Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Slováci nevzdávajú boj o MS. Nad Litvou vyhrali v Trnave 4:0
Zdielať na

Slováci nevzdávajú boj o MS. Nad Litvou vyhrali v Trnave 4:0

TRNAVA / Slovenskí futbaloví reprezentanti vybojovali vo svojom štvrtom vystúpení druhé víťazstvo v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska.

V piatkovom zápase v Trnave zvíťazili presvedčivo 4:0 nad Litovčanmi. Išlo o tretí oficiálny vzájomný duel reprezentácií týchto krajín, po dvoch remízach si Slováci pripísali prvý triumf.

Zverenci trénera Jána Kozáka na Štadióne Antona Malatinského dominovali, predovšetkým v prvom polčase si utvorili viacero príležitosti a premenili štyri - v úvodnej štvrťhodine sa presadili Adam Nemec a Juraj Kucka, v 36. min skóroval kapitán Martin Škrtel. V závere pridal štvrtý presný zásah SR Marek Hamšík, pre ktorého to bol jubilejný dvadsiaty gól v najcennejšom drese.

Slovenskí futbalisti sa ziskom troch bodov (celkovo majú šesť) vyšvihli z predposlednej 5. priečky F-skupiny na 3. pozíciu. Tento kalendárny rok uzavrie SR utorkovým prípravným súbojom na pôde Rakúska (hrá sa vo Viedni o 20.45 h). V rámci bojov o MS sa Slováci najbližšie predstavia 26. marca 2017 na Malte.

Kvalifikácia o postup na futbalové MS 2018 - európska časť - F-skupina:
TRNAVA
Slovensko - Litva 4:0 (3:0)
Góly: 12. A. Nemec, 15. Kucka, 36. Škrtel, 86. Hamšík, ŽK: 52. Freidgeimas (Litva), rozhodovali: Sidiropoulos - Kostaras, Dimitriadis (všetci Gréc.), 9653 divákov

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Škriniar - Weiss (90. Bero), Kucka, Hamšík, Mak (84. Švento) - A. Nemec (77. M. Ďuriš)
Litva: Šetkus - Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Andriuškevičius - Kuklys - Černych, Žulpa (33. Chvedukas), Slivka, Novikovas - Valskis (87. Ruzgis)

Slováci v predpokladanej základnej zostave od úvodného hvizdu išli za víťazstvom. V prvej desaťminútovke dvakrát pohrozil Mak, pridal sa aj Kucka. Vzápätí Kozákovi zverenci už udreli - v 12. min odcentroval z pravej strany Pekarík a Nemec hlavou otvoril skóre. O tri minúty neskôr autor prvého gólu priťukol Kuckovi a ten bombou do pravého horného rohu prekonal Šetkusa - 2:0. Litovčania mohli ihneď znížiť, ale Pekaríkov odkop tesne minul Kozáčikovu bránku. V 34. min to skúšal Novikovas, jeho projektil išiel mimo troch žrdí. Následne mali slovenskí futbalisti výhodu štandardnej situácie, Weissov center sa dostal až k Škrtelovi, ktorý zblízka zasunul loptu do litovskej siete - 3:0. V závere prvého dejstva mal dve šance na skórovanie špílmacher Hamšík, ale neuspel.

O prvú strelu Litvy do priestoru slovenskej bránky sa v 50. min postaral Vaitkunas, ale Kozáčik bol pripravený. Na druhej strane odpovedal Škriniar, vystrelil tesne vedľa. Domáce mužstvo za stáleho dažďa kontrolovalo vývoj duelu a hostí nepúšťalo do príležitostí. Štvrťhodinu pred koncom v náznaku litovskej šance bol Kozáčik pri lopte skôr ako Vaitkunas. V 81. min Slivkov prienik nezužitkoval Černych, jeho pokus zblokovala obrana SR a ani následná Chvedukasova strela sa nezmestila do bránky. Takmer 10-tisíc divákov v City Arene potešil v závere ešte Hamšík, ktorý volejom zužitkoval center striedajúceho Šventa.

Súvisiace články