Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Titul pre Čišovského! Plzeň aplaudovala slovenskému obrancovi na pódiu
Zdielať na

Titul pre Čišovského! Plzeň aplaudovala slovenskému obrancovi na pódiu

Zdroj: jojšport

PLZEŇ / Oslavy majstrovského titulu futbalistov Viktorie Plzeň v najvyššej českej súťaži sprevádzal po pondelkovom domácom víťazstve 2:0 nad Jihlavou veľmi emotívny okamih.

Na pódium ako posledný prišiel v sprievode kapitána Pavla Horvátha a športového manažéra klubu Adolfa Šádeka slovenský obranca Marián Čišovský. Práve 35-ročnému rodákovi z Humenného, ktorý trpí zákernou chorobou, venovala celá futbalová Plzeň majstrovský primát. Všetci hráči mali oblečené tmavomodré tričká, na chrbte Čišovského číslo 28 a nad ním nápis "Titul pre Čiša!". Tento odkaz spolu s fotografiou slovenského stopéra bol tiež ústredným motívom transparentu pod pódiom. Jedenásťtisíc fanúšikov mu v stoji aplaudovalo a skandovalo jeho meno, dojatý Čišovský zamával majstrovskou šiltovkou a dlaňou si búchal smerom k srdcu. Video z osláv zverejnil portál isport.cz.

"Myslím si, že som pomerne tvrdý človek, no priznávam, že som slzil. Na titul som čakal 32 rokov, okamžite by som ho však vymenil za Mariánovo zdravie," vyhlásil tréner Miroslav Koubek. "Veríme, že to Marián zvládne, vidíme v ňom odhodlanie. Nič s tým nezmôžeme, ale veľmi mu držíme palce. Je to ťažká choroba, no ešte nie je koniec. Dúfam, že bude bojovať rovnako ako na ihrisku. Urobil pre nás nesmierne veľa. Aj keď v tejto sezóne nenastúpil, podiel na prvenstve má taký istý ako napríklad ja. Život je niekedy krutý. Tento titul je pre Čiša a tým to hasne," povedal podľa serveru iDnes.cz 40-ročný plzenský kapitán Pavel Horváth. Ten sa po skončení ročníka rozlúči s aktívnou kariérou.

Po záverečnom hvizde duelu s Jihlavou hráči postupne chodili k Čišovskému, ktorý stál pri lavičke náhradníkov. Dlho sa objímal s krajanom Matúšom Kozáčikom. Patrik Hrošovský mal okolo pása slovenskú vlajku. Keď zišli z pódia, všetci futbalisti Viktorie sa zoskupili okolo svojho kamaráta a vytvorili veľké klbko.

S bývalými kolegami sa radoval aj ďalší Slovák Marek Bakoš, ktorý ešte v jesennej časti hájil plzenské farby a od zimy pôsobí v Liberci. Informoval o tom iDnes.cz.

Marián Čišovský prišiel na západ Česka v roku 2011, zažil tu predchádzajúci celkový triumf v najvyššej súťaži i skupinovú fázu Ligy majstrov. Naposledy nastúpil v I. lige za Viktoriu pred vyše rokom, po 29. marci 2014 ho najskôr vyradilo koleno a potom aj zákerná choroba. Podľa informácií českého Blesku má amyotrofickú laterálnu sklerózu, ochorenie napadá mozog a spôsobuje stratu motorických buniek ovládajúcich svalové pohyby.