Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Finále Ligy majstrov ovládol Real až po 90. minúte, Atlético inkasovalo štyrikrát
Zdielať na

Finále Ligy majstrov ovládol Real až po 90. minúte, Atlético inkasovalo štyrikrát

LISABON / Toto finále si každý účastník i divák veľmi dobre nadlho zapamätá. Nebolo to len také finále, veď prvýkrát sa v ňom stretli súperi z jedného mesta.

Futbalisti Realu Madrid získali svoj jubilejný desiaty triumf v Lige majstrov, v sobotňajšom lisabonskom finále zdolali svojho mestského rivala Atlético 4:1 po predĺžení. Hrdinom duelu na Estádio da Luz sa stal waleský krídelník "bieleho baletu" Gareth Bale, ktorý v desiatej minúte predĺženia strelil víťazný gól. Rodák z Cardiffu dorazil hlavou loptu za chrbát Thibauta Courtoisa po strele Ángela Di Maríu. Real potom pridal ešte dva góly.

Skóre duelu otvoril v 36. min stopér "Los Colchoneros" Diego Godín po rohovom kope kapitána Gabiho a chybnom vybehnutí brankára Ikera Casillasa. Keď už sa zdalo, že Atlético bude oslavovať zisk premiérovej trofeje v tejto súťaži, v tretej minúte nadstaveného času - takisto hlavou - vyrovnal Sergio Ramos a poslal duel do predĺženia. V ňom sa presadili už spomenutý Bale a v jeho závere aj brazílsky ľavý obranca Marcelo a Cristiano Ronaldo.

Hráči Realu v aktuálnej edícii Ligy majstrov prehrali len jediný duel, vo štvrťfinálovej odvete nestačili na futbalistov nemeckej Borussie Dortmund (0:2). Zaujímavosťou je, že na ceste vyraďovacou fázou boli ich protivníkmi len mužstvá z nemeckej I. bundesligy - v osemfinále Schalke 04 Gelsenkirchen, vo štvrťfinále Dortmund a v semifinále Bayern Mníchov.

V doterajšej histórii sa vo finále stretli štyrikrát kluby z rovnakej krajiny. V roku 2000 zvíťazil Real Madrid nad FC Valencia (3:0), v roku 2003 si AC Miláno poradil s Juventusom Turín (0:0 po predĺžení, na strely zo značky pokutového kopu 3:2), o päť rokov neskôr Manchester United zdolal FC Chelsea (1:1 po predĺžení, na strely zo značky pokutového kopu 6:5). Vlani uspel Bayern Mníchov nad Borussiou Dortmund (2:1).

Finále Ligy majstrov - sobota:

Real Madrid (Šp.) - Atlético Madrid (Šp.) 4:1 po predĺžení (1:1, 0:1)

Góly: 90.+ S. Ramos, 110. Bale, 118. Marcelo, 120. C. Ronaldo (z pok. kopu) - 36. Godín, ŽK: 27. S. Ramos, 45.+ S. Khedira, 119. Marcelo, 120.+ C. Ronaldo, 120.+ Varane - 27. Raúl García, 53. Miranda, 73. Villa, 74. Juanfran, 86. Koke, 100. Gabi, 120. Godín, rozhodoval: Kuipers (Hol.), 60 000 divákov

 

Real Madrid: Casillas - Carvajal, S. Ramos, Varane, F. Coentrao (59. Marcelo) - Modrič, S. Khedira (59. Isco), Di María - Bale, Benzema (79. Morata), C. Ronaldo
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís (83. Alderweireld) - Raúl García (66. J. Sosa), Tiago, Gabi, Koke - Diego Costa (9. Adrián López), Villa

Lisabonské finále na Estádio da Luz začali hráči oboch tímov opatrne a koncentrovane. V 8. min sa v pokutovom území ocitol útočný klenot Atlética Diego Costa, ale zamotal sa. O minútu musel Adrián López vystriedať najväčšiu zbraň "Los Colchoneros", dôvodom bolo nedoliečené zranenie stehenného svalu. Prvú strelu vyslal v 13. min Raúl García, ale jeho pokus letel vysoko nad Casillasovu bránku. Hra sa odvíjala zväčša medzi pokutovými územiami, oba tímy sústredene bránili. V 32. min mal veľkú šancu Gareth Bale, ktorý vypichol loptu Tiagovi, postupoval na bránku Courtoisa, približne z deviatich metrov sa odhodlal k strele, ale mieril len tesne vedľa pravej žrde. O štyri minúty neskôr prišiel gólový moment. Kapitán Atlética Gabi centroval z rohového kopu, lopta sa po odvrátení dostala späť do šestnástky, Diego Godín vyhral súboj so Samim Khedirom a prehlavičkoval gólmana Casillasa, ktorý chybne vybehol.

Atlético povzbudené gólom vstúpilo lepšie do druhého polčasu. V 51. min mieril Koke z ťažkej pozície vysoko nad. O minútu na to Di María opäť predviedol pekné sólo, tentoraz ho zastavil stopér Miranda a za svoj zákrok inkasoval žltú kartu. Ronaldov nebezpečný a tečovaný priamy kop z 23 metrov ešte Courtois stihol vyraziť. V 67. min Isco spoza pokutového územia nemieril medzi tri žrde. Krátko nato zaúradoval znovu Di María, ale jeho prihrávka nenašla v šestnástke Atlética adresáta. O päť minút neskôr išiel Villa pred Casillasom do sklzu po centri z pravej strany, gól z toho nebol. Na opačnej strane pálil z hranice pokutového územia Bale, ale neúspešne. V 78. min sa ten istý hráč z pravej strany rútil na Courtoisa, svoj pokus však poslal mimo bránky. Posledných desať minút sa Atlético stiahlo do hlbokej defenzívy a Real zo svojho tlaku dokázal vyťažiť vyrovnávajúci gól - v tretej minúte nadstaveného času sa rohu hlavou presadil stopér Sergio Ramos.

Real vstúpil do predĺženia aktívne, Atlético ako keby už nemalo silu na útočenie. V ôsmej minúte vyzvŕtal striedajúci Marcelo na ľavej strane pokutového územia futbalistov Atlética, ale jeho prudká prihrávka neprešla k jednému zo spoluhráčov. V 110. min sa k slovu dostal opäť Di María, jeho strelu ešte Courtois stihol vyraziť, ale Baleovu dorážku hlavou už nie - 2:1. O osem minút neskôr prišla ďalšia rana pre Atlético, keď sa strelou spoza pokutového územia presadil Marcelo. V poslednej minúte Godín fauloval vo vlastnom pokutovom území Cristiana Ronalda a sám poškodený strelil z bieleho bodu svoj 17. gól v tejto sezóne LM. Real získal jubilejný desiaty triumf v Lige majstrov, Atlético si pripísalo druhý finálový neúspech.