Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nahnevaná Rezaiová napokon ostala v Bratislave
Zdielať na

Nahnevaná Rezaiová napokon ostala v Bratislave

Zdroj: sita, Aravane Rezai

Aravane Rezaiová sa rozhodla odcestovať z Bratislavy po tom, ako ju kapitán Francúzok Nicolas Escudé nahradil v definitívnej nominácii na víkendové stretnutie so Slovenkami v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2012 tenisových reprezentačných družstiev žien Kristinou Mladenovicovou. Napokon ale všetko bolo inak...

Rezaiová zostala v Bratislave, Escudé to vysvetlí po zápase
Pôvodne nominovanú Aravane Rezaiovú pred piatkovým žrebom programu bratislavského víkendového fedcupového zápasu nahradila v kádri Kristina Mladenovicová

BRATISLAVA 4. februára (SITA) - Situácia okolo Aravane Rezaiovej, ktorá sa napokon nezmestila do definitívnej štvorčlennej nominácie kapitána francúzskych tenistiek Nicolasa Escudého na víkendový bratislavský zápas so Slovenkami v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie, je čoraz neprehľadnejšia.

"Dočítala som sa, že som opustila tím, aby som hrala na parížskom turnaji WTA. Absolútne to nie je pravda. Pôvodne som v rozrušení naozaj zvažovala možnosť odcestovať po tom, ako som sa nedostala do kádra. Naznačila som takúto možnosť, ale napokon som prejavila vôľu zostať a povzbudzovať krajanky. Kapitán však vyhlásil, že mám odísť. Zriekla som sa teda voľnej karty na parížsku hlavnú súťaž, čo ma nútilo hrať od soboty kvalifikáciu. Napokon som však súhlasila, že ten turnaj úplne vynechám ako prejav mojej solidárnosti s družstvom a vzťahu k reprezentácii. Keď som vylúčená z tímu, budem medzi verejnosťou. Nemôžem však akceptovať slová kapitána, že som opustila tím," cituje Rezaiovej komuniké denník L´Equipe, ktorý o vývoji situácii začal informovať v piatok a od 15.37 h do polnoci priebežne priniesol štyri texty na túto tému.

Ako posledný zatiaľ prispel Escudé, ktorý na margo Rezaiovej tvrdení skonštatoval: "Tie komentáre sú v úplnom rozpore s realitou. Momentálne nechcem rozoberať túto záležitosť, pretože je pred nami zápas so Slovenkami a ten považujem za prioritu. Po stretnutí objasním podrobnosti."

Pôvodne nominovanú Rezaiovú pred žrebom nahradila v kádri Kristina Mladenovicová a kauzu spustilo Escudého vyhlásenie: "Nie som tu na to, aby som Aravane bránil v následnom odchode, ale nespomínam si, že by som v minulosti zažil podobnú situáciu."

Hráčka následne skonštatovala: "Nebudem kapitánovi oponovať. Mám svoj podiel zodpovednosti na vzniknutej situácii, ale chyby sa vyskytli na oboch stranách. V sobotu hrám kvalifikáciu v Paríži, chcem sa koncentrovať na moje vystúpenie a nehodlám celú záležitosť bližšie komentovať." Bývalá 15. tenistka renkingu však neskôr predsa poskytla uvedené rozsiahlejšie stanovisko.

Rezaiová mala hrať na parížskom halovom podujatí priamo v hlavnej súťaži na základe voľnej karty, o čom vo štvrtok o 22.30 h informoval web turnaja. S "wild card" sa však napokon predstaví Alizé Cornetová (rovnako ako francúzska jednotka v NTC Pauline Parmentierová), zatiaľ čo Rezaiová sa objavila v žrebe kvalifikácie. "Rozhodla sa nehrať na turnaji a voľná karta sa presunula k Alizé Cornetovej," informovala v piatok o 23.08 internetová stránka www.opengdfsuez.com. V sobotu by Rezaiová mala začať proti krajanke Alizé Limovej, tento zápas ešte dopoludnia figuroval v oficiálnom rozpise na webe WTA.

Kauza ešte včera bola horúca

"Nie som tu na to, aby som jej v tom bránil, ale nespomínam si, že by som v minulosti zažil podobnú situáciu," cituje Escudého denník L´Equipe. Spomenuté noviny dodávajú, že niekdajšia 15. hráčka svetového rebríčka WTA Rezaiová určite bude počas budúcotýždňového halového turnaja v Paríži čeliť mnohým otázkam.

Pikantériou je fakt, že Rezaiová pôvodne mala hrať na spomenutom podujatí priamo v hlavnej súťaži na základe voľnej karty, o čom vo štvrtok o 22.30 h informoval web turnaja. S "wild card" sa však napokon predstaví Alizé Cornetová (rovnako ako francúzska jednotka v NTC Pauline Parmentierová), zatiaľ čo Rezaiová sa objavila v žrebe kvalifikácie. Začne proti krajanke Alizé Limovej (súperkou Kristíny Kučovej bude Talianka Anna Florisová). Zatiaľ zostáva bez podrobného vysvetlenia, či presun Rezaiovej do kvalifikácie je akousi formou trestu od organizátorov za odcestovanie z Bratislavy, prípadne či hráčka sama operatívne navrhla alebo aspoň odobrila posun "wild card" Cornetovej (ak práve medzi nimi dvoma volil Escudé), ale v takom prípade by ponosy na jej absenciu na lavičke v Aegon aréne boli značne neoprávnené.

"Nebudem oponovať Nicolasovi Escudému. Mám svoj podiel zodpovednosti na vzniknutej situácii, ale chyby sa vyskytli na oboch stranách. V sobotu hrám kvalifikáciu v Paríži, chcem sa koncentrovať na moje vystúpenie a nehodlám celú záležitosť podrobnejšie komentovať," povedala Rezaiová pre L´

Escudé minulý týždeň po zverejnení predbežného kádra pre internetovú stránku národnej federácie FFT na margo víťazky tzv. malých MS 2009 na Bali Rezaiovej aj v súvislosti s jej rodinnými starosťami spred roka uviedol: "Na Australian Open v Melbourne sa mi veľmi pozdávala. Pri rozhovoroch s ňou som vnímal dievčinu, ktorej sa na tvár vrátil úsmev, na kurte stála s radosťou. Samozrejme, nemala to ľahké, ale lepší sa to deň za dňom. Rád by som v tíme mal líderku, taká je túžba každého kapitána. Ide o hráčku, ktorá vysiela pozitívne signály ostatným, ťahá ich. Keď do kádra pribudla Aravane, myslel som si, že práve ona sa chopí tejto úlohy. Žiaľ, momentálne nám stále chýba líderka, ktorá by vyčnievala, čo ma mrzí."