Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mourinho šokujúco opúšťa Chelsea, nástupcom Grant
Zdielať na
Futbal

Mourinho šokujúco opúšťa Chelsea, nástupcom Grant

Úspešný tréner anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Jose Mourinho šokujúco opúšťa svoj tím, nahradí ho Avram Grant

Tréner anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea šokujúco opúšťa svoj tím. Informáciu BBC aj viacerých britských médií už potvrdilo aj vedenie mužstva a podľa viacerých indícií Mourinho v Chelsea skončil z vlastnej vôle.

Jeden z najúspešnejších, ale zároveň aj najkontroverznejších trénerov súčasnosti údajne poslal všetkým členom tímu textové správy s informáciou, že opúšťa tím zo Stamford Bridge. "Chelsea a Jose Mourinho sa dohodli na vzájomnom rozchode," uvádza sa v krátkom stanovisku na internetovej stránke klubu.

Mourinho mal s klubom zmluvu do roku 2010, ktorá by mu priniesla 6,5 milióna libier ročne. Vedenie Chelsea už vymenovala aj nového trénera. Mourinha strieda vo funkcii Avram Grant, ktorému bude pomáhať Steve Clarke. "Futbalový klub Chelsea potvrdzuje, že Avram Grant a Steve Clarke dostali poverenie viesť od štvrtka prvý deň. Avram je skúseným človekom, ktorý môže v tomto zložitom čase prísť pomôcť nášmu tímu," píše sa vo vyhlásení londýnskeho klubu. Zatiaľ nie je isté, či Grand s Clarkom povedú mužstvo len dočasne alebo dostali trvalé poverenie.

VIDEO: Mourinho potvrdil svoj odchod s Chalsea

Portugalský tréner Mourinho výrazne ovplyvnil dianie na anglickej klubovej scéne v posledných troch rokoch. Ku kormidlu "The Blues" nastúpil v júni 2004 a s klubom získal dva tituly v Premier League a napokon aj prestížny FA Cup.

V poslednom čase však nemal najlepší vzťah s majiteľom Romanom Abramovičom a pod jeho rozhodnutie sa zrejme podpísali aj neúspešné výsledky z ostatného obdobia. Chelsea nedala gól v posledných dvoch vystúpeniach v najvyššej anglickej ligovej súťaži a v Lige majstrov odštartovala iba chudobnou domácou remízou 1:1 s Rosenborgom Trondheim.

Pre objektívnosť treba dodať, že milionársky klub sa v poslednom čase musí zaobísť bez zranených hráčov základnej zostavy Lamparda, Drogbu a Ballacka. Podľa bývalého anglického reprezentačného trénera Grahama Taylora sa začiatok Mourinhovho konca začal písať príchodom Andrija Ševčenka a Michaela Ballacka do londýnskeho klubu.

Izraelčan Avram Grant doteraz pôsobil v klube v pozícii športového riaditeľa pre futbal. Od júla mal okrem komunikácie s médiami a zmluvných záležitostí na starosti "prakticky všetky otázky týkajúce sa futbalovej politiky Chelsea". Grant v minulosti pôsobil na lavičkách tímov Maccabi Tel Aviv a Maccabi Haifa, s izraelským reprezentačným výberom absolvoval neúspešnú kvalifikáciu na MS 2006. Clarke bol doteraz Mourinhovým asistentom.

Vymenovaniu Granta sa potešili aj tipujúci, ktorí mali možnosť natipovať nového trénera Chelsea. Grant bol najväčším favoritom, šance sa dávali aj Holanďanovi Guusovi Hiddinkovi a Francúzovi Didierovi Deschampsovi. Dokonca existovala aj možnosť staviť na to, či kormidla sa neujme sám majiteľ klubu Roman Abramovič (kurz 250:1).

Rovnako sa už začalo uvažovať aj o možnom ďalšom pôsobisku 44-ročného rodáka z portugalského Setubalu. Okrem kráľovského Realu Madrid sa v súvislosti s Mourinhom spomína aj pozícia v talianskom Interi Miláno.

Zdielať na