Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V dejisku futbalového šampionátu sa zrútil most
Zdielať na

V dejisku futbalového šampionátu sa zrútil most

BELO HORIZONTE / V brazílskom Belo Horizonte, ktoré je jedným z dejísk prebiehajúcich majstrovstiev sveta vo futbale, sa zrútil na rušnú cestu nedokončený nadjazd. Tragédia si zatiaľ vyžiadala dve obete a devätnásť zranených. Celý incident vrhol tieň na brazílsku vládu, ktorá dlhodobo čelí kritike pre nedodržanie termínov pri prípravách na MS.

Pod zrútenou mostnou konštrukciou malo ostať uväznených niekoľko vozidiel aj jeden autobus.

Nadjazd sa nachádza neďaleko štadióna Mineirao a hotový mal byť do začiatku turnaja. Napriek zrýchlenému tempu výstavby sa tak nestalo.

Na štadióne sa zatiaľ hralo päť zápasov MS a budúci utorok bude hostiť aj jeden z dvoch semifinálových zápasov. Mesto na tragédiu reagovalo vyhlásením trojdňového smútku.

Podľa viacerých zdrojov pravdepodobnou príčinou nešťastia je prehnaná snaha o dodržanie termínu. Počas stavebných prác na štadiónoch doposiaľ zahynulo už osem robotníkov. 

SITA

Miliónové protesty

Brazílska vláda je dlhodobo terčom kritiky verejnosti, ktorá ju obviňuje z mrhania verejnými zdrojmi na šampionát a to najmä vo svetle nízkej životnej úrovne veľkej časti obyvateľov najväčšej juhoamerickej krajiny.

 V dejisku MS vo futbale sa zrútil most, pozrite si video zo záchrannej akcie:

Výsledkom bolo minuloročné vypuknutie mohutných protivládnych nepokojov. Viaceré stavebné projekty navyše boli pozastavené a dokončovali sa pod časovým tlakom blížiaceho sa júnového začiatku celosvetovo sledovaného podujatia. Celkovo práce na autobusových koridoroch stáli Brazíliu asi 330 miliónov eur. 

Súvisiace články