Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Nadalova premiéra vo finále US Open, čaká ho Djokovič
Zdielať na

Nadalova premiéra vo finále US Open, čaká ho Djokovič

Zdroj: tasr

Rafael Nadal (1-Šp.) - Michail Južnyj (12) 6:2, 6:3, 6:4

Nadal v tomto roku triumfoval na Roland Garros i vo Wimbledone a ak vyhrá aj US Open, zopakuje kúsok, ktorý sa naposledy podaril Austrálčanovi Rodovi Laverovi ešte v roku 1969.

Španiel rovnako ako v predchádzajúcich dueloch na tohtoročnom US Open ťažil z kvalitného podania a razantných úderov od základnej čiary. V úvodných dvoch setoch hneď na začiatku zobral Južnému podanie a potom už kontroloval vývoj. V treťom dejstve Južnyj vyrovnal z 2:4 na 4:4, no v deviatom geme nevyužil výhodu servisu a Nadal pri vlastnom podaní následne premenil hneď prvý mečbal. Španiel tak odplatil Južnému prehru zo štvrťfinále US Open z roku 2006. Nadal nestratil v New Yorku v tomto roku ani set a aj po skončení záverečného grandslamového turnaja sezóny s určitosťou zostane svetovou jednotkou.

Nadal po triumfe nad Južným žiaril spokojnosťou. "Splnil sa mi veľký sen postúpiť do finále US Open. Prvýkrát si zahrám o titul na dvorci Arthura Ashea - na najväčšom centri na svete. Veľa rokov som sa o to neúspešne pokúšal, teraz som to konečne vydrel. V New Yorku si pripadám ako doma, vládne tu vždy výborná atmosféra. Oproti predchádzajúcim zápasom s Južným som zlepšil podanie a hral som sebavedomejšie. Michail hral dlhšíe zápasy ako ja a bol predsa len unavenejší. Pre USA je dnešný deň špecifickým, chcel by som preto vyjadriť podporu rodinám obetí udalostí z 11. septembra 2001," povedal Nadal v prvom interview priamo na kurte.

Djokovič po postupe do finále: "Pri mečbaloch som zavrel oči"

Súperom španielskeho tenistu Rafaela Nadala vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open bude Srb Novak Djokovič. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu v strhujúcom druhom semifínále zdolal päťnásobného šampióna z Flushing Meadows Švajčiara Rogera Federera za 3:43 h po päťsetovej dráme 5:7, 6:1, 5:7, 6:2 a 7:5.

V rozhodujúcom dejstve za stavu 4:5 odvrátil Djokovič pri vlastnom podaní dva mečbaly a v koncovke slávil úspech. "Nole" sa tak revanšoval Federerovi za tri prehry z uplynulých troch ročníkov záverečného podujatia veľkej štvorky. Djokovič bude v nedeľu bojovať o druhý grandslamový titul v kariére, v roku 2008 triumfoval na Australian Open v Melbourne. Pre rodáka z Belehradu je to druhé finále na US Open, v roku 2007 podľahol v rozhodujúcom súboji Federerovi.

Djokovič po infarktovom zápase s Federerom ťažko hľadal slová. "Je veľmi ťažké opísať to, čo teraz cítim. Pred desiatmi minútami som bol jednu loptičku od prehry, teraz tu stojím ako víťaz. Pri mečbaloch som iba zavrel oči a snažil som sa zahrať forhendy tak rýchlo, ako to len bolo možné. Bolo to hop alebo trop. buď to tam padne alebo si na US Open pripíšem ďalšiu prehru s Rogerom Federerom. Som nesmierne šťastný, že sa mi podarilo zmobilizovať a napokon dotiahnuť zápas do úspešného konca," povedal Djokovič v prvom interview priamo na kurte.
           
      muži - dvojhra - semifinále:


      Novak Djokovič (3-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5
        
      Rafael Nadal (1-Šp.) - Michail Južnyj (12) 6:2, 6:3, 6:4

Súvisiace články