Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bezpečnosť prioritou aj za cenu prázdnych tribún
Zdielať na

Bezpečnosť prioritou aj za cenu prázdnych tribún

NYON / - Európska futbalová únia (UEFA) potvrdila, že má krízové scenáre pre prípad hrozby teroristického útoku počas ME 2016 vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

V stredu bude zostávať 100 dní do začiatku kontinentálneho šampionátu aj s účasťou Slovenska a UEFA pre The Associated Press uviedla: "Nie sme si vedomí nejakého konkrétneho nebezpečenstva, ale chceme byť pripravení". Ak vyvstane potreba zrušiť duel, odohrajú ho v nasledujúci deň s vylúčením verejnosti a podľa možnosti v inom dejisku.

UEFA sa touto problematikou začala ešte intenzívnejšie zaoberať po útokoch z 13. novembra 2015 v Paríži, ktorých súčasťou bol aj stánok Stade de France, resp. jeho blízke okolie. Samovražední atentátnici sa nedostali na tribúny, odpálili sa pri štadióne, na ktorom sa konal priateľský medzištátny zápas Francúzsko - Nemecko. Týždeň na to odvolali hannoverský prípravný súboj Nemecko - Holandsko, keď polícia mala podozrenie, že na štadióne môže dôjsť k explózii.



Nezávisle od AP referoval o prípadných opatreniach aj Sport-Bild a neskôr UEFA odobrila správnosť informácií pre agentúru DPA. Šéf podujatia Martin Kallen vysvetlil, že prázdne hľadisko by okrem bezpečnostných dôvodov bolo nevyhnutnosťou aj vzhľadom na minimum času pre majiteľov vstupeniek na presun v rámci hostiteľskej krajiny a s tým súvisiacu logistiku typu ubytovania. UEFA však zároveň zdôraznila, že uvedený postup je len jedným z možných a konkrétne scenáre by zvolili s prihliadnutím na celkovú situáciu. "Aby som sa vyjadril úplne jasne: bezpečnosť a uskutočnenie turnaja majú prednosť pred čímkoľvek," vyhlásil Kallen. Na Stade de France v lokalite Saint-Denis v Paríži sa uskutoční otvárací duel Francúzsko - Rumunsko, ale aj finále ME.

Súvisiace články