Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozhodnuté. Kto s kým v osemfinále Ligy majstrov?
Zdielať na

Rozhodnuté. Kto s kým v osemfinále Ligy majstrov?

NYON / Obhajca prvenstva Real Madrid nastúpi v jarnom osemfinále futbalovej Ligy majstrov (LM) 2014/2015 opäť proti Schalke 04 Gelsenkirchen.

Rozhodol o tom pondelkový poludňajší žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Spomenuté duo si zmeralo sily aj v uplynulom ročníku v 1. kole vyraďovacej fázy: z postupu sa suverénne tešil španielsky favorit. Aj tradičnému rivalovi Realu z domácej súťaže FC Barcelona prisúdil žreb rovnakého osemfinálového protivníka ako v minulom súťažnom ročníku LM - Manchester City. Katalánsky gigant prešiel proti anglickému tímu v sezóne 2013/2014 do štvrťfinále bez väčších problémov.

Medzi osmičku najlepších v tejto najprestížnejšej európskej klubovej súťaži sa nedostane jeden z dvojice Paríž St. Germain (Fr.) - FC Chelsea (Angl.), resp. Juventus Turín (Tal.) - Borussia Dortmund (Nem.). Z ďalších v pondelok vyžrebovaných dvojíc osemfinále LM sa ukrajinský Šachtar Doneck, kde v pozícii šéfa medzinárodného oddelenia pôsobí bývalý skvelý slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ, stretne s nemeckým šampiónom Bayernom Mníchov. Finalista uplynulého ročníka Atlético Madrid zabojuje o účasť vo štvrťfinále proti ďalšiemu nemeckému zástupcovi Bayeru Leverkusen, londýnsky Arsenal narazí na AS Monaco (Fr.) a so súťažou sa po osemfinálovej fáze Ligy majstrov rozlúči aj jeden z dvojice FC Bazilej (Švaj.) - FC Porto (Portug.).

Prvé zápasy osemfinále sa hrajú 17., 18., 24. a 25. februára, odvety 10., 11., 17. a 18. marca 2015.

Žreb vykonali generálny sekretár UEFA Gianni Infantino, riaditeľ súťaží pod hlavičkou tejto organizácie Giorgio Marchetti a ambasádor finále Kark-Heinz Riedle. Pred losovaním osemfinále LM platilo, že žiadny klub sa nemohol stretnúť s tímom z rovnakej základnej skupiny či krajiny.

Osem nasadených klubov, víťazov skupín, bude hrať prvý zápas 17./18. alebo 24./25. februára vonku. V odvete 10./11. alebo 17./18. marca teda budú mať nasadení výhodu domáceho prostredia.

Štvrťfinále Ligy majstrov vyžrebujú 20. marca a semifinále 24. apríla zhodne o 12.00 h. Od štvrťfinále už neplatia žiadne obmedzenia podľa nasadenia, rovnakej krajiny či predchádzajúceho spoločného účinkovania v jednej skupine. Finále bude v sobotu 6. júna 2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne.

Osemfinále LM:

Paríž St. Germain (Fr.) - FC Chelsea (Angl.)
Manchester City (Angl.) - FC Barcelona (Šp.)
Bayer Leverkusen (Nem.) - Atlético Madrid (Šp.)
Juventus Turín (Tal.) - Borussia Dortmund (Nem.)
Schalke 04 Gelsenkirchen (Nem.) - Real Madrid (Šp.)
Šachtar Doneck (Ukr.) - Bayern Mníchov (Nem.)
Arsenal Londýn (Angl.) - AS Monaco (Fr.)
FC Bazilej (Švaj.) - FC Porto (Portug.)