Jasno
15°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Murray vyprevadil Lacka, Hantuchová bezpečne do 3. kola
Zdielať na

Murray vyprevadil Lacka, Hantuchová bezpečne do 3. kola

Andy Murray (4-V. Brit.) - LACKO (SR) 6:3, 6:2, 6:2

Lacko napriek sympatickému výkonu na centrálnom dvorci Arthura Ashea nenašiel účinný recept na skvelé podávajúceho i returnujúceho súpera, ktorý pred dvomi rokmi postúpil na US Open až do finále. Slovensko tak prišlo v New Yorku aj o druhé želiezko v mužskom singli, grandslamový debutanr Martin Kližan sa s turnajom rozlúčil tiež hneď v úvodnom kole po hladkej prehre so Španielom Juanom Carlosom Ferrerom.

Murray od úvodných minút duelu s Lackom potvrdzoval úlohu papierového favorita. Rodák z Dunblane vo štvrtom geme po skvelom lobe prelomil Lackovo podanie a po potvrdeni brejku si vybudoval náskok 4:1. Slovenský daviscupový reprezentant v ďalších minútach vzdoroval, predviedol viacero víťazných forhendových longlajnov, no Murray už prvý set dotiahol do úspešného konca. V druhom dejstve Lacko hneď v úvodnej hre stratil vlastné podanie. Najlepší slovenský singlista síce hneď vzápätí kontroval rebrejkom, no od stavu 1:1 získal už iba jeden gem. Murray tvrdými údermi od základnej čiary dostával Lacka pod tlak a pripravoval si dobré pozície na zakončenie výmen. Aj tretí set bol jasne v réžii Murrayho, ktorý dvakrát Lacka brejkol a za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal.

muži - dvojhra - 1. kolo:

Andy Murray (4-V. Brit.) - Lukáš LACKO (SR) 6:3, 6:2, 6:2

Zverenka španielskeho trénera Carlosa Cuadrada si v 2. kole ako nasadená dvadsaťštvorka poradila s domácou Američankou Vaniou Kingovou po trojsetovej bitke 5:7, 6:3 a 6:4. Hantuchová upravila vzájomnú bilanciu s touto súperkou už na 5:0 a nadviazala na triumf z 1. kola vlaňajších zápolení vo Flushing Meadows.

Slovenská jednotka sa v dueli o postup do osemfinále v piatok stretne s dvanástou nasadenou Ruskou Jelenou Dementievovou, s ktorou má negatívnu bilanciu 4:11. V tomto roku sa obe hráčky stretli dvakrát. V Sydney bola úspešnejšia Dementievová a v Dubaji sa tešila z víťazstvá Hantuchová, ktorá má na US Open už teraz istú prémiu 50.000 dolárov a 160 bodov do svetového rebríčka WTA. Vlani sa v New Yorku dostala do osemfinále, v ktorom prehrala s Američankou Serenou Williamsovou. Hantuchovej singlovým maximom na záverečnom podujatí veľkej štvorky je štvrťfinále z roku 2002. 

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu s Kingovou, keď v treťom geme stratila podanie a Američanka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 3:1. Slovenka v ďalších minútach vyrovnala na 4:4 a v desiatom geme mala pri podaní Kingovej k dispozícii tri setbaly. Vedenie 40:0 však nevyužila, za stavu 5:5 zahávala pri vlastnom servise a prvý set sa stal napokon korisťou Kingovej. Hantuchová sa dopúšťala príliš veľkého množstva nevynútených chýb najmä z bekhendovej strany.
      V druhom dejstve Hantuchová zvýšila agresivitu na podaní i na returne, po brejku v piatom geme si vybudovala náskok 5:2 a vynútila si tretí set. V ňom Slovenka, ktorá rovnako ako v dueli 1. kola proti Ruske Dinare Safinovej ťažila z výborného pohybu, pokračovala v zlepšenom výkone. Po dvoch brejkoch odskočila Hantuchová súperke na 4:1 a zápas dotiahla do úspešného konca. Kingová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Hantuchová pri vlastnom servise po úspešnom stopbale hneď prvý mečbal.
      Hantuchová po postupe do 3. kola žiarila spokojnosťou. "Bol to obojstranne výborný zápas. Hoci som nad Vaniou vyhrala už piatykrát, podobne ako v júni vo Wimbledone to bol boj o každú loptičku. Som rada, že som to napokon v koncovke zvládla. Teraz sa budem snažiť aspoň trochu zregenerovať, pôjdem na masáž a budem sa usilovať čo najlepšie sa pripraviť na ďalší náročný duel s Dementievovou. Dnešný súboj mi odčerpal dosť síl, no verím, že ešte v sebe nájdem energiu," povedala Hantuchová v prvom interview priamo na kurte.

ženy - dvojhra - 2. kolo:

Daniela HANTUCHOVÁ (24-SR) - Vania Kingová (USA) 5:7, 6:3, 6:4

Súvisiace články

Najčítanejšie