnosť. Následne SFZ V. Wänkeho prepustil.

Stanislav Szabó svoje rozhodnutie neľutuje: „Chcel som pomôcť slovenskému futbalu, nie potopiť Wänkeho. Myslím si, že to trošku pomohlo, no nikdy ten futbal nebude čistý.“

Obvinenie V. Wänkeho sa rozrástlo o ďalších osem prípadov. V šiestich z nich mal podľa polície prijať za prestupy hráčov úplatky vždy v päťtisícovej hodnote, dvakrát aj v „naturáliach“ - raz išlo o debničky s ovocím a raz o kartóny s vínom.

Vyšetrovanie všetkých deviatich prípadov by sa malo uzavrieť naraz. Nie je však vylúčené, že neskôr pribudnú ďalšie obvinenia. Podozrení voči Wänkemu totiž má byť ešte viac. „Vyšetrujú sa aj iné prípady, pretože sa prihlásili ďalší - boli tam rozhodcovia, aj niekto z východu a z Trenčína mal brať nejaké peniaze,“ povedal S. Szabó. Ten bol naposledy vypovedať približne pred polrokom a vo futbalovom klube už nemá žiadnu funkciu.

Po medializácii tejto kauzy sa začali hlásiť aj ďalší ľudia, ktorí mali informácie o korupcii vo futbale. Prehovoril bývalý rozhodca aj hráč. Na základe takýchto svedectiev polícia rozpracovala niekoľko desiatok prípadov. „Niektoré sme zastavili, lebo sa nám zatiaľ nepodarilo zabezpečiť dostatok dôkazov na obvinenie konkrétnej osoby. Viaceré kauzy sú však stále živé,“ poznamenal pre HN riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

Zdielať na