Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Ghane vyšetrujú použitie peňazí určených pre MS 2014
Zdielať na

V Ghane vyšetrujú použitie peňazí určených pre MS 2014

Prípravné zápasy proti Kapverdám, Nigérii a Togu údajne vyrobili dlh až milión dolárov. Futbalová asociácia musí preukázať všetky zmluvy súvisiace s organizáciou medzištátnych duelov.

Viacerí futbaloví priaznivci si pri spojení Ghana, futbal a peniaze spomenú na minuloročné MS v Brazílii. Spor v ghanskej reprezentácii o finančné prémie za účasť na svetovom šampionáte vtedy musel ukončiť až prezident krajiny Mahama. Hráči odmietali odcestovať z tréningového centra v Maceii do Brasílie na duel G-skupiny proti Portugalsku a požadovali, aby ešte pred stretnutím dostali odmenu 100-tisíc dolárov pre každého. Vedenie národnej federácie a ministerstva športu im sumu chcelo previezť na účty, futbalisti trvali na hotovosti.

Až po rozhovore kapitána mužstva Asamoaha Gyana a Sulleya Muntariho s prezidentom Ghany sa spor urovnal a do Brazílie vyrazilo z Afriky lietadlo s tromi miliónmi dolárov. O niekoľko mesiacov vyšlo vďaka bývalému trénerovi "čiernych hviezd" Kwesimu Appiahovi najavo, že niektorí hráči mali stotisícové bonusy v bankovkách vo vakoch v šatni počas spomenutého zápasu proti Portugalsku.

Ghanská futbalová asociácia (GFA) sa po turnaji poučila z opakujúcich sa blamáží okolo finančných odmien pre hráčov reprezentujúcich krajinu na vrcholnom podujatí, do budúcnosti sa rozhodla podpisovať s nimi zmluvy a peniaze posielať bankovým prevodom.