Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Cibulková sa prvého titulu na okruhu dočkala v Moskve!
Zdielať na

Cibulková sa prvého titulu na okruhu dočkala v Moskve!

Zdroj: sita - Cibulková s titulom v Moskve

Slovenská tenistka Dominika Cibulková získala svoj premiérový titul vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni.

nedeľňajšom finále singlovej súťaže na turnaji WTA Kremlin Cup v Moskve (Premier, dotácia 721 000 USD, tvrdý povrch RuKortHard v hale) zvíťazila nad Estónkou Kaiou Kanepiovou za 157 minút 3:6, 7:6 (1), 7:5.

Cibulková dosiahla v treťom sete brejk, svoj prvý v tomto dueli, v tzv. Tildenovom geme, teda za stavu 3:3 - súperka jej sama premenila šancu hrubou dvojchybou. Ešte však zďaleka nebolo rozhodnuté. Slovenka síce mala v ôsmom geme dovedna tri loptičky na potvrdenie úniku, ale neodolala štvrtému brejkbalu urastenej Estónky - 4:4. Vzápätí však Cibulková znova zapla na príjme a využila tretiu šancu odskočiť na 5:4. Podávanie na triumf však nezvládla: ponúkla protivníčke dva brejkbaly v rade a Kanepiová pri tom druhom trafila odvážny forhend inside-out presne na bočnú čiaru - 5:5. Známe burcujúce "pome!" sa ozvalo v jedenástej hre po tom, ako evidentne postupne slabnúca Estónka pod ťarchou ďalšieho brejkbalu poslala forhend do siete. V dvanástej hre za stavu 40:15 pre Cibulkovú skončil Kanepiovej forhend v sieti a Slovenka sa od radosti zrútila na zem.

V prvej časti inkasovala Cibulková brejk na 1:3 po tom, ako sama v tretej hre nezužitkovala tri možnosti (pričom v druhom geme odvrátila rovnaký počet hrozieb). V druhom sete sa pod strechou Olympijského štadióna, začiatkom novembra dejiska finále Fed Cupu medzi Ruskami a Češkami, zrodil jediný brejkbal - mala ho Kanepiová pri skóre 5:5, ale trestuhodne pokazila smeč. Cibulková vstúpila do tajbrejku dvojchybou, zvyšok "lotérie" však zvládla bravúrne a v pokračovaní - najmä od začiatku tretej hodiny tohto súboja - bola cieľavedomejšou, sebavedomejšou aj fyzicky disponovanejšou hráčkou.

Cibulková uspela vo svojom štvrtom rozhodujúcom zápase. Minulý týždeň v rakúskom Linzi podľahla vo finále Češke Petre Kvitovej a už v sezóne 2008 v americkom Amelia Island Ruske Marii Šarapovovej a v kanadskom Montreale ďalšej členke "zbornej" Dinare Safinovej.

Zverenkyňa Chorváta Željka Krajana Cibulková premiérovo bojovala o titul proti súperke s nižším postavením vo svetovom rebríčku. Slovenka teraz figuruje na 20. pozícii, 26-ročnej rodáčke z Tallinnu Kanepiovej patrí 43. post, už bola aj na 16. mieste.

Bývalá dvanástka počítačového poradia Cibulková si odnáša z ruskej metropoly 470 bodov do hodnotenia a šek na 118 500 USD. Kanepiovej, ktorá sa zatiaľ jediný raz radovala vlani na antuke v talianskom Palerme, patrí 320 bodov a 64 300 dolárov. Fedcupová reprezentantka SR Cibulková na svojom poslednom turnaji v tejto sezóne enormne prospela ambícii zotrvať v Top 20 do konca sezóny.

Spoludržiteľka Hopman Cupu 2009 Cibulková dosiaľ bola po Číňanke Šuaj Pcheng (16.) druhou najvyššie rebríčkovo postavenou hráčkou bez čo i len jednej trofeje na konte. Z turnajového úspechu sa naposledy radovala v novembri 2006 v Bratislave na podujatí Ritro Slovak Open pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Dvojhra - finále:

Dominika Cibulková (SR-8) - Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5 za 157 minút (42, 55, 60)

sita - Cibulková Kremlin Cup

sita - Dominika Cibulková v Moskve

Súvisiace články

Najčítanejšie