Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Futbalové megafinále je za dverami, kto získa najvzácnejšiu trofej?
Zdielať na

Futbalové megafinále je za dverami, kto získa najvzácnejšiu trofej?

Archívne video Ilustračné zábery

CARDIFFE / Sobotňajšie finále futbalovej Ligy majstrov medzi Juventusom Turín a Realom Madrid zodpovie otázku, či sa "ušatej trofeje" po 21 rokoch dočká tím z Piemontu alebo sa "biely balet" stane prvým mužstvom, ktorý v novodobej histórii kontinentálneho pohára číslo jeden (od sezóny 1992/1993, pozn.) obháji prvenstvo v tejto súťaži.

Súboj na Millennium Stadium vo waleskom Cardiffe má výkop o 20.45 h SELČ, z pozície hlavného rozhodcu ho povedie Nemec Felix Brych. Organizátori stretnutia minulý týždeň oznámili, že strecha štadióna bude z bezpečnostných dôvodov zatiahnutá.

"Chceme sa zapísať do histórie. Ak by sme zvíťazili, boli by sme prví, kto by vyhral LM dvakrát po sebe v jej novodobej ére. Je to naša ambícia a veľký sen. Vieme, že to bude ťažký zápas, ale sme Real Madrid a máme dobrú šancu na úspech.

Triumfu sa dočká mužstvo, ktoré spraví menej chýb. Dúfam, že to bude Real Madrid. Čaká nás vynikajúci tím. Juventus vo finále nie je náhodou, vyhral taliansku ligu aj pohár. Súper má skvelú defenzívu a výborných obrancov, ale každá obrana má nejaké slabé miesto," povedal pre web UEFA.com útočník Realu Cristiano Ronaldo, ktorý vo štvrťfinálovej odvete s Bayernom Mníchov pokoril magickú hranicu 100 gólov v hlavnej súťaži LM.

Tridsaťdvaročný Portugalčan v minulosti nastúpil proti Juventusu štyrikrát. V každom z týchto duelov sa strelecky presadil minimálne raz, pričom konto turínskeho klubu doteraz zaťažil dovedna piatimi zásahmi.

"Bianconeri" túžia získať prvú trofej v LM od roku 1996. Vtedy vo finále na Olympijskom štadióne v Ríme prekonali holandský Ajax Amsterdam (1:1, 4:2 na strely zo značky pokutového kopu, pozn.). Kormidelník Turínčanov Massimiliano Allegri pred súbojom v Cardiffe požiadal svojich zverencov, aby v sebe pozbierali posledné zvyšky síl a pokúsili sa získať do klubovej vitríny tretí pohár pre víťaza LM.

"Moji hráči boli počas celej sezóny fantastickí, ale ešte poslednýkrát potrebujeme vyvinúť veľké úsilie a byť motivovanejší ako náš protivník. Tretí rok za sebou sme vyhrali ´Scudetto´ aj Coppa Italia a zaslúžene sme vo finále LM. Zápas v Cardiffe bude nádhernou futbalovou udalosťou. Stojí proti nám Real Madrid, ktorý sa vo finále predstaví tretíkrát za štyri roky a bude favoritom tohto duelu.

My zabojujeme o túto trofej druhýkrát v priebehu troch sezón. Dovolím si povedať, že do tohtoročného finále pôjdeme s oveľa väčším presvedčením než pred dvomi rokmi," povedal 49-ročný rodák z Livorna podľa webu football-espana.net.

Juventus a Real sa doteraz súťažne stretli 18-krát. Bilancia je vzácne vyrovnaná 8-2-8, mierne lepším skóre (21:18) sa môže popýšiť taliansky zástupca. Oba kluby na seba natrafili v semifinále LM 2014/2015, úspešnejší bol vtedy Juventus (2:1 doma, 1:1 vonku). Sobotňajší duel bude zároveň reprízou finále z roku 1998. Mimochodom, aj vtedy stretnutie viedol rozhodca z Nemecka - Hellmut Krug.


Predpokladané zostavy:

Juventus Turín: Buffon - Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro - Pjanič, S. Khedira - Cuadrado, Dybala, Mandžukič - G. Higuaín

Real Madrid: K. Navas - Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos - Isco - Benzema, C. Ronaldo

Súvisiace články