Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Horúci kandidát na nový olympijský šport. Skúšali ste už snowvolejbal?
Zdielať na

Horúci kandidát na nový olympijský šport. Skúšali ste už snowvolejbal?

WAGREIN / V rakúskych Alpách sa odohral historický prvý európsky šampionát v snowvolejbale. Tento mladý šport si získava stále viac priaznivcov aj medzi našimi volejbalistami. Šampionátu sa zúčastnili až 3 Slovenské páry.

Volejbalové kurty na zjazdovke vo Wagraine, krásne počasie a všade naokolo ako tapeta na stene zasnežené vrcholy Álp. Viac si 48 párov na prvej európskej prehliadke snowvolejbalu nemohlo želať. Medzi nimi boli aj 3 slovenské dvojice Posmiková-Jurenková, Vandáková s Bertovou a muži Šmahel a Kollár.

"Turnaj je skvele zorganizovaný. Dnes máme nádherné počasie. Užívame si to. Je tu veľa ľudí aj veľa lyžiarov a tá atmosféra je super. Škoda, že si ju nemôžeme užiť ešte dlhšie na ihrisku," hovorí účastníčka turnaja Romana Jurenková . Rovnaké pocity majú aj ďalšie hráčky - Lenka Vandáková a Alica Bertová."Je to úžasné, len ten sneh sa strašne šmýka." "Je to paráda, dneska je to úžasné, až nás mrzí, že ďalej si to nevyskúšame. Ale táto atmosféra, organizácia, fakt je to super. "

Snowvolejbal hrajú najčastejšie hráči beach volejbalu v období zimnej prestávky. Sami ale priznávajú, že oba tieto športy, hoci sú si veľmi podobné, sa nedajú porovnať. "Snažili sme sa zahrať čo sme vedeli a zistili sme, že máme na čom pracovať," tvrdí Bertová, ktorá dodáva, že so spoluhráčkou majú na čom pracovať a sľúbili, že na snehu to ešte dotrénujú, aby žiarili na budúci rok.

"Treba šetriť energiu a treba hrať údery, ktoré viac vyčerpajú súpera. Nedá sa spoliehať na nejaké rýchle štarty, na zmeny smerov, pretože to veľmi nefunguje," dodáva zástupca mužskej hráčskej dvojice Martin Šmahel.

Snowvolejbal má vysoké ambície, na uplynulej olympiáde v Pjongčangu sa predstavil v exhibícii a je horúcim kandidátom na zaradenie medzi olympijské športy. Zábery z ihriska to len potvrdzujú.

Klasické disciplíny už začínajú byť pre niektorých nudné. Ľudia skúšajú kade čo. Aj preteky na snežných skútroch, pozrite sa na tie akrobacie:

Súvisiace články

Najčítanejšie