Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kenyon: "Chelsea a Mourinho - spojenie na 10 rokov..."
Zdielať na
Futbal

Kenyon: "Chelsea a Mourinho - spojenie na 10 rokov..."

Zdroj: Paul Bence

Niekoľko zaujímavých citátov, ktoré odzneli v súvislosti s vyše trojročným, často kontroverzným pôsobením Joseho Mourinha v tíme "The Blues".

Portugalský tréner Jose Mourinho, ktorý v stredu ukončil svoje pôsobenie v londýnskom tíme FC Chelsea, strávil v tomto londýnskom futbalovom veľkoklube tri roky a tri mesiace. Za tento čas získal dva domáce majstrovské tituly (2005 a 2006), FA Cup aj Ligový pohár (oba v roku 2007).

S Londýnčanmi mu chýba iba triumf v Lige majstrov, kde sa dostal najďalej dvakrát do semifinále (2005 a 2007). Kormidlo Chelsea prevzal v roku 2004 práve po svojom víťazstve v Lige majstrov s FC Porto.

Pôsobenie 44-ročného Mourinha na Stamford Bridge malo okrem športového rozmeru neraz aj nádych bulvárnosti. Portugalský búrlivák bol známy svojimi nekompromisnými postojmi, hraničiacimi s aroganciou a neraz sa správal podľa hesla: "Čo na srdci, to na jazyku".

Známe boli jeho slovné výpady voči kolegom z lavičiek iných tímov, rozhodcom či futbalistom súperov, ktoré museli potom funkcionári uhládzať, resp. uvádzať na pravú mieru . Agentúra SITA vybrala niekoľko z citátov, ktoré odzneli v súvislosti s vyše trojročným, často kontroverzným pôsobením Mourinha v tíme "The Blues":

"Prosím, nevolajte ma arogantným. Som európsky šampión a to nemôže povedať každý."
- Jose Mourinho krátko po svojom príchode do Chelsea z FC Porto v roku 2004

"Rijkaard bol počas prestávky päť minút v kabíne hlavného rozhodcu Andersa Friska. Viem to, pretože moji asistenti boli pred dverami, keď bol Rijkaard dnu."
- Mourinho po prvom osemfinálovom zápase LM 2004/05, v ktorom FC Barcelona zdolal Chelsea 2:1 a tréner Chelsea obvinil Friska a kormidelníka Barcelony Rijkaarda z tajnej dohody proti jeho tímu

"Mourinho je nepriateľ futbalu. Je to tréner, ktorý vybičuje ľudí k emóciám a tí sa potom vyhrážajú aj smrťou."
- predseda komisie rozhodcov UEFA Volker Roth na adresu Mourinha, ktorého nepriamo obvinil z toho, že švédsky rozhodca Anders Frisk ukončil kariéru. Frisk sa rozhodol skončiť s pískaním po tom, ako sa začali množiť vyhrážky na jeho adresu a adresu jeho rodiny po zápase LM medzi FC Barcelona a FC Chelsea (2:1).

"Som tu veľmi šťastný, pretože v Anglicku sa hrá najlepší futbal. Chcem tu zostať, a keby si v klube priali zmenu, pravdepodobne by ju už uskutočnili. Zrejme naplníme zmluvu, ktorá sa mi končí v roku 2010."
- Mourinhove slová zo začiatku júla tohto roku, keď sa začali množiť špekulácie o jeho možnom odchode

"José vedie svoju osobnú križiacku výpravu v mene čestných pravidiel. V názoroch kohokoľvek iného okrem seba vidí len samé podozrenia a nečestnosti. Každý má svoj pohľad na veci, takisto ho majú aj Cristiano Ronaldo a Carlos Queiroz. To však neznamená, že sú klamári. Mourinho narieka, že by sa v priebehu hry nemali meniť pravidlá. Moja otázka znie - kto ich podľa neho mení? Je to Manchester United, Anglická futbalová asociácia (FA) či azda vedenie Premier League? Čudujem sa, že mu činovníci FA a Premier League tolerujú reči, ktorými našu hru zbytočne stavia do podozrenia."
- kormidelník Manchesteru United Alex Ferguson v reakcii na Mourinhove výpady v médiách voči rozhodcom, trénerom ale aj hráčovi ManU Cristianovi Ronaldovi, ktorého nazval klamárom

"Som ohromený tým, čo sa stalo. Nevidím v tomto odstúpení žiadny zmysel. Mourinho je víťazný typ trénera a touto svojou ctižiadostivosťou vedel skvele naočkovať aj hráčov. Táto víťazná mentalita bude teraz v Chelsea chýbať."
- bývalý kapitán Chelsea Ray Wilkins po stredajšom odchode Mourinha z lavičky Londýnčanov

"Je to veľký individualista a stále si myslí, že on musí byť tou hybnou silou v klube. Ak nadobudne pocit, že už nie je tým najdôležitejším mužom, je to recept na katastrofu, čiže odstúpenie."
- bývalý hráč Chelsea Pat Nevin o Mourinhovom odchode

"Spojenie Mourinho - FC Chelsea by mohlo fungovať ešte poriadne dlho. Možno aj najbližších desať rokov. Keď k nám vlani v lete prišiel, otvorene sme mu povedali, že si ho chceme udržať čo najdlhšie. Je to výnimočný tréner."
- výkonný riaditeľ Chelsea Peter Kenyon po zisku prvého Mourinhovho titulu v Premier League v lete 2005

"Mourinhova genialita spočíva v jeho stopercentnom poznaní taktických zákonitostí futbalu. Okrem toho vie skvelým spôsobom zabudovať hráčov do tímu a každého presvedčiť o jeho prínose pre mužstvo."
- názor legendy anglického futbalu Petera Osgooda na Mourinha

"Je to ten správny šéf. Miluje futbal, snaží sa stále hľadať pozitíva a toto jeho nadšenie mi pomáha v trénerskej práci."
- Mourinho o majiteľovi klubu Romanovi Abramovičovi po zisku prvého titulu pre Chelsea po 50 rokoch

Zdielať na