Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prvé víťazstvo Slovákov v boji o MS. Škótov zdolali 3:0
Zdielať na

Prvé víťazstvo Slovákov v boji o MS. Škótov zdolali 3:0

TRNAVA / Slovenskí futbaloví reprezentanti po troch prehrách v sérii zvíťazili 3:0 nad Škótmi v utorkovom zápase v Trnave a vo svojom treťom vystúpení v rámci F-skupiny kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska získali prvé body. Pre SR a Škótsko to bol premiérový vzájomný súboj.

Štvorzápasový gólový pôst Slovákov (celkovo rekordných 423 minút) prelomil v prvom polčase krídelník Róbert Mak, po zmene strán pridal aj druhý presný zásah. Tretí gól strelil útočník Adam Nemec.

Slovensko napriek víťazstvu zotrvalo na predposlednej 5. priečke F-skupiny, na konte má tri body. Na Kozákových zverencov čaká v tomto kalendárnom roku ešte jeden kvalifikačný súboj - v piatok 11. novembra opäť v Trnave privítajú Litovčanov.

Kvalifikácia o postup na futbalové MS 2018 - európska časť - F-skupina:

TRNAVA
Slovensko - Škótsko 3:0 (1:0)
Góly: 18. a 56. Mak, 68. A. Nemec, ŽK: 15. E. Sabo (Slovensko), rozhodovali: Strömbergsson - D. Gustavsson, Amri Nilsson (všetci Švéd.), 11 098 divákov 

Slovensko: Kozáčik - E. Sabo, Škrtel, J. Ďurica, Holúbek - Kucka, Škriniar - M. Ďuriš, Hamšík (87. F. Kiss), Mak (81. Švento) - A. Nemec (69. Bakoš)
Škótsko: Marshall - Paterson, R. Martin, Hanley, Tierney - D. Fletcher (64. Griffiths) - Ritchie (64. Anya), McArthur, Bannan, Snodgrass - S. Fletcher (76. McGinn)

Tréner Ján Kozák urobil až šesť zmien v porovnaní so základnou zostavou, ktorá nastúpila v sobotu v Ľubľane. Ako prví pohrozili Škóti - v 12. min S. Fletcher hlavičkoval vedľa po Snodgrassovom centri. Vzápätí Ďurica z 30 m vyskúšal Marshallovu pozornosť. Slováci sa dočkali gólu v 18. min: Holúbek odcentroval, Hamšíkovu hlavičku vyrazil Marshall len pred Maka, ktorý prudkou strelou rozvlnil sieť - 1:0. Škóti sa ihneď po inkasovanom góle usilovali o zmazanie manka. Po zlej rozohrávke Škrtela Kozáčik kryl Snodgrassov pokus. Po polhodine hry neuspeli McArthur a ani Tierney. Päť minút pred koncom úvodného dejstva mohol Mak pridať druhý presný zásah, ale jeho strelu k vzdialenejšej ľavej žrdi vyrazil škótsky gólman na rohový kop. Po jeho realizácii sa lopta dostala k Ďuricovi, no slovenský stopér Marshalla neprepálil.

Druhý polčas otvorili dva Kuckove centre, s ktorými si obrana Škótov poradila. Nie však už s akciou z 56. min: Hamšík posunul na krídlo Holúbekovi, ten našiel Maka. Strelec prvého slovenského gólu si položil obrancu a ľavačkou zblízka prekonal Marshalla aj druhý raz - 2:0. Tréner hostí Gordon Strachan poslal na trávnik dvoch hráčov z lavičky, ale namiesto škótskej aktivity prišiel ďalší gól Slovákov. V 68. min zužitkoval Makov rohový kop hlavičkou Nemec - 3:0. Ojedinelú príležitosť Škótov po zmene strán nepremenil v 78. min striedajúci Griffiths, jeho krížna strela minula ľavú žrď. Ten istý hráč neprekonal Kozáčika ani o minútu neskôr a desať minút pred koncom nepotrestal Slovákov ani za Sabovu nepresnú prihrávku Kozáčikovi. Škóti sa už na viac nezmohli a Slováci v pokoji doviedli duel do víťazného konca.

Súvisiace články