Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
75-ročná vytrvalkyňa zabehla svoj 500. maratón
Zdielať na

75-ročná vytrvalkyňa zabehla svoj 500. maratón

BRATISLAVA / Maratón vždy ponúkne množstvo inšpiratívnych ľudských príbehov. Výnimkou nebol ani dnešný 18. ročník toho bratislavského. Dala by sa z nich napísať aj celá kniha.

Niekto si špeciálne viaže šnúrky, niekto sa rozcvičuje totálne koncentrovaný a ďalší využívajú chvíle na debatu či žartovanie. Alebo posledné pokyny pred tým, než sa na trať dlhú viac ako 42 kilometrov vydajú po prvý raz. "Som z Veľkej Británie a bude to môj prvý maratón v kariére a je to vzrušujúce, bude to super," uviedol Thomas Fergusz, ktorý zabehol svoj prvý maratón. 

A oproti úplným začiatočníkom boli na trati dnešného Bratislavského maratónu aj mnohí skúsení harcovníci. "Toto bude môj 15. ročník a myslím, že Bratislava je Bratislava," povedal Pavel Blažek, bývalý reprezentant SR v chôdzi. To tvrdí aj pán z Košíc, ktorý začal behávať ako 69-ročný. "Do mesiaca dám tri maratóny," povedal pán z Košíc. 

Viacerí si trúfli len na účasť v polmaratónskej či maratónskej štafete. Medzi nimi aj slovenský reprezentant v behu. "Mám nabehané aj dlhšie úseky, no je to, bohužiaľ, ťažké," povedal bežec Ján Volko. Maratón nie je iba o tom, že prekonávate kilometre a často aj sám seba. Je to o priateľstvách, kamarátstvach a často aj o nových stretnutiach. "Tento bratislavský maratón má už 18 rokov a ČSOB je väčšinu času s ním," spomenul generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár. 

A navyše dokazuje, že beh je poriadne návykový, keďže počet bežcov v týchto farbách poriadne stúpol. "Najskôr to boli desiatky, potom stovky a dnes už okolo 1 300 zamestnancov a rodinných príslušníkov," dodal Kollár. Mimochodom celkovo sa na bratislavskom maratóne zúčastnilo viac ako desaťtisíc ľudí. A každý pri jeho stručnej charakteristike použil iné slovo.

A v prípade nejedného aj motivácia ako zvládnuť ťažkú trať napriek handicapu. "Bol to môj prvý maratón. Je to úplne závislosť a neviem, či by som bez toho vydržal, ale je to dobré, treba sa hýbať," dodal Maroš Kudlík. Navyše pomohol svojej partnerke zvládnuť taktiež prvý polmaratón v živote. Peter, ktorý je nevidiaci naopak dobehol po 36 raz do cieľa po celých 42 kilometroch.

A dážd nepokazil náladu ani oslávenkyni Eve Seidlovej. Onedlho 75-ročná vytrvalkyňa dnes v Bratislave zabehla svoj 500. maratón. "Som strašne rada, že som tu. Mala som problémy, keby mi nedali obstrek tak ani nedokončím," dodala Eva Seidlová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie