Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Holandsko aj Kostarika chcú uspieť vo štvrťfinále
Zdielať na

Holandsko aj Kostarika chcú uspieť vo štvrťfinále

SALVADOR / Aj keď sa v sobotňajšom štvrťfinálovom zápase na futbalových XX. majstrovstvách sveta v Brazílii stretnú debutant v tejto fáze Kostarika a neúspešný finalista spred štyroch rokov Holandsko, nemožno pred týmto súbojom jednoznačne hovoriť o favoritovi a outsiderovi.

Výber zo stredoamerickej krajiny totiž na tohtoročnom svetovom šampionáte ukázal, že ho nemožno podceňovať a zdolal Uruguaj či Taliansko, remizoval s Anglickom a v osemfinále vyradil aj majstrov Európy spred desiatich rokov Grékov. Cesta Holanďanov brazílskymi MS zatiaľ nemá vážnejšiu trhlinu, čo dokumentujú štyri víťazstvá "oranjes" - postupne nad Španielskom, Austráliou, Čile a Mexikom.

Krídelník nemeckého Bayernu Mníchov Arjen Robben si uvedomuje, že vo štvrťfinále čaká na holandský výber náročný duel. "Kostarika má veľmi silný tím a ukázala to už v základnej skupine. Veď uspela v dueloch proti niekdajším majstrom sveta. My sa musíme poriadne pripraviť na sobotňajšie stretnutie, pretože chceme postúpiť," cituje oficiálny web Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) 30-ročnú ofenzívnu hviezdu. Obranca Ron Vlaar pre portál goal.com potvrdil Robbenove slová. "Súboj proti Kostarike nebude o nič jednoduchší ako predchádzajúce merania síl. Ľahké zápasy už neexistujú. Kostaričania zdolali Talianov, Uruguajčanov a prešli cez Grékov. Určite nás čaká ťažké stretnutie, na ktoré už netrpezlivo čakáme. Pre Holandsko to bude obrovská výzva. V tíme panuje dobrá nálada, veď doteraz sme predvádzali pekný futbal a vyhrali všetky zápasy. To nám pomohlo po mentálnej stránke, najmä triumf nad Španielmi. Veľmi sa na ten duel teším," poznamenal 29-ročný zadák anglickej Aston Villy.

Kormidelník kostarickej futbalovej reprezentácie Kolumbijčan Jorge Luis Pinto svojim zverencom verí. "Podľa môjho názoru mali Holanďania v dueloch proti Mexičanom či Čiľanom príliš veľa priestoru. My sa pokúsime neurobiť takú chybu. Snáď sa nám podarí potvrdiť správy o tom, že máme najlepšiu defenzívu na turnaji. Nemožno zabúdať, že v štyroch dueloch sme inkasovali len dva góly," poznamenal 61-ročný šéf realizačného tímu, ktorému vrásky na čele robí zdravotný stav brankára Keylora Navasa. Ten pre problémy s ramenom vynechal dva tréningy svojho mužstva a vo štvrtok sa pripravoval individuálne. Podľa tímového lekára však Navas nebude v sobotu chýbať v základnej zostave Kostariky, ktorej historickým maximom bolo doteraz osemfinále z MS 1990.

Súvisiace články