Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vo finále dva najúspešnejšie kluby v ére samostatnej SR
Zdielať na

Vo finále dva najúspešnejšie kluby v ére samostatnej SR

Zdroj: sita - Finále SP, Slovan-Žilina

BRATISLAVA / Stredajší prvomájový finálový zápas domácej pohárovej súťaže s názvom Slovnaft Cup (SC) v sezóne 2012/2013 obstarajú futbalisti obhajcu prvenstva MŠK Žilina a ŠK Slovan Bratislava.

V novodobej ére samostatnej SR pôjde o duel dvoch najúspešnejších slovenských klubov, každý z nich sa môže pýšiť šiestimi majstrovskými ligovými titulmi. Dejiskom rozhodujúceho súboja o cennú domácu pohárovú trofej bude 1. mája od 16.00 h Ružomberok.

Favoritom finále Slovnaft Cupu je Slovan Bratislava

ktorý sa v doterajších 43 ročníkoch (predtým aj názov Slovenský pohár, pozn.) tešil dovedna 12-krát, od roku 1993 v samostatnej ére SR 5-krát (1994, 1997, 1999, 2010, 2011). "Belasí" sú v dobrej psychickej pohode, päť kôl pred koncom tohto ročníka majú na čele corgoňligovej tabuľky deväťbodový náskok a sú na najlepšej ceste získať v poradí 7. primát v najvyššej súťaži. V generálke na duel proti Žiline zdolal bratislavský tím v "šesťbodovom" zápase na Pasienkoch FK Senica 3:2 a vzdialil sa "Záhorákom" v celkovom poradí. "Nerád by som hovoril, kto je a kto nie je favoritom. Na druhej strane sme vo finále Slovnaft Cupu a chceme ho v stredu vyhrať. To je naša motivácia, náš cieľ," citovala internetová stránka Slovenského futbalového zväzu slová trénera Slovana Samuela Slováka. Iba 37-ročný lodivod však vie, že jeho zverencov nečaká ľahký duel: "Žilina má stále dobré a skúsené mužstvo. Verím, že finále bude zaujímavé a bude mať čo ponúknuť fanúšikom futbalu.“ Slovan si na ceste do finále Slovnaft Cupu postupne poradil s druholigovým Sencom, ďalej so Zlatými Moravcami, Ružomberkom a v semifinále aj s MFK Košice (výsledky: 3:0 /vonku/ a 3:1 /doma/).

"Viem, že hráči dokážu ustáť ťažké zápasy. Keď ktokoľvek z nich nastúpil, vážil si šancu a odovzdal na ihrisku to najlepšie pre tím. Mužstvo nestojí na piatich-šiestich futbalistoch, ale môžem rátať aj s tými, ktorí dlhšie nehrali," doplnil kouč Samuel Slovák, ktorý sa spolieha v stredu pod Čebraťom na podporu v hľadisku: "Nepochybujem o tom, že priaznivci Slovana nás prídu povzbudiť. Verím, že v Ružomberku budeme mať domáce prostredie."

MŠK nepredá kožu lacno

Futbalisti Žiliny sa pokúsia prekaziť Slovanu možný tohtosezónny zisk double za triumf v lige i domácom pohári, čo sa práve hráčom spod Dubňa podarilo v uplynulom ročníku 2011/2012. Vlani zdolali Žilinčania na trávniku v Bardejove v rozhodujúcom súboji Seničanov 3:2 po predĺžení a radovali sa z premiérového prvenstva v domácom pohári. "Žlto-zelení" sú už tretí rok za sebou vo finále Slovnaft Cupu, pred dvoma rokmi nestačili v Banskej Bystrici práve na Slovan Bratislava a podľahli mu v dramatickom dueli až v jedenástkovom rozstrele 4:5, keď sa duel skončil po 90 minútach 2:2 a po následnom predĺžení bolo 3:3. V tomto ročníku "prešla" Žilina postupne cez druholigovú Ružinú, ďalej vyradila Trenčín, Senicu a v semifinále aj trnavský Spartak (výsledky: 3:2 /d/ a 1:1 /v/). V generálke na duel proti Slovanu zdolali hráči MŠK Žilina v sobotňajšom ligovom súboji doma Ružomberok hladko 3:0, takže pod Čebrať môžu cestovať tiež dobre naladení.

"Slovan je dlhodobý líder tabuľky, takže sa môže javiť ako favoriť stredajšieho duelu. Pravdou však je aj skutočnosť, že naše mužstvo v tejto sezóne odohralo s bratislavským klubom tri zápasy a všetky sa skončili nerozhodným výsledkom. Vo finále Slovnaft Cupu sa nemáme čoho obávať, šance vidím 50 na 50," poznamenal 40-ročný kormidelník žilinského mužstva Štefan Tarkovič a doplnil: "Tím MŠK má každú sezónu vždy tie najvyššie ambície. Či už v lige, alebo domácom pohári, snažíme sa ísť a skončiť čo najlepšie. Som nesmierne rád, že sa nám podarilo prebojovať do finále. Cítim zadosťučinenie, postup vnímam ako kompenzáciu nevydarenej sezóny. Verím, že účasťou v rozhodujúcom stretnutí o celkový primát z hráčov spadne psychické bremeno, ktoré niesli pri pomyslení na tohtoročnú sezónu."

Ak sa stredajší finálový duel Slovnaft Cupu v Ružomberku skončí v riadnom hracom čase nerozhodne, nasleduje predĺženie 2x15 minút. Keď bude aj po 120 minútach (neplatí pravidlo o "zlatom" či "striebornom" góle, pozn.) remízový stav, o víťazovi 44. ročníka slovenskej pohárovej klubovej súťaže rozhodne až jedenástkový rozstrel.

Hlavným arbitrom duelu bude Peter Kráľovič, na čiarach mu budú pomáhať asistenti Radomír Sluk a Martin Vindiš, štvrtým arbitrom je Dušan Kubačka. Na poltucet doplnia rozhodcovský zbor vo finále Slovnaft Cupu dvaja "bránkoví" arbitri Vladimír Vnuk a Mário Vlk.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články