Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Šampionát si nepôjdeme užiť, ale bojovať so súpermi
Zdielať na

Šampionát si nepôjdeme užiť, ale bojovať so súpermi

BRATISLAVA / Tréner Ján Kozák preberal futbalovú reprezentáciu v čase, keď bolo sebavedomie našich chlapcov na bode mrazu.

Po remíze 1:1 v Lichtenštajnsku, keď už bola predošlá kvalifikácia na majstrovstvá sveta stratená. Dohral ju ale so cťou a ďalej to už je krásny príbeh!

Bývalý vynikajúci futbalista uchopil reprezentačné kormidlo v júli 2013, kvalifikácia na EURO sa začínala minulý rok v septembri. V generálke na ňu privítali Kozákovci v Žiline Maltu a na štadión pod Dubňom prišlo 3509 divákov. "Bolo tam málo ľudí a hovoril som si, pre koho vlastne ideme robiť ten futbal," spomínal tréner Kozák.

Po víťazstvách na Ukrajine a doma so Španielskom to však už bola úplne iná pesnička. "Aký nastal obrat jedným víťazstvom na Ukrajine, potvrdeným doma nad Španielskom. Samozrejme, tam ľudia ešte skôr prišli pozrieť na Španielov, ale impulz sme im už dali víťazstvom na Ukrajine. Otočilo sa to, pohľad ľudí na chlapcov a na futbal sa zmenil a to ma veľmi teší."

Čo teda urobil Ján Kozák inak, než viacero jeho predchodcov? "Mne sa asi podarilo dať dokopy skvelú partiu a zvýšiť sebavedomie hráčov."
Po šiestich víťazstvách v rade však predsa len prišli aj straty a urobiť posledný krok za postupovou definitívou bolo ťažké. Nakoniec aj v Luxembursku, ktoré sme napokon zdolali 4:2. "Chlapci potvrdili svoju kvalitu. Nie je jednoduché zvládnuť takýto náročný zápas."

Prvýkrát v histórii samostatného Slovenska sme postúpili na európsky šampionát. To je krásny fakt! No Ján Kozák sa už pozerá smerom do Francúzska. "Netreba tam ísť užiť si to, ale súperiť s mužstvami, ktoré tam budú!"

Súvisiace články