Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
FA Cup pre Chelsea, Škrtel nezískal druhú trofej v sezóne
Zdielať na

FA Cup pre Chelsea, Škrtel nezískal druhú trofej v sezóne

Futbalisti Chelsea Londýn vyhrali v Anglický pohár 2011/2012. "The Blues" zdolali vo Wembley FC Liverpool, v ktorého drese odohral celé stretnutie slovenský reprezentant Martin Škrtel, výsledkom 2:1.

Trofej, ktorý už od roku 1871 pozná svet pod názvom FA Cup, získal londýnsky klub siedmykrát v klubovej histórii.

Liverpool mal šancu po nevydarenej ligovej sezóne "zhrabnúť" po Ligovom pohári aj druhú trofej, ale po roku 2001 pohárové "double" nezopakoval. Naopak, Chelsea má teraz, tiež po zabudnuteľnom ročníku v Premier League, možnosť získať dva primáty - čaká ju ešte finále Ligy majstrov 2011/2012 proti Bayernu Mníchov v mníchovskej Allianz Arene.

Stretnutie rozbehli lepšie "domáci", keď už v 11. minúte sa radovali z vedenia. Mata našiel v behu Ramiresa, ktorý prešprintoval Joseho Enriqueho, obohral aj Aggera a asi z 10 metrov prestrelil rukavice Reinu. Prvý polčas však od tohto momentu relatívne sklamal, brány boli v nebezpečí do jeho konca len sporadicky a tempo hry bolo priemerné. Úvod druhého dejstva posunul znovu bližšie k triumfu Chelsea. V 52. minúte si prebral na hranici šestnástky loptu od Lamparda Drogba a spoza nedôrazného Škrtela trafil vzdialenejší dolný roh liverpoolskej brány. Zdalo sa, že priebeh už Blues ukontrolujú, najmä preto, lebo tím z Merseyside nebol vôbec svojimi akciami hrozbou pre brankára Čecha. Všetko však zmenila 65. minúta. Bosingwa nedôsledne odkopával loptu, Downing ju vkĺzačkou zachránil pre striedajúceho Carrolla, ktorý po chvíľke otáľania zavesil loptu zo šiestich metrov pod brvno. Liverpool "zacítil krv" a od tej chvíle sa musela zvŕtať vzadu Chelsea. Kontroverzie vyvolala a ďalšie diskusie podmienila 82. minúta. Carroll si nabehol na center Suareza a jeho hlavička prekonala aj bránkovú čiaru, no podľa rozhodcu Dowda nie dostatočne na to, aby z toho bol gól. Hráči Pool protestovali, ale Dowd nezmenil rozhodnutie ani po porade. Tri minúty pred koncom mohol vyrovnať ku koncu stretnutia už takmer stále na hrote zamestnaný Škrtel, ale jeho strelu zblízka zblokoval bravúrne Ivanovič.  

Finále anglického pohára:

Chelsea Londýn - FC Liverpool 2:1 (1:0)
Góly: 11. Ramires, 52. Drogba - 64. Carroll. ŽK: Mikel - Agger, Suarez. Rozhodoval: Dowd.      

Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanovič, Terry, Cole - Lampard, Mikel, Ramires (77. Meirelles) - Mata (90. Malouda), Kalou - Drogba
Liverpool: Reina - Johnson, ŠKRTEL, Agger, Jose Enrique - Spearing (55. Carroll), Henderson - Downing, Gerrard, Bellamy (78. Kuyt) - Suarez