Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
LM: Štyri góly Lewandowskeho do siete Realu Madrid
Zdielať na

LM: Štyri góly Lewandowskeho do siete Realu Madrid

Zdroj: sita - radosť Dortmundu po góle Realu Madrid

DORTMUND / Futbalisti Borussie Dortmund zvíťazili v úvodnom semifinále Ligy majstrov 2012/2013 na domácom štadióne BVB nad španielskym majstrom Realom Madrid 4:1.

Kráľovský klub v stredu "pochoval" štyrmi gólmi poľský útočník nemeckého bundesligistu Robert Lewandowski. Odveta je na programe 30. apríla na štadióne Santiaga Bernabeua.

Úspešnejší z tohto dua sa vo finále stretne s postupujúcim z ďalšej španielsko-nemeckej semifinálovej dvojice FC Barcelona - Bayern Mníchov. V prvom utorňajšom súboji Bayern pred vlastným publikom uštedril Kataláncom tvrdý direkt 4:0. Finále Ligy majstrov je na programe 25. mája na londýnskom štadióne Wembley.

Zverenci domáceho trénera Jürgena Kloppa začali aktívnejšie, skóre mohol otvoriť v 7. minúte po výbornej individuálnej akcii Marco Reus, ale brankár hostí Lopez s námahou vyrazil a neujala sa ani dorážka Lewandowskeho. Poľský kanonier ale udrel vzápätí, keď v páde sklzom zasunul loptu do siete po centri Götzeho a v obrannom zákroku ho nestihol zastaviť Pepe. Real nehral podľa predstáv jeho trénera Joseho Mourinha, domáci boli dôraznejší v súbojoch a výborne odoberali priestor hráčom "bieleho baletu". Hralo sa v rýchlom tempe, ale prevažne medzi šestnástkami, v 24. minúte domáci gólman a kapitán Weidenfeller vyboxoval strelu Cristiana Ronalda. Šance sa síce nerodili, no súboj mal svoju kvalitu. Hostia zaskočili Borussiu v 43. minúte, keď sa najprv nezapískala penalta v šestnástke Realu a z následnej akcie vyrovnali. Hummels spravil hrubú chybu, keď mu ušla lopta, Higuain nacentroval Cristianovi Ronaldovi, ktorý pohodlne do prázdnej brány strelil už jeho 12. gól v tomto ročníku LM.

Borussia mala nástup do druhého polčasu ešte lepší ako do prvého. V 50. minúte sa po strele Piszczeka lopta dostala ku Lewandowskemu, ten sa výborne zorientoval a dorazil ju za chrbát Lopeza. Nadšení domáci diváci ešte ani nedooslavovali druhý gól, keď hetrik dovŕšil Lewandowski, ktorý po zrazenej strele Schmelzera opäť vyhral mikrosúboj s Pepem, otočil sa okolo neho a nezadržateľne skóroval - 3:1. A v 62. minúte mohlo byť vo Vestfálsku, ak by po skvelej individuálnej akcii a tvrdej strele Gündogana Lopez nevytlačil končekmi prstov na roh. No ďalšia erupcia nadšenia na domácich tribúnach prišla v 66. minúte, keď Xabi Alonso sotil v pokutovom území zozadu do Reusa, holandský rozhodca Kuipers odpískal penaltu a Lewandowski štvrtým gólom uštedril "pusinkám" ďalšiu tvrdú ranu. Otrasení hráči Realu sa už do konca nezmohli za zníženie a Borussia pôjde do odvety v skvelej pozícii.

Semifinále LM 2012/2013, prvý zápas:

Borussia Dortmund - Real Madrid 4:1 (1:1)

 Góly: 8., 50., 55. a 66. Lewandowski - 43. Cristiano Ronaldo. Rozhodoval: Kuipers (Hol.), ŽK: Lewandowski - Khedira, Özil, Ramos, 65.829 divákov (vypredané).     

Borussia: Weidenfeller - Piszczek (83. Grosskreutz), Subotič, Hummels, Schmelzer - Bender, Gündogan (90.+2 Schieber) - Blaszczykowski (82. Kehl), Götze, Reus - Lewandowski
Real: Lopez - Ramos, Varane, Pepe, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso (80. Kaka) - Özil, Modrič (68. Di Maria), Cristiano Ronaldo - Higuain (68. Benzema)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Ronaldov priamy kop v Dortmunde

sita, Borussia Dortmund-Real Madrid

sita, Borussia Dortmund-Real Madrid

sita, Borussia Dortmund-Real Madrid

sita, Borussia Dortmund-Real Madrid

sita - Borussia Dortmund-Real Madrid

Súvisiace články