Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ME 2012: Íri po debakli od Španielska balia kufre
Zdielať na

ME 2012: Íri po debakli od Španielska balia kufre

Zdroj: sita, ME 2012, Španielsko-Írsko

Španielski futbaloví reprezentanti zvíťazili v zápase C-skupiny EURO 2012 v poľskom Gdaňsku nad Írskom presvedčivo 4:0 a so štyrmi bodmi sa dostali na čelo tabuľky o skóre pred Chorvátov.

O dva góly úradujúcich majstrov sveta i Európy sa postaral Fernando Torres, ďalšie presné zásahy pridali David Silva a Cesc Fabregas. Íri po druhej prehre balia kufre. Španieli nastúpia v záverečnom zápase skupiny 18. júna o 20.45 opäť v Gdaňsku proti Chorvátom. Íri sa v rovnakom čase v Poznani stretnú s Talianmi, ktorí majú na svojom konte dve remízy a na postup musia bezpodmienečne vyhrať.

ME C-skupina, 2. kolo:

Španielsko - Írsko 4:0 (1:0)

Góly: 4. a 70. Torres, 49. Silva, 83. Fabregas, ŽK: Xabi Alonso, Martinez - Keane, Whelan, rozhodca: Proenca (Port.), 40.000 divákov     

Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso (65. Martinez) - Iniesta (79. Cazorla), Xavi, Silva - Torres (73. Fabregas)
Írsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady, Whelan (80. Green), Andrews, Duff (76. McClean) - Keane, Cox (46. Walters)

Španieli nastúpili proti Írom aj s útočným hrotom Torresom, na lavičke zostal Fabregas. V írskom útoku Doylea nahradil Cox, ktorý po 90 sekundách vyskúšal pozornosť Casillasa. V 4. minúte však zahrmelo na druhej strane. Iniesta kolmicou vysunul Silvu, odrazenú loptu írska obrana nedokázala odvrátiť, čo využil Torres, ktorý po obídení Warda pravačkou prestrelil Givena. Krátko na to mohol "El Niňo" po presnom centri Xaviho na Arbelou pridať druhý presný zásah, mieril však tesne vedľa bránky. Íri nevedeli založiť súvislú útočnú akciu a strácali veľa lôpt, no Španieli boli vo finálnej fáze zbrklí. V záverečnej päťminútovke prvého polčasu vystupňovali tlak v snahe pridať gólovú poistku, Given však vyrazil strelu Arbelou a v samom závere zneškodnil i pokus Iniestu.

Do druhého polčasu poslal Trapattoni na trávnik Waltersa s cieľom zvýšiť ofenzívnu silu, Íri však naďalej kopili chyby v rozohrávke, čo sa im vypomstilo. Arbeloa s Iniestom ešte stroskotali na Givenovi, no Silva v 49. minúte strelou k žrdi zvýšil na 2:0 pre Španielsko. Favoriti C-skupiny boli pri chuti a po delovke Xabiho Alonsa už španielski fanúšikovia dvíhali ruky, Given však skvelým reflexom na čiare zachránil svoj tím od ďalšej pohromy. V ďalších minútach Íri ožili a skúšali to prienikmi po krídlach. Chybu španielskej obrany nepotrestali Keane s Andrewsom, ktorí ísť sami na Casillasa. V 70. minúte McGeady stratil loptu v strede poľa a po prihrávke Silvu sa presadil Torres - 3:0. Íri mohli vzápätí skorigovať výsledok, chybu Xaviho však nepotrestal Keane a v 83. minúte inkasovali štvrtý gól od striedajúceho Fabregasa.