Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko rešpektuje silu Grécka, ale chce uspieť
Zdielať na

Slovensko rešpektuje silu Grécka, ale chce uspieť

Jeden z trénerského tandemu slovenskej futbalovej reprezentácie Michal Hipp poznamenal na pondelňajšej popoludňajšej tlačovej besede pred utorkovým stretnutím proti Grécku v G-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie, že stopér Martin Škrtel je absolútne zdravý a pripravený zasiahnuť do zápasu.

Vladimír Weiss ml., ktorý musel v ostatnom stretnutí tiež odísť predčasne z trávnika, vraj má ešte drobné potiaže s kolenom. "Uvidíme, ako bude znášať záťaž na poslednom predzápasovom tréningu. V nedeľu absolvoval iba individuálnu tréningovú jednotku. Ostatní futbalisti sú pripravení nastúpiť," povedal M. Hipp, ktorý pripomenul, že Grékov mali možnosť priamo vidieť vo viacerých zápasoch a sledovali aj videozáznamy z ich ostatných kvalifikačných duelov.

Grécko bez dvoch matuzalemov

"Čakali sme, že po štvrťfinálovej účasti na júnových majstrovstvách Európy nastane u nich avizovaná generačná výmena. Reprezentačnú kariéru však ukončili iba dvaja najstarší hráči - brankár Chalkias a útočník Liberopulos. Ďalší ako Karagunis a Katsuranis zostali v národnom mužstve naďalej, do mužstva sa naopak vrátili - a hneď aj do základnej zostavy - stredopoliar Tziolis a ľavý obranca Spyropulos. Myslím si, že súčasný káder nášho zajtrajšieho súpera je ďaleko silnejší, ako mali Gréci na ME," skonštatoval M. Hipp.

Podľa jeho slov je hlavnou silou A-tímu Grécka zmysel pre kolektívnu hru, skúsenosti, sebadôvera, viera vo vlastné sily, ktoré sú podmienené taktickou a hernou disciplínou. "Z môjho pohľadu na južanov až prekvapujúcou," doplnil M. Hipp a ďalej na margo systému hry Grécka uviedol: "Pravdou je, že futbal v ich ponímaní smerom do ofenzívy nie je taký príťažlivý, oku lahodiaci, ale mimoriadne účelný a efektívny. Hocikto z pätice ofenzívnych hráčov Samaras, Gekas, Salpingidis, Mitroglou alebo Ninis, ak zasiahne do zápasu, vzbudzuje u súpera rešpekt, nás nevynímajúc."

O gréckej obrannej činnosti nie je potrebné polemizovať

"Práve veľmi kvalitnou a prepracovanou defenzívou dosiahli najväčší úspech v dejinách - titul majstra Európy v roku 2004. Aj terajší tréner Fernando Santos na nej stavia, hoci už to nie je u Grékov také ortodoxné ako pred ôsmimi rokmi. V súčasnosti registrujeme aj to, že problém majú v strede obrany, zranení sú Avraam Papadopulos, Kyriakos Papadopulos a čerstvo aj hráč nemeckého Düsseldorfu Malezas. Na stopérskom poste však môžu využiť služby univerzálneho Katsuranisa a je tu aj Siovas z Olympiakosu Pireus," pokračoval M. Hipp a doplnil: "Keď to zhrniem, podčiarknem a pripočítam k tomu aj aktuálne rebríčkové postavenie FIFA (Slovensko je o 38 miest nižšie: figuruje na 48. priečke, kým Grécko uzatvára elitnú desiatku, pozn.), tak musí byť každému jasné, kto je favoritom utorkového duelu na Pasienkoch. Na druhej strane si zasa myslím, že pozícia favorita vám ešte nezaručuje úspech v zápase. My sme odhodlaní ísť do toho stretnutia, rešpektujúc kvality súpera, s tým, aby sme sa po zápase smiali my."

Nadviazať na tri body s Lotyšskom

K slovám svojho kolegu sa pridal aj druhý hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislav Griga, ktorý o taktike naznačil: "Chceme pokračovať v tom, čo bolo dobré v piatkovom víťaznom stretnutí proti Lotyšsku - byť aktívni, iniciatívni. Musíme byť kvalitnejší a agresívnejší v samotnom zakončení a aj v predfinálnej činnosti, pretože Gréci majú výbornú obranu a toľko šancí nám určite nepovolia ako v piatok Lotyši. V obrane si zasa musíme dať pozor na ich rýchlosť, na prechodovú fázu, ktorá je smrtiaca. Takéhoto kvalitného protivníka sme v tejto kvalifikácii ešte nemali. Na to však boli dobré prípravné zápasy s Holandskom, Poľskom či Dánskom, ktoré disponujú podobnou kvalitou. Ak chceme pomýšľať na dobrý výsledok, musíme zahrať na hranici našich možností a schopností."

Griga upozornil, že na Pasienky sa chystá prísť veľa gréckych fanúšikov, vraj takmer tisíc. "Chcel by som vyzvať Slovákov, aby nedovolili to, že Gréci si v Bratislave utvoria v hľadisku domáce prostredie."

Grécko v tabuľke na 3.mieste

Grécku patrí v tabuľke "slovenskej" kvalifikačnej G-skupiny so 7 bodmi z troch vystúpení aktuálne 3. miesto, iba o skóre za rovnako "sedembodovými" tímami Bosny a Hercegoviny a Slovenska. Zverenci 58-ročného portugalského lodivoda Fernanda Santosa na úvod tejto eliminácie zdolali 7. septembra Lotyšsko na jeho pôde v Rige 2:1, o štyri dni neskôr si doma poradili s Litvou 2:0 a v piatok 12. októbra hrali s Bosnou a Hercegovinou opäť v Pireu nerozhodne 0:0.

Zápas Slovensko - Grécko má v utorok 16. októbra 2012 výkop o 20.30 h, hlavným arbitrom na bratislavských Pasienkoch bude 33-ročný Škót William Collum.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, futbalisti Slovenska

Súvisiace články