Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsku ligu UEFA čakajú od budúcej sezóny zmeny
Zdielať na

Európsku ligu UEFA čakajú od budúcej sezóny zmeny

NYON / Futbalová Európska liga UEFA prejde od budúcej sezóny niekoľkými zmenami. Víťaz tejto súťaže bude mať v nasledujúcom ročníku istotu, že si zahrá Ligu majstrov.

Priamo do skupinovej fázy postúpi, ak sa šampión LM do ďalšej edície kvalifikuje na základe umiestnenia v domácej lige. V opačnom prípade bude víťaz EL putovať do play-off o účasť v LM. Do hlavnej fázy Ligy majstrov bude po novom môcť postúpiť až päť mužstiev z jednej krajiny (doteraz 4).

Základný formát druhej najprestížnejšej európskej klubovej súťaže pokračuje, mení sa však počet tímov vstupujúcich do jednotlivých fáz. Do skupinovej fázy automaticky postúpi 16 tímov (doteraz 7). Patria sem víťazi národných pohárov 12 najvyššie hodnotených krajín, ďalej tri mužstvá, ktoré sa umiestnia na piatej priečke v troch najsilnejších ligách a štvrtý klub zo štvrtej ligy podľa koeficientu.

Pokiaľ sa šampión domáceho pohára kvalifikuje do Ligy majstrov, jeho miesto nezaujme zdolaný finalista ako dosiaľ, ale o jedného sa zvýši počet postupujúcich z ligy.

Súvisiace články