Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Movembrom proti rakovine prostaty. O vyšetreniach prehovorili aj hokejisti
Zdielať na

Movembrom proti rakovine prostaty. O vyšetreniach prehovorili aj hokejisti

BRATISLAVA / Športovci, herci i ďalšie známe osobnosti na celom svete si v novembri nechávajú narásť fúzy. Vyjadrujú tak svoju podporu boju proti rakovine prostaty. Tú môže odhaliť preventívna prehliadka, z čoho má väčšina mužov mierne povedané, isté obavy. Ročne toto vyšetrenie absolvuje sotva 12 percent chlapov starších ako 40 rokov.

Tohtoročný november je asi jedným z najkrajších aké si pamätáme. No už od prvého dňa sa mení zároveň aj na "movember". Teda na mesiac, kedy sa častejšie a intenzívnejšie hovorí o preventívnych prehliadkach mužov a o rakovine prostaty. Celkovo ňou trpí 9 000 Slovákov, ročne na ňu zomrie takmer 600 z nich. Pričom preventívna prehliadka by viacerým mohla zachrániť život. "Za posledné tri roky bolo len 11,3 percenta mužov nad 40 rokov. Nie je to dostatočný počet mužov, ktorí by mali na tieto prehliadky chodiť," vyjadril sa prezident slovenskej urologickej spoločnosti  Ivan Minčík. 

Podľa mnohých totiž ide o príliš intímne či nepríjemné vyšetrenie vyšetrenie, ktorému sa radšej vyhnú. "Áno, áno, určité obavy ako pred každým vyšetrením sú. Ale o tom som bol šťastnejší po absolvovaní a po výsledkoch, ktoré mi lekári oznámili," povedal bývalý hokejista Róbert Pukalovič, ktorý vyšetrenie absolvoval a je zároveň ambasádorom. 

Nie je jedinou známou tvárou, ktorá v rámci movembra, mesiaca boja proti rakovine prostaty, podporila aj výzvu absolvovať vyšetrenie u urológa. Tak ako už niekoľko rokov v zámorskej NHL, či iných hokejových súťažiach, sa k nej fúzikmi hlásia aj hráči na Slovensku. "Veríme, že práve hokej a hokejový fanúšikovia je to ideálne spojenie toho, ako vieme upozorniť na tento problém," poznamenal prezident Slovenskej asociácie ľadového hokeja Oliver Pravda. Rakovina prostaty je totiž na Slovensku druhým najčastejším onkologickým ochorením u mužov. "Častokrát, keď to tí pacienti absolvujú a zistia, že to vlastne nič strašné nie je, tak to odporučia aj svojim kamarátom a rodinným príslušníkom," dodal urológ Univerzitnej nemocnice v Bratislave  Boris Kollárik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie