Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Zásah vyššej moci. Štyria šťastlivci do lietadla smrti nenastúpili
Zdielať na

Zásah vyššej moci. Štyria šťastlivci do lietadla smrti nenastúpili

BOGOTA / Na palube lietadla, ktoré havarovalo v Kolumbii bolo napokon 77 ľudí. Štyria šťastlivci totiž na palubu nenastúpili. Už sa našli aj čierne skrinky zo zrúteného stroja.

Šesť preživších je stále vo vážnom stave. Najhoršie je na tom futbalový obranca Neto, ktorý leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Brankár prišiel o pravú nohu. Syn trénera, ktorý si zabudol pas aj ranený futbalista boli medzi štyrmi ľuďmi, ktorí ušli hrobárovi z lopaty.

A tragický let zmeškali. "O tom, že by som mohol byť medzi obeťami, radšej ani nerozmýšľam, aby som sa z toho nezbláznil." povedal futbalista Alejadro Martinuccio. Na pokraji zrútenia sú aj rodinný príslušníci obetí, pred štadiónom, kam prišli smútiť, im boli k dispozícii lekári aj psychológovia. "Moje srdcaekrváca, tá bolesť je veľmi silná, nikdy by som si nemyslela, že prežijem vlastné dieťa. Stále si to nedokážem pripustiť", povedala Alaide Padilha, matka jedného z futbalistov.

Eliandra, priateľka futbalsitu neskrývala žiaľ: "Telefonovali sme spolu krátko pre letom, neverím, že to bolo naposledy!Nielen na futbalistov, ale aj na svojich novinárskych kolegov spomínali včera brazílski žurnalisti. Tamojšia televízia ukončila večerné spravodajstvo veľkým potleskom svojich redaktorov a záberom na fotky nebohých novinárov. Zúfalstvo a smútok sprevádzajú otázky, prečo k nehode došlo.

Najskôr sa hovorilo o chybe v elektronickom systéme, čoraz častejšie sa ale spomína nedostatok paliva. Má tomu svedčiť maximálny dolet, neobhorené trosky ako aj výpovede šiestich preživších. Príčina bude jasná až po dôkladnej analýze čiernych skriniek. Obe sa už našli a sú v dobrom stave. V Brazílii platí trojdňový štátny smútok, obchody a školy sú zatvorené. Na domácom štadióne oplakávajú svojich futbalistov zdrvení fanúšikovia. K pamätníku pri vstupe nosia kvetiny a dresy svojich miláčikov.

Súvisiace články