Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trofej si po suverénnom víťazstve odnáša Real Madrid
Zdielať na

Trofej si po suverénnom víťazstve odnáša Real Madrid

Archívne video

CARDIFF / Real Madrid obhájil titul futbalového kráľa. Vo finále Ligy majstrov 2016/2017 na Národnom štadióne vo waleskom Cardiffe Real Madrid zdolal Juventus Turín 4:1 (1:1). Napriek tomu, že bol v prvom polčase o čosi lepší taliansky majster, po zmene strán sa presadila zdrvujúca útočná sila čerstvého španielskeho šampióna. 

Na úvodný gól Cristiana Ronalda z 20. minúty odpovedal o sedem minút neskôr futbalovou lahôdkou Mario Mandžukič. Zásahy hráčov Realu po hodine hry Casemira (61.) a opäť Ronalda (64.) už boli rozhodujúce. Záverečné gólové slovo mal v 90. minúte Marco Asensio.

Líder historického rebríčka v počte triumfov v EPM a LM Real Madrid v pätnástom finálovom pokuse získal po dvanásty raz najcennejší európsky klubový titul. "Biely balet" dominuje nielen v historickom súčte triumfov, ale aj v rámci novodobej histórie LM. Od roku 1993 získal "ušatú trofej" dovedna šesťkrát (1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017), čo sa nepodarilo žiadnemu inému tímu. Juventus Turín sa nedočkal tretieho takéhoto víťazstva. Juventus pri deviatej finálovej účasti po siedmy raz neuspel, z toho piatykrát v sérii.

Finále futbalovej Ligy majstrov 2016/2017 - Cardiff (Wal.):

Juventus Turín (Tal.) - Real Madrid (Šp.) 1:4 (1:1)
Góly: 27. Mandžukič - 20. a 64. Cristiano Ronaldo, 61. Casemiro, 90. Asensio.
ŽK: 12. Dybala, 66. Pjanič, 70. Alex Sandro, 72. Cuadrado - 31. Sergio Ramos, 42. Dani Carvajal, 53. Kroos, ČK: 84. Cuadrado (Juventus) po druhej ŽK, rozhodovali: Brych - Borsch, Lupp (všetci Nem.), 74 500 divákov

Zostavy:
Juventus Turín: Buffon - Barzagli (66. Cuadrado), Bonucci, Chiellini - Dani Alves, Pjanič (71. Marchisio), Khedira, Alex Sandro - Dybala - Higuaín, Mandžukič
Real Madrid: K. Navas - Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (89. Morata), Casemiro, Modrič - Isco (82. Asensio), Benzema (77. Bale), Cristiano Ronaldo

Juventus začal až nečakane ofenzívne. Do piatej minúty sa dvakrát zastreľoval Higuaín, ale v 6. minúte už Pjanič strelou spoza šestnástky vážne ohrozil bránku Realu. Juventus bol lepším tímom v úvodnej štvrťhodinke, ale po nej ako prvý udrel Real. Carvajal z pravej strany nasmeroval prihrávku do šestnástky na Ronalda a portugalský zakončovateľ strelou bez prípravy k vzdialenejšej žrdi prekonal Buffona - 0:1. Bol to 104. gól kanonierskej značky CR7 v Lige majstrov, Ronaldo zároveň ako prvý hráč v histórii skóroval v treťom finále LM. Bol to tiež jubilejný 500. zásah Realu v Lige majstrov.

Neubehlo ani sedem minút a taliansky majster predviedol rozprávkovú akciu s neuveriteľnou koncovkou Mandžukiča. Ten si ju spracoval na hrudi a otočený chrbtom k bránke prekonal Navasa, ktorému chýbali centimetre - 1:1.

Zatiaľ čo v prvom polčase Real zostal dlžný povesti ofenzívneho tímu, na začiatku toho druhého to bol výrazne ofenzívnejší prejav v podaní 33-násobného,a zároveň čerstvého španielskeho majstra.  Po hodine hry si pasívny Juventus už pýtal gól. Ten prišiel. Pro odrazenej lopte Casemiro napriahol z dobrých 25 metrov a lopta sa po teči Alexa Sandra stočila presne k pravej žrdi - 1:2.

Kým sa taliansky tím stihol spamätať, zaostával o dva góly. Modrič potiahol loptu po pravej strane, v poslednej chvíli odcentroval a muž okamihu Ronaldo si nabehol medzi dvoch obrancov. Sám pred Buffonom a po druhý raz v zápase ho prekonal - 1:3.

Hráči Juventusu v ďalšom priebehu namiesto striel na bránku zbierali žlté karty. Až v 82. minúte nebezpečne, ale nie presne, hlavičkoval Alex Sandro. Ešte predtým mohol pridať štvrtý gól Madridčanov striedajúci Bale, ale Bonucci mu v poslednej chvíli vzal čistý gól z kopačky. V 84. min videl druhú žltú a tým aj červenú kartu Kolumbijčan v službách Juventusu Cuadrado a to bol definitívny koniec nádejí "pruhovaných". Posledný klinec do rakvy Juventusu zatĺkol v 90. minúte striedajúci Asensio.

Súvisiace články