Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Drámu v Dortmunde rozlúskol Felipe Santana, Malaga sa búri
Zdielať na

Drámu v Dortmunde rozlúskol Felipe Santana, Malaga sa búri

DORTMUND / Futbalisti Borussie Dortmund postúpili do semifinále Ligy majstrov 2012/2013, keď v utorkovej dramatickej štvrťfinálovej odvete zdolali doma hráčov FC Málaga 3:2.

Zverenci Manuela Pellegriniho si z prvého zápasu v domácom prostredí priniesli bezgólovú remízu a u súpera viedli 1:0 aj 2:1. Ešte na začiatku nadstaveného času druhého polčasu boli postupujúcim mužstvom, no futbalisti nemeckého klubu sa nevzdávali a na 2:2 vyrovnal Reus. Ani tento výsledok nepostačoval Borrusii na postup do semifinále. Úradujúci nemecký šampión vrhol všetky sily do útoku. Miestenku medzi kvartetom najlepších klubov na "starom kontinente" zabezpečil "čierno-žltým" Felipe Santana, ktorý v záverečných sekundách duelu pretlačil loptu za brankára Málagy Willyho Caballera.

Aktívnejší domáci bojovali do konca

Tréner hostí Pellegrini sa preto nestal prvým koučom, ktorý by priviedol dva rôzne nováčikovské tímy (v minulosti to dokázal s FC Villareal, pozn.) do semifinále kontinentálnej súťaže číslo jeden. Veľkú prevahu vestfálskeho mužstva potvrdzujú aj štatistiky, zverenci Jürgena Kloppa dominovali vo všetkých podstatných ukazovateľoch, bránku ohrozili dovedna desaťkrát, kým Andalúzania vystrelili medzi tri žrde len päťkrát. Hráči nemeckého mužstva natiahli svoju sériu bez prehry na päť súťažných zápasov. Futbalistom Málagy sa v ostatnom období nedarí, v piatich súťažných dueloch trikrát prehrali.

Poliak v službách nemeckého tímu Robert Lewandowski, ktorý v 40. min vyrovnal na 1:1, po stretnutí ťažko hľadal slová, ktorými by opísal svoje emócie. "Sme šťastní, že sme sa dostali do semifinále. Udalosti zo záverečných piatich minút boli neuveriteľné. Vedeli sme, že musíme otočiť výsledok, ten koniec bol skutočne chaotický," povedal 24-ročný rodák z Varšavy pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie www.UEFA.com. "Po druhom góle Málagy to bolo náročné, vedeli sme však, že musíme s výsledkom čosi urobiť. Keď sa pokus Felipeho Santanu dostal za čiaru, bolo to úžasné a verím, že aj pre fanúšikov," dodal Lewandowski.

Námet pre film ako z Holywoodu

Jeho spoluhráč Neven Subotič prirovnal záver zápasu k hollywoodskemu filmu. "Nikdy by som nečakal takýto priebeh, ktorý možno vidieť len v hollywoodskych trhákoch. Sotva si to však vieme naplno užiť, pretože si uvedomujeme, ako zle sme hrali. Samozrejme, teraz prežívame radosť, ale bol to šialený zápas," uviedol srbský stopér pre www.UEFA.com. "V prvom polčase sme nehrali dobre, v druhom sme sa zlepšili, ale aj tak sme zmarili veľa príležitostí. Lenže, na konci sme boli šťastní. Nádej zomiera posledná a tento duel to potvrdil. Prežívame rozprávkovú sezónu, myslím si, že sme teraz na jej vrchole. Keď sme dali tretí gól, pocítil som veľkú úľavu," dodal Subotič.

Pellegrini cítil krivdu

Tréner hosťujúceho tímu Manuel Pellegrini mal po stretnutí ťažké srdce na škótskych rozhodcov na čele s Craigom Thomsonom. "Nechceli nás vidieť v semifinále. Po našom góle na 2:1 urobili veľa chýb," povedal 59-ročný kormidelník Málagy, ktorý cez víkend v rodnom Čile pochoval svojho otca. "Tretí gól to bola ťažká rana, najmä, keď mu predchádzalo postavenie mimo hry," tvrdil Pellegrini. "V záverečnej desaťminútovke pomáhali súperovi aj rozhodcovia, v takých podmienkach je to náročné," vysvetlil kouč Andalúzanov, ale zároveň ocenil, že jeho zverenci skončili tohtsezónne účinkovanie v Lige majstrov so vztýčenými hlavami. "Určite nebudeme zatrpknutí, môžete síce hovoriť o krutej prehre, ale ja s tým nesúhlasím. Odohrali sme veľké stretnutie, teraz sa sústredíme na čo najlepšie umiestnenie v domácej súťaži," dodal bývalý tréner Realu Madrid, Villarealu či argentínskeho River Plate.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

sita

Súvisiace články