Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Australian Open: Už len legendy a naši juniori
Zdielať na

Australian Open: Už len legendy a naši juniori

Zdroj: SITA

Horanský sa s Čechom Veselým prebojoval už do štvrťfinále juniorskej štvorhry, juniorka Schmiedlová si zahrá osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Pripájame aj aktuálne výsledky hlavnej časti turnaja - v semifinále Na Li, Wozniacka a tradične Federer.

Aktuálne:

Butkovská so Schmiedlovou do štvrťfinále juniorskej štvorhry 
Slovenské tenistky Lucia Butkovská s Annou Karolínou Schmiedlovou sa prebojovali už do štvrťfinále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V druhom kole si v Melbourne ako nasadené osmičky poradili s čínskym párom Čaosüan Jang, Ču Lin v dvoch setoch 7:5 a 6:2. Vlani sa slovenský tenis v dievčenskom debli tešil v Melbourne Parku zo zisku cennej trofeje zásluhou Jany Čepelovej a Chantal Škamlovej.

      juniorky - štvorhra - 2. kolo:
      Lucia BUTKOVSKÁ, Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (8-SR) - Čaosüan Jang, Ču Lin (Čína) 7:5, 6:2

Horanský s Veselým do štvrťfinále juniorskej štvorhry
Slovenský tenista Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým sa prebojovali už do štvrťfinále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Ako nasadené dvojky si v druhom kole poradili s čínsko-kórejskym párom  Gao Sin, Jae Hwan Kim v dvoch setoch 6:4 a 6:2.
      
      juniori - štvorhra - 2. kolo:
      Filip HORANSKÝ, Jiří Veselý (2-SR/ČR) - Gao Sin, Jae Hwan Kim (Čína/Kór.rep.) 6:4, 6:2


Schmiedlová do osemfinále juniorskej dvojhry, Partl skončil
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala už do osemfinále juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V druhom kole si poradila s Číňankou Žu Lin hladko v dvoch setoch 6:0 a 6:3. Nedarilo sa Adriánovi Partlovi, ktorý v 2. kole prehral s domácim Austrálčanom Nickom Kyrgiosom v troch setoch 5:7, 7:6 (6) a 3:6.
          
      juniorky - dvojhra - 2. kolo:
      Anna Karolína ŚCHMIEDLOVÁ (SR) - Žu Lin (Čína) 6:0, 6:3
      juniori - dvojhra - 2. kolo:
      Nick Kyrgios (Austr.) -Adrián PARTL (SR) 7:5, 6:7 (6), 6:3


Na Li a Wozniacka prvými semifinalistkami ženskej dvojhry
Dánska tenistka Caroline Wozniacka sa stala druhou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Svetová i nasadená jednotka vo štvrťfinále zdolala Talianku Francescu Schiavoneovú v troch setoch 3:6, 6:3, 6:3 a aj po skončení zápolení v Melbourne Parku zostane na čele rebríčka WTA.
      Wozniacka prehrávala s vlaňajšou šampiónkou Roland Garros už 3:6 a 1:3, no vďaka zlepšenej hre otočila nepriaznivý vývoj a prvýkrát v kariére postúpila v Melbouŕne medzi elitné kvarteto. Schiavoneová, ktorá mala v nohách náročný takmer päťhodinový osemfinálový maratón s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou, doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýn. Wozniacka sa v semifinále stretne s deviatou nasadenou Číňankou Na Li.
      Rodáčka z Odense, ktorá v 3. kole vyradila Slovenku Dominiku Cibulkovú, mala po víťazstve nad Schiavoneovou obrovskú radosť. "Postup do semifinále Australian Open si veľmi cením. Francesca je veľká bojovníčka, ktorá sa nevzdáva za žiadneho stavu. Bol to veľmi ťažký zápas. V prvom sete som nevyužila veľa brejkablov a mala som problémy s jej spinovými údermi. Od začiatku druhého dejstva som bola aktívnejšia, viac som ju tlačila a diktovala tempo výmen, čo bol kľúč k úspechu. Som štastná, že sa mi tento zápas podarilo otočiť. Melbourne je krásne mesto a fanúšikovia sú tu jednoducho skvelí," povedala Wozniacka v prvom interview priamo na kurte.
      ženy - dvojhra - štvrťfinále:
Caroline Wozniacka (1-Dán.) - Francesca Schiavoneová (6-Tal.) 3:6, 6:3, 6:3   

Čínska tenistka Na Li sa stala prvou semifinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo štvrťfinále si ako nasadená deviatka poradila s Nemkou Andreou Petkovičovou v dvoch setoch 6:2, 6:4 a rovnako ako vlani postúpila medzi elitné kvarteto.
      Na Li v prvom sete na dvorci dominovala, keď trikrát prelomila podanie premožiteľky Rusky Marie Šarapovovej. Aj v druhom dejstve mala navrch víťazka turnaja WTA v Sydney, ktorá sa v dueli o postup do finále stretne s víťazkou súboja medzi najvyššie nasadenou Dánkou Caroline Wozniackou a Taliankou Francescou Schiavoneovou.
      "Byť druhýkrát za sebou v semifinále Australian Open je skvelý pocit. Teší ma, že v Melbourne pokračujem v dobrých výkonoch zo Sydney. Vlani som v semifinále prehrala so Serenou Williamsovou. Teraz urobím všetko pre to, aby som si na úvodnom grandslame sezóny zahrala o titul," povedala Na Li pre akreditované médiá.
      Petkovičová tipuje Číňanku za víťazku celého turnaja. "Na Li hrala dnes veľmi dobre a má na to, aby získala víťaznú trofej. Výborne sa na kurte pohybuje a udiera do loptičiek hneď po dopade. Dokáže hrať agresívne a udávať tempo." povedala Petkovičová, ktorá sa stala prvou nemeckou štvrťfinalistkou na Australian Open od roku 1999.
      
      ženy - dvojhra - štvrťfinále:
      Na Li (9-Čína) - Andrea Petkovičová (30-Nem.) 6:2, 6:4   


Federer ôsmykrát za sebou v semifinále dvojhry
Švajčiarsky tenista Roger Federer sa ôsmykrát za sebou prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Obhajca titulu si vo štvrťfinále na centri v aréne Roda Lavera ako nasadená dvojka poradil so svojím krajanom Stanislasom Wawrinkom za 1:47 h bez problémov v troch setoch 6:1, 6:3 a 6:3.
      V prvom čisto švajčiarskom grandslamovom štvrťfinálovom súboji Federer od začiatku dominoval. Proti dobrému kamarátovi, s ktorým v roku 2008 získal zlato vo štvorhre na olympiáde v Pekingu, v úvodnom sete predvádzal jeden víťazný úder za druhým a za 29 minút ho získal hladko vo svoj prospech. Druhé dejstvo zakončil Federer nechytateľným bekhendom. V treťom sete si po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Štvornásobný víťaz Australian Open sa v semifinále stretne s víťazom súboja medzi tretím nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a Čechom Tomášom Berdychom.
      Federer po hladkom postupe medzi elitnú štvoricu neskrýval spokojnosť. "Proti Stanleymu som hral veľakrát na tréningu i v zápasoch na okruhu ATP a vedel som, že to nebude ľahké. Obaja sa veľmi dobre poznáme a nemáme sa čím prekvapiť. Stan hral predchádzajúce dva zápasy na tohtoročnom Australian Open večer a teraz mal možno trochu problémy zvyknúť si na iné podmienky. Napriek prehre nemá prečo smútiť, lebo v Melbourne odohral vynikajúci turnaj. V ďalšom kole očakávam ešte náročnejší zápas, či už nastúpim proti Novakovi alebo Tomášovi. V každej fáze turnaja sú súperi ťažší," povedal Federer pre akreditované médiá.
      
      muži - dvojhra - štvrťfinále:
      Roger Federer (2-Švajč.) - Stanislas Wawrinka (19-Švajč.) 6:1, 6:3, 6:3