Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hamšík vynechá odvetu v Plzni pre chrípku, Liverpool bez Škrtela
Zdielať na

Hamšík vynechá odvetu v Plzni pre chrípku, Liverpool bez Škrtela

Zdroj: sita, Hamšík po góle

NEAPOL 20. februára (SITA) - Marek Hamšík nenastúpi vo štvrtkovom odvetnom stretnutí šestnásťfinále futbalovej Európskej ligy UEFA 2012/2013 na trávniku Viktorie Plzeň.

Futbalisti SSC Neapol sa aj bez pre chorobu absentujúceho slovenského reprezentačného stredopoliara Mareka Hamšíka pokúsia vo štvrtkovom odvetnom zápase šestnásťfinále Európskej ligy UEFA o niečo, čo sa ešte nepodarilo žiadnemu klubu v tejto súťaži: zvrátiť trojgólové manko z prvého merania síl a prerúbať si cestu do ďalšej fázy. Súperom "partenopei" v prvej fáze vyraďovacej časti kontinentálneho pohára číslo dva sú hráči Viktorie Plzeň, ktorí minulý týždeň senzačne vyhrali pod Vezuvom 3:0 a majú postup do osemfinále vo svojich rukách. Zverenci Pavla Vrbu skórovali trikrát zo štyroch pokusov smerujúcich medzi žrde, nezľakli sa súpera zvučného mena a vynikajúcu pozíciu z prvého duelu chcú spečatiť výsledkom, ktorý by ich posunul ďalej.

"Samozrejme, že rezultát 3:0 je krásny, ale musíme si uvedomiť, že to bol stále len prvý zápas. Druhý krok bude ešte poriadne náročný. Každý z nás vie, o čo hráme. Máme to fantasticky rozbehnuté a bola by škoda, keby sme to pokazili. O podcenení súpera preto nemôže byť ani reč. Čaká nás popredný taliansky tím, ktorý si navyše bude chcieť napraviť povesť. Každý z nás bude hrať na sto percent, aby sme to dotiahli do víťazného konca," cituje klubový web Plzne slová obrancu Radima Řezníka na adresu zverencov trénera Waltera Mazzarriho. Pre Neapol je pred odvetou navyše ťažkou ranou, že na pôde Viktorie nenastúpi Marek Hamšík, ktorý je spolu s uruguajským kanonierom Edinsonom Cavanim ústrednou postavou SSC.

Dôvodom absencie 25-ročného "Marechiara" je podľa klubového webu chrípkové ochorenie.

"Neapol má však v kádri množstvo skvelých futbalistov. Vo štvrtok môže nastúpiť ktokoľvek v drese súpera a hneď predvedie dobrý výkon. Je tu však ešte náročná odveta," zdvihol varovný prst stredopoliar Viktorie Daniel Kolář. Hráčmi Plzne sú aj štyria Slováci: hrdina predchádzajúceho stretnutia - brankár Matúš Kozáčik, stopér Marián Čišovský a dvojica ofenzívnych futbalistov Marek Bakoš a Michal Ďuriš. Posledný menovaný nebol na súpiske v prvom zápase v Taliansku, vyradilo ho zranené koleno. Jeho štart je otázny aj vo štvrtkovej domácej odvete v Doosan aréne s úvodným výkopom o 21.05 h.

V Pohári UEFA, ako sa súťaž volala v minulosti, sa už neraz podarilo mužstvám zmazať trojgólový náskok z prvého zápasu.

Naposledy predviedli podobnú bravúru futbalisti Bayeru Leverkusen vo finále ročníka 1987/1988 hranom na odvetu. Najprv prehrali na ihrisku Espanyolu Barcelona 0:3 a doma zvíťazili 3:0. Zápas vyvrcholil penaltovým rozstrelom, v ktorom bolo úspešné spomenuté nemecké mužstvo.

Chýba aj Škrtel

Ani v Liverpoole, kde domáci "The Reds" privítajú hráčov Zenitu Petrohrad, napokon neuvidia diváci na trávniku súboje slovenských reprezentantov. Kapitán národného tímu SR Martin Škrtel bude anglickému klubu chýbať vo štvrtkovej odvete pre natrhnutý ľavý stehenný sval. "Prvýkrát som zacítil bolesť už v sobotu pri streľbe, ale v podstate ma to vôbec neobmedzovalo. Miesto tesne nad kolenom ma len trochu pobolievalo. V utorok som si však sval natrhol. Mám asi 4 centimetre dlhú trhlinu, nie je však príliš široká. Našťastie nejde o štvorhlavý sval, ale len bočný - stabilizačný. Verím, že čo najskôr sa budem môcť vrátiť do plného tréningu," povedal pre denník Šport 28-ročný dôrazný stopér, ktorého nútená absencia sa odhaduje na dva - tri týždne. V kádri Zenitu, ktorý pred týždňom zvíťazil nad Liverpoolom 2:0, figuruje aj Tomáš Hubočan. Stretnutie na Anfielde sa začne o 21.05 h SEČ a napriek dvojgólovej výhode úradujúceho ruského majstra sú šance oboch tímov na prienik do osemfinále vyrovnané.

Sparta na Chelsea

Druhý český zástupca v šestnásťfinále EL UEFA Sparta Praha absolvuje súboj na ihrisku FC Chelsea. V prvom dueli na Letnej zvíťazili hostia 1:0, ale očakáva sa, že v odvete dajú viac gólov a nebudú mať problémy s postupom. "Po prvom zápase sme boli poriadne naštvaní, že sa nám nepodarilo urobiť dobrý výsledok. Chelsea bude doma ešte silnejšia. Na druhej strane, nám môže pomôcť, že budeme uvoľnenejší, nebudem zviazaní nervami a budeme si to chcieť užiť," povedal pre oficiálnu stránku "rudých" ich stredopoliar Lukáš Vácha.

Jednou nohou v ďalšej fáze súťaže sú už futbalisti UD Levante. Klub z Valencie zvíťazil doma nad Olympiakosom Pireus 3:0. Horšie je na tom ďalší španielsky zástupca Atlético Madrid. Obhajca trofeje prehral doma s Rubinom Kazaň 0:2 a na pôde ruského tímu to bude mať nesmierne náročné. Šlágrom šestnásťfinálového programu je dvojstretnutie medzi Tottenhamom Hotspur a Olympique Lyon, prvé meranie síl v Anglicku sa skončilo víťazstvom domácich "kohútov" 2:1.

Program štvrtkových odvetných duelov šestnásťfinále futbalovej Európskej ligy UEFA (časy sú uvedené v SEČ):


18.00 h: Rubin Kazaň (Rus.) - Atlético Madrid (Šp.), rozhoduje: Hategan (Rum.) - prvý zápas 2:0
19.00: Metalist Charkov (Ukr.) - Newcastle United (Angl.), rozhoduje: Gumienny (Belg.) - prvý zápas 0:0
19.00: KRC Genk (Belg.) - VfB Stuttgart (Nem.), rozhoduje: Yefet (Izr.) - prvý zápas 1:1
19.00: CFR Kluž (Rum.) - Inter Miláno (Tal.), rozhoduje: Gil (Poľ.) - prvý zápas 0:2
19.00: Dnipro Dnepropetrovsk (Ukr.) - FC Bazilej (Švaj.), rozhoduje: Aytekin (Nem.) - prvý zápas 0:2
19.00: Lazio Rím (Tal.) - Borussia Mönchengladbach (Nem.), rozhoduje: Göcek (Tur.) - prvý zápas 3:3
19.00: Olympique Lyon (Fr.) - Tottenham Hotspur (Angl.), rozhoduje: Stark (Nem.) - prvý zápas 1:2
21.05: Viktoria Plzeň (ČR) - SSC Neapol (Tal.), rozhoduje: Kassai (Maď.) - prvý zápas 3:0
21.05: Hannover 96 (Nem.) - Anži Machačkala (Rus.), rozhoduje: Eriksson (Švéd.) - prvý zápas 1:3
21.05: FC Chelsea (Angl.) - Sparta Praha (ČR), rozhoduje: Stavrev (Maced.) - prvý zápas 1:0
21.05: Fenerbahce Istanbul (Tur.) - BATE Borisov (Biel.), rozhoduje: Gautier (Fr.) - prvý zápas 0:0
21.05: Olympiakos Pireus (Gréc.) - UD Levante (Šp.), rozhoduje: Jug (Slovin.) - prvý zápas 0:3
21.05: FC Liverpool (Angl.) - Zenit Petrohrad (Rus.), rozhoduje: Kuipers (Hol.) - prvý zápas 0:2
21.05: Girondins Bordeaux (Fr.) - Dynamo Kyjev (Ukr.), rozhoduje: Bebek (Chor.) - prvý zápas 1:1
21.05: Benfica Lisabon (Portug.) - Bayer Leverkusen (Nem.), rozhoduje: Královec (ČR) - prvý zápas 1:0
21.05: Steaua Bukurešť (Rum.) - Ajax Amsterdam (Hol.), rozhoduje: Tagliavento (Tal.) - prvý zápas 0:2

Súvisiace články