Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko má majstra sveta v stolnom tenise. Najcennejší kov priniesol Samuel Arpáš
Zdielať na

Slovensko má majstra sveta v stolnom tenise. Najcennejší kov priniesol Samuel Arpáš

Zdroj: Ľuboš Bogdányi

BRATISLAVA / Slovensko má majstra sveta v stolnom tenise. O fantastický úspech sa postaral Samuel Arpáš, ktorý si na svetovom šampionáte mládeže v tuniskom Radese (4. - 11. 12. 2022) vybojoval titul vo štvorhre kadetov po boku Maďara Balázsa Leia. Na ceste za zlatom zvládli spoločne aj tretí krok, keď v sobotňajšom finále pokorili japonskú dvojicu Kazuki Jošijama, Takumi Tanimoto 3:2 na sety (-9, 8, 8, -4, 9), čím potvrdili pozíciu najvyššie nasadeného páru. Po bronze z letných ME 2022 v Belehrade majú cenný kov - tentoraz najhodnotnejšieho lesku - aj z mládežníckych MS.

"Som rád, že sme dokázali triumfovať na MS po troch náročných súbojoch a výhrach 3:2. Tento zápas proti Japoncom bol určite najnáročnejší. V piatom sete sme sa snažili hneď od začiatku útočiť. Vychádzalo nám to, hoci v koncovke sa súperi dotiahli, ale sme šťastní, že sme to zvládli. Určite sme toto pred turnajom nečakali, hoci sme boli prví nasadení. Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali a verili mi. Určite toto zlato oslávime," s veľkou dávkou spokojnosti v hlase skonštatoval S. Arpáš.

Ten mal za sebou nešťastné vyradenie vo štvrťfinále dvojhry, ale do večerného finálového súboja vstúpili s maďarským spoluhráčom veľmi dobre. Získali vedenie 8:4, ale potom húževnatí Japonci otočili na 10:8 a set získali 11:9. Aj o osude druhej časti sa rozhodovalo v závere, za stavu 8:8 prišla trojbodová šnúra slovensko-maďarského dua. V treťom Arpáš s Leiom unikli na 9:5 a hoci o chvíľu bolo už len 9:8, koncovku si nenechali vziať (11:8).

Štvrté dejstvo bolo od začiatku jasne v réžii ľavorukých súperov (11:4), a tak opäť - aj tretíkrát v deblovom vystúpení v Radese - sa rozhodovalo v piatom sete. V ňom boli vždy o krok vpred Arpáš a Lei, vyhrávali 4:1, 7:3, 7:6 i 9:6. Jošijama s Tanimotom potom za nepriaznivého stavu 7:10 odvrátili dva mečbaly, ale tretí už nie. Pätnásťročnému Slovákovi vyšla odplata za prehru s Tanimotom (2:4), ktorá mu zahatala cestu za medailou vo dvojhre, a mohol sa tešiť zo skvelého úspechu.

Na ňom majú podiel všetci, ktorí prispievajú k napredovaniu veľkého slovenského stolnotenisového talentu, či už rodičia, ale aj tréneri a sparingpartneri v Národnom stolnotenisovom centre mládeže v Nitre a vo Francúzsku, kde sa Arpáš pripravuje. "Nemám slov. Dôležité bolo, že sme sa na finále dobre naladili, aj sme zažartovali. Samko sa zapísal do histórie a ja som veľmi šťastný," dokázal zo seba dostať dojatý reprezentačný kouč Dalibor Jahoda.

Veľmi nádejne to vyzeralo aj vo dvojhre kadetov, v ktorej bol Arpáš štvorkou "pavúka"  už len jedno víťazstvo ho delilo od zisku cenného kovu. Slovenský reprezentant predvádzal vo štvrťfinále proti Takumimu Tanimotovi suverénny výkon. Získal prvý set (11:7), v druhom otočil z 8:10 (14:12) a v treťom viedol 10:8. Jedna loptička ho delila od vedenia 3:0 na sety, ale ani jednu zo štyroch možností nezužitkoval (12:14).

Ďalšiu príležitosť mal za stavu 10:9 vo štvrtom dejstve, ale Japonec aj túto hrozbu odvrátil (13:11) a vyrovnal na 2:2. To mu vo vypätom boj dodalo viac sebavedomia a v ďalších setoch mu už Arpáš nedokázal vzdorovať až tak tuho a napokon musel prijať prehru 2:4. "Prvé dva sety mi hra vychádzala, aj tretí som mohol rozhodnúť vo svoj prospech. Vo štvrtom za stavu 11:12 i v úvode piateho setu mi ´zapískali´ servis. Nechal som sa rozhodiť a už som nedokázal udržať koncentráciu na potrebnej úrovni. Napriek prehre to bol celkom dobrý zápas, skončiť v osmičke na MS je pre mňa veľmi dobré," dodal Arpáš ešte k vystúpeniu vo dvojhre.

Súvisiace články

Najčítanejšie