Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko na šampionáte so siedmimi oficiálnymi zástupcami
Zdielať na

Slovensko na šampionáte so siedmimi oficiálnymi zástupcami

Zdroj: sita, Národný štadión vo Varšave

Na ME 2012 aj slovenská účasť, a to sedmička oficiálnych zástupcov: Ján Kováčik, Jozef Kliment, František Laurinec, Jozef Marko, Pavel Malovič, Vlastibor Minarovjech ako aj nominovaný náhradník asistenta hlavného rozhodcu Roman Slyško.

Úvodným zápasom v A-skupine vo Varšave medzi domácim Poľskom a Gréckom sa v piatok 8. júna začnú XIV. majstrovstvá Európy vo futbale. Slovenská reprezentácia sa neprebojovala medzi 16 účastníkov záverečného turnaja tohtoročného kontinentálneho šampionátu v Poľsku a na Ukrajine. Zastúpenie však bude mať v podobe náhradníka asistenta hlavného rozhodcu Romana Slyška.

Slovensko má okrem spomenutého arbitra na ME 2012 aj ďalších šiestich oficiálnych zástupcov. Niekdajší prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) František Laurinec bude účinkovať vo funkcii poradcu prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. "Pán Laurinec je dlhoročný funkcionár UEFA. Na ME 2012 sa zúčastní aj ako člen výkonného výboru UEFA," povedal pre agentúru SITA generálny sekretár SFZ Jozef Kliment, ktorý bude reprezentovať SR v ukrajinskom Ľvove. "Ja som jedným z ôsmich delegátov. Každý štadión, každé dejisko má jedného delegáta. Ja budem pôsobiť v Ľvove," pokračoval Kliment, ktorý si spolu so súčasným prezidentom SFZ Jánom Kováčikom vychutná aj finále kontinentálneho šampionátu. To sa uskutoční v nedeľu 1. júla v Kyjeve a pozvanie naň dostali od UEFA prezidenti a generálni sekretári národných futbalových zväzov.

Jozef Marko je členom komisie rozhodcov Európskej futbalovej únie. Spolu s ďalšími členmi komisie bude hodnotiť výkony arbitrov v jednotlivých stretnutiach a budú mať tiež na starosti nominácie rozhodcov na duely. V pozícii dopingových komisárov sa oficiálne na ME 2012 predstavia aj dvaja Slováci Pavel Malovič a Vlastibor Minarovjech.

Na tohtoročný kontinentálny šampionát vo futbale sa na rozdiel od SR podarilo postúpiť jednému zo súperov Slovenska v najbližšej kvalifikácii MS 2014 - Grécku. Práve zápasy spomenutej krajiny v základnej A-skupine proti Poľsku, Česku a Rusku by mali vidieť priamo v akcii aj tréneri slovenskej reprezentácie Stanislav Griga a Michal Hipp. "S analýzami a pozorovaním im pomôžu aj ďalší slovenskí tréneri, budú to kormidelníci so skúsenosťami z Corgoň ligy," doplnil Jozef Kliment.