Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci prehrali v osemfinále ME s Nemeckom 0:3
Zdielať na

Slováci prehrali v osemfinále ME s Nemeckom 0:3

LILLE / Účinkovanie slovenských futbalových reprezentantov na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku sa v nedeľu skončilo.

Zverenci Jána Kozáka prehrali v osemfinálovom zápase v Lille s favorizovanými úradujúcimi majstrami sveta Nemcami 0:3. Navyše v 14. min nepremenil Mesut Özil pokutový kop. Tím SR nedokázal nadviazať na prekvapujúci úspech 3:1 s týmto súperom z májového prípravného stretnutia v Augsburgu. Nemecko sa v sobotu 2. júla o 21.00 h v Bordeaux stretne vo štvrťfinále ME s úspešným z pondelkového osemfinálového duelu Taliansko - Španielsko.

Výsledok osemfinálového zápasu v Lille na futbalových ME 2016 vo Francúzsku:

Nemecko - Slovensko 3:0 (2:0) - Nemecko postúpilo do štvrťfinále

Góly: 8. J. Boateng, 43. M. Gómez, 63. Draxler, ŽK: 46. Kimmich, 67. Hummels - 13. Škrtel, 90.+ Kucka, rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 44 312 divákov

Nemecko: Neuer - Kimmich, J. Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector - Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger) - Th. Müller, Özil, Draxler (72. Podolski) - M. Gómez
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Gyömbér (84. Saláta) - Škriniar - Kucka, Hrošovský, Hamšík, Weiss (46. Greguš) - M. Ďuriš (64. Šesták)

Nemci od úvodu na novom trávniku v Lille prevzali taktovku a usilovali sa zatlačiť Slovákov pred ich bránku. V 7. min Kozáčik vytesnil Khedirovu hlavičku mimo tri žrde. Z následného rohového kopu však favorit udrel - lopta sa odrazila k Boatengovi a ten strelou k pravej žrdi z dvadsiatich metrov prekonal slovenského brankára. O päť minút mali Nemci ideálnu príležitosť - pokutový kop po tom, čo Škrtel postrčil Gómeza. Kozáčik však zachránil svoj tím a zneškodnil Özilov pokus. Po dvadsiatich minútach po prvý raz pohrozili Slováci, ale po Weissovom centri sa nedostali k zakončeniu. Nemci pokračovali v nápore - v 24. min mal veľkú šancu Özil, ale v dobrej pozícii vypálil tesne vedľa pravej žrde, následne Müllerovu strelu zneškodnil plzenský gólman. V 39. min Draxler z hranice šestnástky tesne minul ľavú žrď. Vzápätí mali svoju najväčšiu dovtedajšiu príležitosť Kozákovi zverenci: Kuckovu hlavičku z piatich metrov Neuer reflexívne vytlačil na rohový kop. Čo sa nepodarilo stredopoliarovi AC Miláno, dokázal o chvíľu na opačnej strane ihriska Gómez - zužitkoval center z ľavej strany, zblízka poslal loptu do siete a Nemcov pred polčasovou prestávkou do dvojgólového vedenia.

Slováci sa pokúsili o odpoveď hneď po zmene strán a začali aktívnejšie. V 49. min Hamšík nabil Kuckovi, jeho bomba však išla presne do Neuerovho náručia. Nemci mierne zvoľnili počas oddychovej fázy, Kuckov priamy kop v 57. min ich bránku neohrozil. Svetoví šampióni z Brazílie 2014 opäť udreli po hodine hry. Po rohovom kope sa lopta odrazila k nepokrytému Draxlerovi, ten zblízka napálil loptu ponad Kozáčika do siete a osemfinálová tajnička sa začínala vyjasňovať. Slováci naďalej bojovali, chýbala však kvalita aj presnejšia kombinácia. V 68. min mala Ďuricova strela z priameho kopu potrebnú razanciu, ale nevošla sa do Neuerovej svätyne. V druhom polčase hru rozkúskovalo viacero striedaní. V 82. min Škrtel dobrým sklzom zachránil pred Gómezom. Vzápätí sa na ihrisko dostal Saláta, tréner Kozák teda v priebehu osemfinálového duelu poslal na trávnik všetkých hráčov v poli, ktorí dovtedy neodohrali na ME ani minútu (aj Greguša a Šestáka). V závere Nemci skôr šetrili sily, keďže verili vo svoj prienik do štvrťfinále. Ten sa po záverečnom hvizde rozhodcu stal realitou, ešte predtým sa však ukázal Kozáčik, ktorý v nadstavenom čase zlikvidoval tutovku Kroosa.