Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Trpezliví Slováci v Odense uhasili dánsky dynamit! Vyhrali 3:1
Zdielať na

Trpezliví Slováci v Odense uhasili dánsky dynamit! Vyhrali 3:1

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v stredajšom prípravnom zápase v Odense nad Dánmi 3:1, hoci spočiatku prehrávali a ich výkon v úvodnom polčase vôbec nesignalizoval možný úspech.

Gól domácich strelil v 22. minúte Tobias Mikkelsen po chybe Tomáša Hubočana. V druhej časti zápasu zverenci Stanislava Grigu a Michala Hippa citeľne ožili a dvakrát sa presadili hlavou z ľavej strany - najprv striedajúci Martin Jakubko usmernil priamy kop Mareka Saparu a potom Marek Hamšík zúročil center Miroslava Stocha. "Poistku" pridal Ľubomír Guldan, ktorému sprava naservíroval loptu Sapara.
Pre obe mužstvá išlo o generálku pred septembrovým začiatkom kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie. Slováci sa revanšovali Dánom za prehru 1:2, ktorú v premiérovom vzájomnom zápase, tiež priateľskom, inkasovali vlani 29. marca v Trnave.

Výsledok - streda:

Dánsko - Slovensko 1:3 (1:0)

Gól: 22. Mikkelsen - 63. Jakubko, 72. Hamšík, 83. Ľ. Guldan, ŽK: 82. Jakubko (SR), hralo sa v Odense, rozhodovali: Staalhammer - Flink, Per Brogevik, 9209 divákov

Dánsko: S. Andersen - L. Jacobsen, Okore, Agger (75. L. Nielsen), Juelsgaard - Zimling (45. J. Poulsen), Kvist (61. Stokholm) - Mikkelsen (75. Lorentzen), Ch. Eriksen (45. Schöne), Krohn-Dehli - Bendtner (45. Helenius)
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, Hubočan, Pauschek - Kucka (45. Pečovský), Sapara (90. Saláta) - V. Weiss ml. (45. Michal Ďuriš), Hamšík (76. Ľ. Guldan), Stoch (88. Breznaník) - M. Bakoš (61. Jakubko)

V príjemnom počasí a pomerne vlažnej atmosfére sa Dáni po oťukávacom úvode chytili iniciatívy a ich územná prevaha postupne narastala až do zarážajúcich rozmerov. V 10. min sa solídne zaplnené tribúny 15-tisícového štadióna radovali predčasne, keď rezolútne zakončenie Okoreho vynulovala zastávka čiarového rozhodcu. O dve minúty neskôr Krohn-Dehli vyzval Bendtnera, ku ktorému stihol priskočiť Škrtel a zblokovať na roh. Hostia sa len sporadicky dostávali za stredovú čiaru, chýbala im kombinačná hra i nasadenie a individuálne výpady stroskotávali mimo dostrelu. Severania naďalej dominovali a v 22. min to vyjadrili aj gólovo: po zaváhaní Hubočana si posunul loptu do ideálnej palebnej pozície približne 13 m od bránky Mikkelsen a k pravej žrdi obstrelil Muchu - 1:0. V 24. min Okore zrazil Stochov pokus zo strednej vzdialenosti, z následného roku však vzniklo akurát prečíslenie piatich Dánov proti trom Slovákom, ktorí pozične zvládli tento brejk. V 35. min tesne minul ľavú spojnicu Zimling.

Krátko po zmene strán priniesla spolupráca Pekaríka a striedajúceho debutanta Ďuriša príležitosť pre ďalšieho hráča Plzne Bakoša, ale jeho sklz neviedol k efektu. Za Dánov odpovedali Schöne a ešte pozoruhodnejšie Mikkelsen, ktorý netrafil iba o decimetre. Slováci pôsobili čoraz živšie: v 56. min Stoch z uhla vyprášil Andersenove rukavice, Ďuriš však nezareagoval dosť pohotovo na šancu doraziť. Dánov akoby zaskočila zvýšená agilita súpera. V 63. min si Stoch vypýtal štandardku na rohu pokutového územia, Sapara výborne zakrútil do skrumáže na päťku a Jakubko krátko po svojom príchode na trávnik hlavou poslal loptu do siete - 1:1. Dokonalý priebežný obrat zavŕšil v 72. min Hamšík, ktorý z bezprostrednej blízkosti - hlavou - zúžitkoval center od Stocha. Eufória Slovákov vyústila do tretieho presného zásahu, keď Sapara dobre potiahol po krídle a Guldan si bez váhania otvoril strelecký účet v najcennejšom drese.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU ZADARMO.

Súvisiace články