Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ide do tuhého. Kozák nominoval hráčov na tréningový kemp
Zdielať na

Ide do tuhého. Kozák nominoval hráčov na tréningový kemp

Zdroj: tasr, Kozák na tréningu Slovenska

BRATISLAVA / Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák nominoval 27 hráčov na tréningový kemp v Rakúsku (19. - 30. 5.) a májové medzištátne prípravné stretnutia s Gruzínskom (27. mája v rakúskom Welse o 17.30 h) a Nemeckom (29. mája v Augsburgu o 17.45 h) v rámci prípravy na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku.

V kádri kouča národného tímu figurujú aj úspešní reprezentanti v kategórii do 21 rokov - Adam Zreľák, Matúš Bero a Milan Škriniar. Nechýbajú ani dve najväčšie opory - stopér anglického klubu FC Liverpool Martin Škrtel a stredopoliar talianskeho tímu SSC Neapol Marek Hamšík. Medzi náhradníkmi zostal útočník Slovana Bratislava Róbert Vittek, ktorého trápi podvrtnuté koleno. Zranenie päty eliminovalo zo zostavy Dinama Moskva Tomáša Hubočana, no ten má svoje miesto v Kozákovom výbere.

"Mladí chlapci z dvadsaťjednotky si svojimi výkonmi zaslúžia, aby dostali šancu v reprezentácii. Doteraz sme nemali priestor ich vziať do A-mužstva. Viem, čo od nich môžem očakávať po futbalovej stránke, no chcem ich spoznať a vidieť," povedal na štvrtkovom brífingu kormidelník SR Ján Kozák a pokračoval: "Nie všetci sa zrejme budú môcť zúčastniť na kempe, napríklad v Grécku a Rusku sa ešte hrá liga, majú aj pohárové súťaže. Otázny je príchod Roba Maka a Erika Saba na kemp, Sabo zrejme príde, v prípade Maka uvidíme; bude záležať aj na tom, ako sa k tomu postavia kluby. Viacerí chlapci nehrávajú vo svojich tímoch, aj tí, čo sú pre nás kľúčoví, no pôsobia v kvalitných súťažiach a verím, že prídu dobre pripravení. Budú mať väčšiu chuť do futbalu, budú sa chcieť tiež ukázať, treba sa na to pozrieť aj pozitívne."

Na margo zranených rodák z Matejoviec nad Hornádom doplnil: "Bol som rád, že Robo Vittek začal pravidelne hrať, mal som z toho dobrý pocit. Zranil sa, mal veľkú smolu, jeho stav je taký, že štrnásť dní prakticky nemôže trénovať. Pokiaľ ide o Tomáša Hubočana, päta, to je veľmi nepríjemné zranenie. Tomáš by potreboval na nejaký čas pokoj, no môže sa stať, že jeho Dinamo Moskva ešte bude hrať v Rusku baráž o zotrvanie v lige."

Slovákov tlačí topánka predovšetkým na pozícii útočníka, no Ján Kozák to ako problém nevidí. "Máme Miša Ďuriša, Adama Nemca, môžeme použiť aj Roba Maka a Stana Šestáka, teda celkovo máme na tento post štyroch skúsených hráčov," vyhlásil bývalý kormidelník MFK Košice, podľa ktorého náhradníci už nemajú veľkú šancu prebojovať sa na ME. "Ťažko. Spomedzi 27 hráčov ešte musíme vyradiť štyroch."

Pre futbalistov SR pôjde o testovanie formy pred historickou účasťou na záverečnom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla 2016), kde budú ich súpermi v základnej B-skupine kontinentálneho šampionátu postupne tímy Walesu, Ruska a Anglicka. Slovensko figuruje v rebríčku Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v ostatnom májovom vydaní na 32. priečke. Gruzínsku, ktoré vedie bývalý kormidelník SR Vladimír Weiss, patrí 123. post a Nemecko je na 5. pozícii.

"Nemali sme v úmysle odohrať počas kempu dva zápasy, ale keďže prišla ponuka od Nemecka, to sa neodmieta. Sme veľmi radi, že tam môžeme hrať. Aj preto berieme 27 hráčov," uzavrel Ján Kozák.

Poslednou previerkou pred ME bude pre Kozákovu družinu súboj so Severným Írskom, ktorý sa uskutoční 4. júna o 20.45 h v Trnave. Konečnú 23-člennú nomináciu na európsky šampionát oznámi Ján Kozák 30. mája po návrate z Nemecka.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na tréningový kemp v Rakúsku a stretnutia s Gruzínskom a Nemeckom:

Brankári: Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Mucha (ŠK Slovan Bratislava), Ján Novota (Rapid Viedeň/Rak.)
Obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín/Nem.), Milan Škriniar (Sampdoria Janov/Tal.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Norbert Gyömbér (AS Rím/Tal.), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva/Rus.), Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Rus.), Dušan Švento (1. FC Kolín nad Rýnom/Nem.), Lukáš Tesák (Kajrat Almaty/Kaz.)
Stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Matúš Bero (AS Trenčín), Juraj Kucka (AC Miláno/Tal.), Patrik Hrošovský (Viktoria Plzeň/ČR), Ján Greguš (FK Jablonec/ČR), Róbert Mak, Erik Sabo (obaja PAOK Solún/Gréc.), Stanislav Šesták (Ferencváros Budapešť/Maď.), Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.), Ondrej Duda (Legia Varšava/Poľ.), Vladimír Weiss (Al-Gharafa/Kat.), Miroslav Stoch (Bursaspor/Tur.)
Útočníci: Adam Nemec (Willem II Tilburg/Hol.), Michal Ďuriš (Viktoria Plzeň/ČR), Adam Zreľák (ŠK Slovan Bratislava)

Súvisiace články