Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neuveriteľný vstup do nového roka. Vlhová v Nórsku zvíťazila
Zdielať na

Neuveriteľný vstup do nového roka. Vlhová v Nórsku zvíťazila

OSLO / Excelentne vstúpila do nového roka slovenská lyžiarka Petra Vlhová. V nórskom Oslo vyhrala divácky veľmi atraktívny paralelný slalom Svetového pohára. Jej radosť bola o to väčšia, že vo finále porazila veľkú rivalku Američanku Mikaelu Shiffrin.

Zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho si vo finále tohto atraktívneho formátu paralelných jázd slalomovej špičky poradila s veľkou americkou rivalkou Mikaelou Shiffrinovou. V súčte oboch jázd ju zdolala o 39 stotín sekundy.

Už po prvej finálovej jazde mala Slovenka pred Američankou náskok 21 stotín, v druhej ho najmä skvelým záverom zvýšila na konečných 39 stotín. Vlhová na ceste do finále vyradila Švajčiarku Aline Daniothovú, Talianku Irene Curtoniovú aj Švédku Annu Swennovú-Larssonovú. V súboji o tretie miesto uspela Švajčiarka Wendy Holdenerová nad Švédkou Annou Swennovou-Larssonovou.

Vlhová si pripísala šieste víťazstvo v kariére a druhé v tejto sezóne po senzačnom triumfe v obrovskom slalome spred niekoľkých dní v rakúskom Semmeringu. Fenomenálnu slalomárku Shiffrinovú v pretekoch, ktorých výsledky sa rátajú do SP v slalome, zdolala v tejto sezóne po prvý raz na šiesty pokus. V predchádzajúcich štyroch slalomoch a jednom paralelnom slalome tejto súťažnej zimy vždy zvíťazila 23-ročná Američanka práve pred slovenskou rovesníčkou, ktorá s veľkým náskokom vedie hodnotenie Svetového pohára. Druhá je však rovnako suverénne Vlhová a to isté platí aj pre hodnotenie najtočivejšej disciplíny.

Na slávnom Holmenkollene bola Vlhovej súperkou v osemfinálovom 1. kole Švajčiarka Aline Daniothová, ale proti druhej najlepšej žene priebežného poradia SP bola bez šance. Už prvej jazde 20-ročná Švajčiarka výrazne zaostala a 23-ročná Slovenka si do druhej jazdy odniesla polsekundový náskok. V nej ho ešte zvýšila a jej švajčiarska súperka napokon svoju jazdu ani nedokončila.

Súperkou Slovenky v osmičke najlepších bola Talianka Irene Curtoniová a už v prvej jazde si ambiciózna Liptáčka vybojovala najvyšší možný - polsekundový náskok. Do konca druhej jazdy slovenská slalomárka zvýšila svoju prevahu až na výsledných 63 stotín sekundy. Jej súperkou v semifinále bola Anna Swennová-Larssonová. Tá si v čisto švédskom štvrťfinálovom súboji poradila so skúsenejšou krajankou Fridou Hansdotterovou. V prvej relatívne vyrovnanej jazde Vlhová prevýšila o štyri roky staršiu Švédky iba o 16 stotín sekundy, ale v druhej jazde pridala plyn a jej rivalka v snahe dostihnúť ju napokon po chybe nedokončila. V druhom semifinále si Shiffrinová poradila so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou v súčte oboch jázd o 29 stotín sekundy.

Tzv. mestské preteky s charakterom a pravidlami paralelného slalomu oproti skokanským mostíkom na Holmenkollene v nórskej metropole sa konajú po druhý raz po vlaňajšej premiére. Ich výsledky sa zaratúvajú do hodnotenia slalomu aj celkového poradia vo Svetovom pohári. Na začiatku v osemfinále si zmeralo sily šestnásť mužov a žien vo vyraďovacích jazdách podľa vopred určeného "pavúka". Každá dvojica sa stretla dvakrát, pričom si pretekárky, resp. pretekári vymenili dráhy a o postupujúcich rozhodol lepší súčet časov. Vyraďovací systém s dvoma jazdami pokračoval až do finále. Pretekalo sa na 180 m dlhom kopci s 18 obrákovými bránkami a jedným zlomom terénu na tvrdom ľadovom podklade.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní - Oslo (Nór.) - paralelný slalom - utorok:

Osemfinálové 1. kolo - ženy /2 jazdy - postupujúce sú uvedené ako prvé/:
Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Ragnhild Mowinckelová (Nór.-16) +0,89 s
Erin Mielzynská (Kan.-9) - Katharina Truppeová (Rak.-8) +0,07
Christina Geigerová (Nem.-12) -Bernadette Schildová (Rak.-5) +0,13
Wendy Holdenerová (Švaj.-4) - Lawrence St.-Germainová (Kan.-13) +0,97
Frida Hansdotterová (Švéd.-3) - Roni Remmeová (Kan.-14) +1,03
Anna Swennová-Larssonová (Švéd.-6) - Lena Dürrová (Nem.-11) +0,45
Irene Curtoniová (Tal.-10) - Katharina Liensbergerová (Rak.-7) +0,01
Petra Vlhová (SR-2) - Aline Daniothová (Švaj.-15) - Daniothová nedokončila II. jazdu

Štvrťfinále - ženy /2 jazdy - postupujúce sú uvedené ako prvé/:
Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Erin Mielzynská (Kan.-9) +0,19
Wendy Holdenerová (Švaj.-4) - Christina Geigerová (Nem.-12) +0,69
Anna Swennová-Larssonová (Švéd.-6) - Frida Hansdotterová (Švéd.-3) - Hansdotterová nedokončila II. jazdu
Petra Vlhová (SR-2) - Irene Curtoniová (Tal.-10) +0,63

Semifinále - ženy /2 jazdy - postupujúce sú uvedené ako prvé/:
Mikaela Shiffrinová (USA-1) - Wendy Holdenerová (Švaj.-4) +0,29
Petra Vlhová (SR-2) - Anna Swennová-Larssonová (Švéd.-6) - Swennová-Larssonová nedokončila II. jazdu

Finále:
Petra Vlhová (SR-2) -Mikaela Shiffrinová (USA-1) +0,39

O 3. miesto:
Wendy Holdenerová (Švaj.-4) - Anna Swennová-Larssonová (Švéd.-6) +0,20

Súvisiace články

Najčítanejšie