Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slováci v kvalifikácii o EURO 2016 so Španielskom i Ukrajinou
Zdielať na

Slováci v kvalifikácii o EURO 2016 so Španielskom i Ukrajinou

Zdroj: sita, radosť Slovenska v Zenici

NICE / Slovenská futbalová reprezentácia bude bojovať o účasť na majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku v C-skupine s úradujúcim svetovým i kontinentálnym šampiónom Španielskom, Ukrajinou, Bieloruskom, Macedónskom a Luxemburskom.

Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Palais des Congres Acropolis v Nice. Slovákov z osudia vytiahol kontinentálny šampión z roku 1976 vo farbách Československa Ivo Viktor. V predchádzajúcej kvalifikácii ME 2012 sa Slováci stretli iba s Macedónskom, pred nedeľňajším losovaním figurovali v treťom koši.

Víťaz ME 1988 Holandsko si v A-skupine zmeria sily s Českom, Tureckom, Lotyšskom, Islandom a Kazachstanom. Holanďania boli súpermi Turkov aj v ostatnej kvalifikácii na MS 2014. Nováčik tohtoročných majstrovstiev sveta Bosna a Hercegovina sa v B-skupine stretne s ďalším účastníkom MS 2014 Belgickom, Izraelom, Walesom, Cyprom a Andorrou. Belgičania sa s Walesom poznajú veľmi dobre, spolu sa stretli aj v kvalifikácii na tohtoročný svetový šampionát. Trojnásobný víťaz ME Nemecko sa stretne v D-skupine s Írskom, Poľskom, Škótskom, Gruzínskom a nováčikom kvalifikácie Gibraltárom. Nemci zviedli súboje s Írmi aj v kvalifikácii MS 2014. Anglicko, ktoré stále čaká na triumf na kontinentálnom šampionáte, si v E-skupine zmeria sily so Švajčiarskom, Slovinskom, Estónskom, Litvou a San Marínom. Slovinci sa s Estóncami stretli aj v predchádzajúcej kvalifikácii Eura 2012, to isté platí aj o Angličanoch a Švajčiaroch. Súpermi víťaza ME 2004 Grécka budú v F-skupine Maďarsko, Rumunsko, Fínsko, Severné Írsko a Faerské ostrovy. Rusko sa v G-skupine stretne so Švédskom, Rakúskom, Čiernou Horou, Moldavskom a Lichtenštajnskom. Európsky šampión z roku 1968 a finalista ostatných ME Taliansko bude v H-skupine čeliť Chorvátsku, Nórsku, Bulharsku, Azerbajdžanu a Malte. Taliani sa s Bulharmi stretli aj v kvalifikácii tohtoročných MS. Finalista z domácich majstrovstiev Európy 2004 a trojnásobný semifinalista Portugalsko bude v päťčlennej I-skupine súperom Dánska, Srbska, Arménska a Albánska.

Na kontinentálny šampionát sa prvýkrát v histórii prebojuje až 24 tímov, čo je nárast o osem v porovnaní s ME 2012. O účasť na majstrovstvách Európy v "krajine galského kohúta" sa pokúsi rekordných 53 krajín. Premiérovo sa v kvalifikácii predstaví Gibraltár, Francúzsko ako usporiadateľ záverečného turnaja má istotu účasti. Jedným z tých, ktorí mali pri žrebe v rukách osud jednotlivých reprezentácií, boli aj niekdajší famózni gólmani Fabien Barthez, Peter Schmeichel, Dino Zoff, Andreas Köpke či Antonios Nikopolidis. Na nedeľňajšej slávnosti sa zúčastnili aj Ruud Gullit či Bixente Lizarazu. Ceremoniál tradične uviedol generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino.

Kvalifikácia sa bude hrať v deviatich skupinách, z ktorých osem bude šesťčlenných a jedna päťčlenná. Prvé dva tímy z každej skupiny sa automaticky dostanú na záverečný turnaj ME 2016 do Francúzska, k nim pribudne aj najlepšie mužstvo z tretích miest. Zvyšná osmička krajín z tretích priečok bude hrať play-off o štyri zostávajúce miestenky. Každý s každým sa stretne dvakrát systémom doma - vonku. Hracími dňami budú štvrtok až utorok nasledujúceho týždňa, pričom väčšinou sa zápasy začnú o 18.00 a 20.45 h stredoeurópskeho času v sobotu a nedeľu a o 20.45 h SEČ vo štvrtok, piatok, pondelok a utorok. Pri dvojzápasoch musí byť dodržaná dvojdňová prestávka, čiže hracími dňami môžu byť štvrtok a nedeľa, piatok a pondelok, alebo sobota a utorok. Úvodné duely sú na programe 7. - 9. septembra 2014 a kvalifikačný cyklus v základných skupinách vyvrcholí 11. - 13. októbra budúceho roka. Európsky šampionát vo Francúzsku sa uskutoční 10. júna - 10. júla 2016.

Žreb kvalifikácie o postup na ME 2016 vo futbale:

A-skupina: Holandsko, Česko, Turecko, Lotyšsko, Island, Kazachstan
B-skupina: Bosna a Hercegovina, Belgicko, Izrael, Wales, Cyprus, Andorra
C-skupina: Španielsko, Ukrajina, SLOVENSKO, Bielorusko, Macedónsko, Luxembursko
D-skupina: Nemecko, Írsko, Poľsko, Škótsko, Gruzínsko, Gibraltár
E-skupina: Anglicko, Švajčiarsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, San Maríno
F-skupina: Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Fínsko, Severné Írsko, Faerské ostrovy
G-skupina: Rusko, Švédsko, Rakúsko, Čierna Hora, Moldavsko, Lichtenštajnsko
H-skupina: Taliansko, Chorvátsko, Nórsko, Bulharsko, Azerbajdžan, Malta
I-skupina: Portugalsko, Dánsko, Srbsko, Arménsko, Albánsko

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články