Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred voľbou šéfa FIFA sa zatýkalo, polícia zobrala futbalových funckionárov
Zdielať na
Futbal

Pred voľbou šéfa FIFA sa zatýkalo, polícia zobrala futbalových funckionárov

ZÜRICH / Švajčiarska polícia zadržala pred kongresom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) šesť funkcionárov. Ministerstvo spravodlivosti potvrdilo, že konalo na základe žiadosti Spojených štátov amerických o vydanie osôb. Podľa agentúry Reuters sa zatýkanie týka väčšej skupiny ľudí.

Zatýkaniu predchádzala prehliadka luxusného zürišského hotela. Zadržaní sú v USA podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

Prípad vyšetruje úrad federálneho žalobcu v newyorskom východnom obvode. Peniaze údajne putovali práve cez americké banky.

Sto miliónov dolárov

"Zástupcovia mediálnych spoločností a iných firiem sú podozriví, že zaplatili futbalovým funkcionárom a ľuďom z organizácií podliehajúcim FIFA viac ako sto miliónov dolárov. Pravdepodobne za to získali mediálne, marketingové a sponzorské práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike," uviedli švajčiarske úrady.

Hlavným bodom kongresu budú voľby prezidenta FIFA. Favoritom je doterajší líder organizácie Sepp Blatter, ktorého vyzve jordánsky princ Ali bin Al-Husejn. Blatterovi vyčítajú kritici spojenie s korupčnými aférami vo FIFA. Švajčiar nie je medzi zadržanými.

Polícia oficiálne mená nepotvrdila

"Nemá s tým nič spoločné. Snažíme sa od polície dozvedieť viac," uviedol hovorca FIFA Walter de Gregorio. Podľa portálu iDnes.cz polícia zatkla aj viceprezidentov FIFA Jeffreyho Webba a Eugenia Figuereda.

Predseda futbalovej komisie Medzinárodnej asociácie športových novinárov Keir Radnedge pridal ďalšie mená. Do škandálu sú podľa jeho informácií zapletený aj bývalý viceprezident FIFA Jack Warner (ten už podozreniu z korupcie čelil), kandidát na člena výkonného výboru FIFA Eduardo Li z Kostariky, Julio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Kajmanských ostrovov, Rafael Esquivel z Venezuely, José Maria Marin z Brazílie a Nicolás Leoz z Paraguaja.

Švajčiarska ani americká polícia zatiaľ oficiálne nepotvrdili žiadne mená:

SITA

Súvisiace články