Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Slovensko napriek dobrému vstupu podľahlo Anglicku
Zdielať na

FOTO: Slovensko napriek dobrému vstupu podľahlo Anglicku

Archívna reportáž

LONDÝN / Slovenskí futbaloví reprezentanti v londýnskom Wembley neurobili možný výrazný krok v súvislosti s bojom o účasť na budúcoročných MS v Rusku. Zverenci Jána Kozáka prehrali 1:2 s domácimi Angličanmi v rámci F-skupiny európskej časti kvalifikácie, "Albión" má týmto víťazstvom Rusko na dohľad.

​Slováci mali výborný vstup do stretnutia, v 3. min otvoril skóre Stanislav Lobotka. O vyrovnanie sa v 37. min postaral Eric Dier, obrat po hodine hry zavŕšil Marcus Rashford.

Anglicko je s 20 bodmi lídrom F-skupiny, Slovensko má 15 bodov, Škótsko a Slovinsko po štrnásť, Litva päť. Malta zatiaľ nebodovala. Slováci uzavrú svoje vystúpenia v "efku" v októbri - predstavia sa v Škótsku (5. 10.) a doma proti Malte (8. 10.).

Slováci nastúpili so stopérmi Škrtelom a Ďuricom, ktorí si proti Slovinsku odpykali kartový trest. Kozákovi zverenci v úvode zaskočili favorizovaných hostiteľov - v 3. min Nemec oblúčikom vysunul Lobotku a ten obstrelil brankára Harta - 1:0 pre Slovensko.

Angličania prvýkrát pohrozili o dve minúty, Rashfordovu strelu bez problémov kryl gólman Dúbravka. Slovákom v úvode duelu vychádzala kombinácia a viackrát si ukážkovo poradili s napádaním súperov. Po štvrťhodine hry a Kanovom zakončení nasledoval rohový kop a závar pred Dúbravkom, rezolútnym odkopom to vyriešil Škrtel. Pokus Oxlada-Chamberlaina o niekoľko desiatok sekúnd bol veľmi nepresný.

V 33. min bol v šestnástke opäť Rashford, jeho krížna strela však išla vedľa bránky. Angličania sa dočkali vyrovnania v 37. min: na Rashfordov rohový kop si nabehol nepokrytý Dier a strelou pod brvno rozvlnil sieť - 1:1. V závere úvodnej štyridsaťpäťminútovky to neúspešne skúsili Bertrand a Rashford; na opačnej strane nepochodil Weiss, ktorý sa ocitol v nájazde, nebol však dostatočne rýchly a nevypýtal si ani faul.

Krátko po zmene strán sa do šestnástky vrútil Dele Alli, Škrtel však jeho pokus zblokoval a Henderson spoza šestnástky nenamieril presne. O niekoľko minút si Dúbravka poradil so strelami Rashforda aj Oxlada-Chamberlaina. V 55. min mal po Hamšíkovom centri veľkú príležitosť Nemec, loptu zvnútra pokutového územia napálil pod brvno, Hart však reflexívne vyrazil.

Angličania odpovedali Kanovým prienikom, po ktorom sa lopta od kolena Dele Alliho odrazila tesne vedľa pravej žrde. Svoj tlak zužitkovali po hodine hry - prešli stredom ihriska, Rashford spoza šestnástky krížnou strelou prekonal Dúbravku a poslal svoj tím do vedenia.

O päť minút neskôr mali Slováci k dispozícii štandardku a po nej sa lopta odrazila k Hubočanovi, jeho "koníček" skončil mimo priestoru troch žrdí. Dvadsať minút pred koncom poslal Kozák na trávnik Rusnáka a Ďuriša, scénu opustili Weiss a Nemec. V 70. min dostal žltú kartu Škriniar, čo v jeho prípade znamenalo, že v najbližšom kvalifikačnom súboji sa nepredstaví. Slováci sa usilovali útočiť a dobíjať bránku súperov, viackrát im však chýbala rýchlosť, myšlienka aj presnosť. V 85. min z hranice šestnástky vypálil striedajúci Sterling, s jeho zblokovanou strelou si Dúbravka poradil. Slováci si v závere neutvorili ani jednu šancu na vyrovnanie, Angličania si ustrážili víťazstvo a tri body.

LONDÝN
Anglicko - Slovensko 2:1 (1:1)
Góly: 37. E. Dier, 59. Rashford - 3. Lobotka, ŽK: 73. E. Dier - 70. Škriniar, rozhodovali: Turpin - Danos, Gringore (všetci Fr.), 67 823 divákov

Zostavy
Anglicko: Hart - K. Walker, G. Cahill, P. Jones, Bertrand - Henderson, E. Dier - Dele Alli (90.+ Livermore) - Oxlade-Chamberlain (83. Sterling), H. Kane, Rashford (84. Welbeck)
Slovensko: M. Dúbravka - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Škriniar, Lobotka - Weiss (68. A. Rusnák), Hamšík (79. Duda), Mak - A. Nemec (69. M. Ďuriš)

Súvisiace články