Polojasno
10°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Videli sme na ME 2012 strelu, ktorá zmení budúcnosť futbalu?
Zdielať na

Videli sme na ME 2012 strelu, ktorá zmení budúcnosť futbalu?

Najslávnejším kontroverzným gólom zostáva strela Geoffa Hursta vo finále MS 1966 vo Wembley. V roku 2012 padol sporný gól okrem neuznaného zásahu Marka Deviča na ME 2012 aj v semifinále FA Cupu.

V utorňajšom zápase Anglicka s Ukrajinou (1:0) na XIV. majstrovstvách Európy vo futbale maďarský rozhodca Viktor Kassai neuznal gól Ukrajinca Marka Deviča. Strelu ukrajinského stredopoliara zblokoval Hart a následný "padajúci list" vykopol z hranice bránkovej čiary anglický stopér John Terry. Podľa bránkového rozhodcu lopta neprešla celým objemom za čiaru, no spomalený záber kamier na štadióne v Donecku ukázal, že táto sporná situácia mala byť posúdená ako regulárny gól.

Ukrajinci potrebovali na postup do štvrťfinále ME 2012 nad Angličanmi zvíťaziť. Ak by čiarový rozhodca hlavnému Viktorovi Kassaiovi oznámil správny verdikt, mohli Ukrajinci do konca stretnutia bojovať o postup. Z iniciatívy prezidenta UEFA Michela Platiniho schválila technická komisia únie zaraďovanie bránkových rozhodcov na veľkých podujatiach. Posudzovanie sporných situácií prostredníctvom moderných technológií, ktoré sa využívajú aj v iných kolektívnych športoch, sa so súhlasom najvyšších predstaviteľov UEFA nestretlo.

Najslávnejší sporný gól strelil Angličan Geoff Hurst vo finále majstrovstiev sveta v roku 1966 v súboji s Nemeckom. Za stavu 2:2 po prvej polovici predĺženia Hurst vystrelil tak, že sa lopta od hornej žrde odrazila na (či za?) bránkovú čiaru a vyletela z brány. Angličania oslavovali gól, Nemci protestovali. Švajčiarsky rozhodca Gottfried Dienst po porade s azerbajdžanským kolegom Tofikom Bachramovom gól uznal, Angličania potom pridali ďalší a stali sa majstrami sveta.

V roku 2005 bol pri spornej gólovej situácii aj slovenský hlavný rozhodca Ľuboš Micheľ. V druhom polčase semifinálového zápasu Ligy majstrov Liverpool - Chelsea Luis Garcia dostal loptu za chrbát Petra Čecha, no obranca William Gallas ju vykopol z úrovne bránkovej čiary. Ľuboš Micheľ gól uznal a vo futbalových encyklopédiách ho možno nájsť pod názvom "Gól duchov". Slovenský hlavný rozhodca neskôr vyhlásil, že ak by gól nepadol, musel by brankára Chelsea Petra Čecha vylúčiť za stiahnutie Luisa Garciu.

Na MS 2010 v zápase Anglicka s Nemeckom stredopoliar Albiónu Frank Lampard z diaľky vystrelil, lopta sa podľa spomalených záberov odrazila od hornej žrde za bránkovú čiaru a následne vyletela z brány nemeckého gólmana Manuela Neuera. Uruguajský rozhodca Jorge Larrionda sa za stavu 2:1 pre Nemcov pozrel na postranných rozhodcov a nechal tímy pokračovať v hre. Angličania zápas prehrali 1:4.

V roku 2012 sa v semifinále anglického FA Cupu stretli Chelsea a Tottenham. Chelsea viedla na začiatku druhého polčasu 1:0 a Juan Mata poslal loptu cez húštinu tiel. Obrancovia "Spurs" Benoit Assou-Ekotto a Ledley King strelu zblokovali a odkopli loptu do bezpečia. Rozhodca Martin Atkinson však fúkol do píšťalky a uznal gól, keďže si myslel, že lopta už bola za čiarou. Chelsea v zápase zvíťazila 5:1 a postúpila do finále FA Cupu. Rozhodca Atkinson pôsobí na ME 2010 v pozícii bránkového rozhodcu po boku hlavného arbitra Howarda Webba.

Posledná sporná situácia sa stala 19. júna 2012 na štadióne v Donecku počas zápasu Anglicka s Ukrajinou. Marko Devič v 62. min vystrelil, jeho pokus zblokoval Hart, no lopta vyletela do výšky a padala za bránkovú čiaru, odkiaľ ju vykopol stopér John Terry. Maďarský rozhodca Viktor Kassai gól napriek tomu, že mal, neuznal. O pol hodiny neskôr Ukrajina na turnaji skončila.

Pri všetkých týchto sporných situáciách bola anglická reprezentácia alebo anglický klub, dokonca v troch prípadoch bol pri kontroverzii na trávniku anglický stredopoliar Chelsea a reprezentácie "troch levov" Frank Lampard, ktorý v stredu oslávil 34. narodeniny. Na MS 2010 v JAR bol Lampard dokonca autorom strely, ktorú uruguajskí rozhodcovia neoprávnene neuznali.

Prehľad piatich najkontroverznejších situácií na bránkovej čiare v histórii futbalu:

- gól Geoffa Hursta na 3:2 v súboji Anglicko - NSR vo finále MS 1966 (4:2)
- gól Luisa Garciu na 1:0 v zápase Liverpool - Chelsea v semifinále LM 2005 (1:0)
- neuznaný gól Franka Lamparda na 2:2 v zápase Anglicko - Nemecko v základnej skupine MS 2010 (1:4)
- gól Juana Matu na 2:0 v zápase Chelsea - Tottenham v semifinále FA Cupu 2012 (5:1)
- neuznaný gól Marka Deviča na 1:1 v zápase Anglicko - Ukrajina v základnej skupine ME 2012 (1:0)

Súvisiace články